Кои са страните с най-висок стандарт на живот?

Лъжата, че държавата е лош собственик, прозира най-ярко в следната класация от 19 държави, които днес са световен пример за уредени и социални страни с развита икономика и висок брутен вътрешен продукт. Както може би ще забележите да си сред най-богатите не винаги означава да си сред най-силните. В този списък отсъстват страни като Русия, Бразилия, Китай, Индия и Мексико, които имат респектиращи икономики, но поради многобройното си население не могат да си подсигурят висок жизнен стандарт. А списъкът е следният:

american-flag-in-chicago-illinois-united-states-3840x2400-wide-wallpapers.net

 1. САЩ

Съединените Американски Щати са най-развитата страна в света. Като такава тя предоставя огромни възможности за развитие на своите граждани. Работните заплати в САЩ са много високи, макар и да не достигат нивото на Швейцария или Дания. Американската икономика е всестранно развита. Тук се произвеждат автомобили и самолети, развива се банково дело и туризъм. Добива се петрол, влагат се милиарди в научни изследвания. Америка от много години е известна като „Страната на неограничените възможности“. Държи приза по най-висок среден доход на домакинство. Американците притежават един от най-добрите рейтинги в категориите „жилищни условия”. Среден годишен доход на домакинство: $38 001.

france

 1. Франция

Франция залага на развитието на селското стопанство и в същото време не изоставя на заден план и високотехнологичните отрасли. Предполага се, че многостранността на френската икономика е една от причините, поради които Франция се справя сравнително по-лесно от останалите държави в периоди на криза. Франция е най-известна с производството си на висококачествено вино, сирене, парфюми, дрехи, автомобили, самолети и др.

Detail of Palacio de Comunicaciones at Plaza de Cibeles in Madri

 1. Испания

Испания е четвъртата по големина държава в Европа след Русия, Украйна и Франция. Според Световната банка, икономиката на Испания е девета по големина в света и пета в Европа. Главната слабост на икономиката е сравнително високата инфлация, но въпреки това испанската икономика има потенциал да нараства с по-бързи темпове от средните за ЕС. Съвременна Испания е високо развита индустриално-аграрна страна.

belgiumattractions

 1. Белгия

Средната годишна заплата в Белгия е 41 000 евро. Страната получава високи оценки за здравеопазване, инфраструктура и за условия за отглеждане на деца. Като минуси са отчетени проблеми с икономиката и неудовлетворителна култура на здравословно хранене. Попада по-назад в класирането и заради високите цени на наемите за имоти.

germany-cologne-cathedral-bridge-hohenzollern-river-1680x1050

 1. Германия

Германия е с най-силната европейска икономика. Германците от край време са известни с високия си жизнен стандарт и социална политика, която ги е превърнала в най-големите пътешественици в света. Немската страна дължи своята мощ и богатство на изключително силно развитата си промишленост. Всъщност Германия е най-развитата промишлена страна в света. Качеството на живот в немските градове е изключително високо. Германия може да се похвали с възможността да осигури много богат културен и социален живот на своите граждани.

japan-city-lights-wallpaper-1

 1. Япония

Япония е втората най-силно развита световна икономика след тази на САЩ. Всъщност страната на изгряващото слънце е сред световните лидери по отношение на жизнения стандарт, за разлика от Китай. Страната дължи огромното си богатство на производство на високотехнологични продукти и промишлени изделия, които намират добър прием на световния пазар.

austria

 1. Австрия

Икономиката на Австрия не е строго специализирана в производството на определени стоки, но е всестранно развита. Австрия разчита на отрасли като хранително вкусовата промишленост, туризма, финансите, дървообработването, както и развитие на промишлеността и новите технологии. Страната е високо оценена в категорията „образование”. 82% от гражданите между 25 и 64 години са минимум със средно образование. Австрийците са със силно развито чувство за принадлежност към колектива. Среден годишен доход на домакинство: $28 852.

Ireland-heritage-towns

 1. Ирландия

Ирландия е наричана често европейския дракон, защото по бързина на развитието се сравнява със страните от Югоизточна Азия. Ирландия е държава с изключително висок стандарт на живот и често я определят като най-добрата страна за живеене в света. Тук се предоставят много добри възможности за развитие и кариера, както и за стартиране на собствен бизнес. Освен това с много бързи темпове се развиват технологиите, както и, разбира се, сферата на услугите. Ирландия притежава висок рейтинг в категорията „баланс между трудовата заетост и личния живот”: средният ирландец работи 1 543 часа годишно. Среден годишен доход на домакинство: $24 104.

998x484-crop-new-zealand

 1. Нова Зеландия

Нова Зеландия дължи високия си жизнен стандарт на производството на хранителни продукти и туризма. Мекият климат е идеален за отглеждане на плодове и зеленчуци. Животновъдството е много силно развито. Природата на Нова Зеландия е смятана от много хора за най-красивата в света. По тази причина огромната географска отдалеченост се смята за лесно преодолима пред възможността да се насладите на уникални природни красоти. Нова Зеландия е по-активна от всяка друга държава в света, използвайки възобновяемите източници на енергия.

Reykjavik

 1. Исландия

Исландия е рядко населена страна. На този остров живеят около 350 000 жители. Населението има един от най-високите стандарти на живот. Страната поддържа много добра социална политика, а основен източник на доходи днес си остава риболовната индустрия. Страната има огромен потенциал за развитието на туризма. Природата е чиста, дива и запазена, а градовете са много далеч от проблемите на пренаселеността и натоварения трафик, които мъчат почти всеки по-голям град в света. Исландия предлага на своите граждани нисък данък върху доходите, безплатно здравеопазване и образование.

uk-government-e1453648579455

 1. Великобритания

Великобритания е била най-силната и богата страна в света. Днес вече не е първа, но със сигурност е сред първенците. Страната развива всички сектори на икономиката, особено банковото дело и финансите. Лондон е един от най-скъпите градове и най-големият световен финансов център. Днес Островът е едно от най-добрите места за работа и живеене. 85% от британците твърдят, че денят им е изпълнен с положителни емоции. Средната продължителност на живота в страната достига 81 години.

netherlands

 1. Холандия

Холандия е най-гъсто населената страна в Европа и една от държавите с най-висок жизнен стандарт в света. В Холандия няма природно разнообразие. Затова пък животът им, заобиколен от вода, ги превръща в отлични моряци и рибари, а други във фермери. Поданиците на Страната на мелниците работят само 1379 часа годишно. В евро – минималната заплата в Холандия е € 8.477. Тя обаче важи само за служители, навършили 23 години. За по-младите сумата може да е равна на 30-85% от това.

norway-city-wallpaper-wallpaper-3

 1. Норвегия

Страната дължи богатството си на добива и износа на петрол. Норвежката столица Осло е смятана за един от най-скъпите градове в света. Норвегия е една от страните с най-ниска престъпност. Многобройните преимущества някак неутрализират факта, че Норвегия има доста хладен климат. Норвежците са колективен народ. 93% от гражданите на страната вярват, че могат да разчитат едни на други. Скандинавците имат висок рейтинг в категорията „баланс между трудова дейност и личен живот“: едва 3% от гражданите считат, че работят прекалено много.

sweden

 1. Швеция

Швеция е икономически най-силната от всички скандинавски страни. Нейните жители се радват на много висок стандарт на живот. Икономиката е развита многостранно, но все пак основен източник на доходи се явява производството на стомана. Подобно на останалите страни от Скандинавието, Швеция има силно развита социална политика, която осигурява висок стандарт дори и на хората, които по една или друга причина не използват правото си на труд, без значение дали това са майки с малки деца, пенсионери, безработни и т.н. 87% от шведите имат минимум средно образование. Страната притежава висок рейтинг в категорията „екология“. Среден годишен доход на домакинство: $26 242.

train_from_italy_to_switzerland_0

 1. Швейцария

Швейцария за пета поредна година е една от конкурентноспособните държави. Тя е призната със своите отлични институции, динамиката на своите пазари, както и с капацитета си на иновации. 86% от швейцарците притежават поне средно образование. Училищното образование е на високо ниво. Средната продължителност на живот в страната е 83 години. Швейцария е нарицателно за високо качество на живот. Огромното национално богатство се дължи на производството на висококачествени часовници, банково дело и финанси, шоколад, както и на развитието на туризма. Швейцарските ски курорти са без конкуренция, а местната природа е грижливо пазена.

australia-wallpaper-1

 1. Австралия

 Нека започнем с това, че Австралия заема площта на цял континент, а е с население от 21 милиона души. Страната има територия голяма приблизително колкото тази на САЩ (без Аляска), а населението й е колкото това на Ню Йорк. Съотношението на огромна територия с малобройно население, предполага висок жизнен стандарт. Най-общо казано голямото богатство на страната се разпределя сред много малък брой хора. Днес Австралия е сред най-богатите нации на планетата. Дължи богатството си на производството на храни и добива на полезни изкопаеми. Държавата-континент притежава развита инфраструктура, отлична здравна система и активно гражданско общество. Средата продължителност на живота в Австралия е 82 години.

denmark-001

 1. Дания

Дания е сред най-богатите страни в света. Известна е със своята изключително добре развита социална система. Тя е земя на благоденствието, която в резултат на десетилетия правилна политика и модерна пазарна икономика днес е твърде далеч от проблемите на съвременния свят и предлага висок стандарт на живот. Дания е един добър пример за просперитет и стабилност не само за страните по света, но и за своите европейски партньори. Освен това местната икономика е сред най-зелените, а страната е световен лидер по възобновяема енергия в света. Страната се отличава с една от най-добрите социални системи, както и равенство между доходите на населението. „Основните човешки права“ е критерият, който допринася за изключително високата позиция в класацията.

Toronto_at_Dusk_-a

 1. Канада

Канада е втората по големина страна в света след Русия, а е дом на малко повече от 33 милиона души. Недрата на тази необятна земя крият огромни богатства. Високият жизнен стандарт на жителите на канадските градове идва от силно развитото селско стопанство и от развитието на новите технологии. Изключителните красоти на канадската природа привличат огромен брой туристи и това прави туризма сериозен източник на доходи. Градове като Ванкувър са на челни места в световните класации за качеството на живота. С висока средна продължителност на живота и висок среден доход, канадците работят само 1702 часа годишно. Те са активни и в политическия живот на страната.

Tampere_Finland_world_architecture_buildings_cities_tower_hdr_bridges_roads_skyline_cityscape_panorama_rivers_winter_snow_seasons_1920x1200

 1. Финландия

Осмата по големина държава в Европа е на първо място по високо качество на живот и е сред най-мирните страни в света според Global Peace Index. Финландия постига отлични резултати в образованието. Гражданите декларират удовлетвореност от живота: 82% от населението твърдят, че в ежедневието си имат повече положителни емоции, отколкото отрицателни. В 5-милионна Финландия функционират над 50 държав­ни предприятия и монополи. Те осигуряват заплати от минимум 1500 евро на месец. Сред­ната пенсия в страната е 1760 евро за мъжете и 1376 евро за же­ните. Въпреки че в страната се из­повядват принципите на пазар­ната икономика, никой не пречи на финландците да държат кон­трола върху своите природни ресурси. Те национа­лизират различни сфери от ико­номиката на страната и създават държавни монополи в редица сектори. Тези държавни пред­приятия впоследствие формират огромна част от приходите за бюджета на страната и осигуря­ват социалните нужди на населе­нието. Ето защо днес стандартът на живот във Финландия е над 10 пъти по-висок от този в Бъл­гария.


Източници: TheIndependentOnline

                           touristmaker.bg
Автор: Елена Ангелинина

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s