Вредни ли са националистическите организации?

Идването на „Нощните вълци“ у нас предизвика бурни реакции на различни фронтове.

Като се мине първо през обсъжданията дали изобщо трябва да преминат през страната и се стигне до напрежението, което създадоха още с влизането си у нас.

Веднага след влизането на рокерите на Путин се създаде едно разделение у обществото, като националистически организации и протестиращи се сбиха в Бургас. 

Версиите са различни.

Вижте още: Митов, ние казахме ли ти, че рокерите на Путин са опасни?

От националистическите организации твърдят, че протестиращите са ги провокирали.

В мрежата обаче има видео, на което ясно се вижда как притестиращите са ритани на земята.

След всичко това останха въпросите: Защо тези хора си позволяват такава агресия и защо се движат облечени по този начин?

Те казаха, че просто са отивали да берат билки в гората и протестиращите са ги нападнали.

Не знаем дали наистина си мислят, че някой ще им повярва.

Във връзка с тези събития около националистически организации „Български воински съюз „Васил Левски“ и „Българско национално движение „Шипка“ от отминалата седмица Българският хелзинкски комитет  ни съобщава, че е поискал от прокуратурата да подаде иск за прекратяването им по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) още на 21 юни 2016 г.

От БХК твърдят, че и двете организации са регистрирани като юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи общественополезна дейност по реда на този закон.

С писмо до Сотир Цацаров БХК предостави на държавното обвинение данни, публично достъпни в Интернет страницата на двете формирования, че дейността им е насочена против републиката и че те създават тайни или военизирани структури.

По-натам от БХК изреждат членовете от НК, които според тях са нарушени.

На сайта си те проповядват, че „институциите са до толкова неграмотни и корумпирани, че действат като вътрешен враг и разложител на държавата и така извършва ГЕНОЦИД над народа“, което пораждало „задължение на национална съпротива и въстание“. Според тях, ако „народът САМ не се самоорганизира в ОПЪЛЧЕНИЕ […], е обречен“. Твърдят, че е нужно „освобождение на Отечеството“ от „престъп[ния] модел за партийно олигархично управление“. Обявяват „мобилизация“ и набират доброволци за организирана от тях „стрелкова подготовка“. Обявено е и създаването на „подразделение за специални операции и антитероризъм“.

От комитета са категроични, че данните, на които се основава искането, са добити изцяло от собствената Интернет страница на двете сдружения – http://www.bnoshipka.org, както и от публикации и интервюта, отразяващи дейността на организациите в медиите. На сайта си те проповядват, че „институциите са до толкова неграмотни и корумпирани, че действат като вътрешен враг и разложител на държавата и така извършва ГЕНОЦИД над народа“, което пораждало „задължение на национална съпротива и въстание“. Според тях, ако „народът САМ не се самоорганизира в ОПЪЛЧЕНИЕ […], е обречен“. Твърдят, че е нужно „освобождение на Отечеството“ от „престъп[ния] модел за партийно олигархично управление“. Обявяват „мобилизация“ и набират доброволци за организирана от тях „стрелкова подготовка“. Обявено е и създаването на „подразделение за специални операции и антитероризъм“.

Данните за сформиране на паравоенни формирования от организациите бяха потвърдени през януари тази година от техни представители – Владимир Русев и Красимир Симеонов. В интервю за радио „Дарик“ те заявиха, че набират „кандидати за народно опълчение и за подразделение за специални операции“. Отново на сайта си те са обявили българската държава за „нелегитимна“, а партиите – за „незаконни и излишни“.

От общата им Интернет страница е видно, че двете антисистемни формирования са обединени в „Комитет за Национално Спасение „Васил Левски“ („Комитетът“), който е обявен за „обединено формирование на командването, щабовете и ръководствата на регионалните подразделения на Военният съюз, Българското народно опълчение „Шипка“ […]“. Според сайта на двете организации „Комитетът“ трябва да действа като „преходно общобългарско народно правителство до момента на поемането на властта и съдбините на България от издигнатите от народа най-достойни сред достойните представители на Българската нация“.

По твърдения на техни представители, формированията имат структури във всички областни градове, а общият брой на членовете им надхвърля 24 000 души.

БХК завършват с думите: Те са и едни от първите организации, които през 2015 г. сформираха хайки за незаконно задържане на бежанци, пресичащи българо-турската граница, за което БХК подаде сигнал до Районна прокуратура – Бургас също на 21 юни тази година.

Отново ли виждаме едно своеволие и отново ли държавата го подкрепя?

Явно от тези организации сами решават кое е правилно и кое не и го наказват както те сметнат за добре.

Бежанци, българи с разично мислене от тяхното. Всичко е под ножа.

 

А ние задаваме въпроса: Трябва ли да се спрат националистическите организации? Вредни или полезни за нашето общество са те? 

4 thoughts on “Вредни ли са националистическите организации?”

 1. Това е много добра атестация за българските отряди, след като за много по-малко като по донос на БХК прокуратуранта привиква Ангел Джамбазки, момчето бе избрано от българите за евродепутат, следователно ако така върви скоро може да очакваме офицерът Русев начело на България.

  Харесвам

 2. БХК незабавно да отговорят ТЕ ли са тези отговорни допринесли Пловдивският съд да освободи „бежанеца“ взривил след това Цариградското летище!
  Ако е така – незабавна забрана и съд за пособничесто на тероризъм!

  Харесвам

 3. Безспорно такива маргинали трябва да бъдат забранени и преследвани от закона,като се започне от Атака и т.н.Също така е безспрно,че БХК е рганизация от кретени,която или трябва да си смени ръководството,или също да бъде забранена,защото с действията си подхранва точно тези националистически маргинали.Свободата не значи свободия и не е за всеки.Също така много прибързано определяте някакви лумпени,подкрепящи чужда държава за националисти.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s