Къде по света забраниха бурките?

Въпросът с бурките по принцип е сложен. И продължава да вълнува и бунтува. Но реално погледнато бурките не са забранени. Забранено е криенето на лицето. Изискването за носене на бурка или забрадка върху косите го няма в Корана. Поради тази и други причини следните страни въведоха забрани:

24147-1mbujpg

В Швейцария влезе забраната за носене на бурка, покриваща цялото лице, в района на Тесин от 1-ви юли 2016. Това означава, че всички жени, носещи бурка или никаб ще бъдат глобени с до 9200 евро. Швейцария последва примера на редица европейски и африкански страни. А разликата между бурка и никаб е, че бурката е най-консервативното от всички ислямски покривала. Думата бурка идва от персийското purdah, което означава завеса. Тя скрива цялото лице и тяло на жената, като има малък мрежест отвор, през който да се вижда. А никабът покрива цялото тяло, главата и лицето на жената, но има малък тесен процеп за очите. Думата също идва от арабски и означава маска.

Франция въведе пълна публична забрана за носене на бурка, покриваща цялото лице през 2011 г., с глоби в размер на 150 евро. По закон, с глоба в размер на € 30.000 и една година в затвора, ще бъдат осъждани хора, които принуждават по насилствен начин други да носят бурки.

В Белгия се забранява всяко облекло, което закрива самоличността на ползвателя на обществени места, паркове и улици. Забраната бе приета почти единодушно от долната камара на парламента през април 2010 г. Жените, в нарушение, могат да бъдат вкарани в затвора за срок до седем дни, или да платят глоба от близо 1500 евро.

В някои части на Каталуния в Испания, има закони срещу бурките. Министърът на вътрешните работи в Каталуния, заяви, че забраната, предложена за първи път през 2013 г., по никакъв начин не е атака срещу свободата на вероизповеданието, но носенето на бурка или никаб в обществото ще бъде строго забранено.

24147-1frwxue

В италианския град Новара също има наложени ограничения от 2010 г. Въпреки че в страната все още няма разпоредби, забраняващи бурките, северозападният град налага собствени ограничения за облекло, което пречи на идентификацията на хората. Местните власти от антиимигрантската политическа партия – Северната лига, забраняват бурките, носени от религиозни мюсюлмански жени.

В резултат на нарастващото напрежение между етническите руснаци и мюсюлманите от Северен Кавказ, властите в Ставропол, Русия, забраниха бурките в държавни училища, с решение, което е потвърдено от Върховния съд.

България въведе забрана за бурките в държавни учреждения, училища, културни институции, и паркове.

Вижте още по темата тук: РЕШЕНО! Забраниха бурките в Пазарджик
И на този линк: Решихме един „основен“ проблем за България

Латвия въведе закон срещу бурките на обществени места. Властите твърдят, че това се прави  с цел да се защитят латвийската култура и да попречат на терористите, които носят оръжие под дрехите. Министърът на правосъдието на Латвия Dzintars Rasnacs казва, че законът е по-скоро за осигуряване на потенциалните имигранти да зачитат ценностите на страната.

В Холандия, бурка или никаб не са разрешени в училища, болници или градския транспорт. За нарушителите глобата е до € 405 (£ 288). Според правителството трябва да има баланс между свободата на хората да носят дрехи, които те искат и важността на разпознаваемостта при комуникация. Но не виждат причина за въвеждането на забрана, която ще се прилага за всички обществени места.

burqartr3ko87

В Чад и Република Конго има пълни забрани за бурки на обществени места след самоубийствените атентати. Насилието в Централноафриканската република е причина мюсюлмани да търсят подслон в Конго, което също е причина правителството да забрани на жените да носят бурки. Длъжностни лица казват, че забраната ще бъде „да се противодейства на екстремизма.“

В Нигер, бурките са забранени в района на Дифа, по подобни причини. Повечето от хората в Чад и Нигер са мюсюлмани: те са 80% на сто от населението им. В Камерун, мюсюлмани са малцинство, но в по-голямата част от региона носенето на бурка е забранено. Като цяло, тези три страни са дом на 36 милиона мюсюлмани. И все пак е нямало обществена съпротива срещу забраната и тя до голяма степен се спазва.

Докато в Турция забраната за носенето на забрадки и бурки се спазва в продължение на десетилетия, в опит да се подчертае, секуларизма на нацията. В Тунис, дебатът за бурка и никаб е бурен, но през февруари, правителството излезе с декларация за забрана на носенето им, позовавайки се на съображения за сигурност. Бурките са забранени навсякъде, освен във военни, полицейски и съдебни институции.

Източник: independent.co.uk
Снимки: Carto/Louis Doré
Автор: Елена Ангелинина

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s