Религиозната тема винаги прави хората свръхчувствителни. Към това, което ще прочетат. Защото превключват в режим на готовност. За поредния спор. Дори и да е безсмислен. Но нека не забравяме определението за религия. Тя е организирана система от вярвания, културни системи и мирогледи, които свързват човечеството с даден порядък на съществуване. И всеки има правото на избор. Както и свободата на това да бъде религиозен или – не. Има много институции, които се занимават с тази тема.

Пример за това е центърът за изследване на „Pew”. Проектът им, наречен „Global Religious Futures” излезе през този месец с резултати, които прогнозират промените в разпространението на осем основни религии през следващия половин век. Изследването им се основава на демографските фактори в 198 държави. Взети са предвид раждаемост, възраст и продължителност на живота.

А резултатите са:

1. До 2050 г. все още ще има повече християни, отколкото всяка друга религиозна група!

Християнското население ще остане стабилно през следващите 35 години, въпреки факта, че мюсюлманите са най-бързо нарастващата религиозна група. Ислямът се очаква да бъде най-голямата религия в света към 2070 г., ако сегашните фактори останат непроменени.

32515-1dezzln

32515-nc8w7

2. Все повече християни ще живеят в Субсахарска Африка!

За сметка на това в Европа ще намалеят. Реално една четвърт от всички християни, с точност са 25.5% на сто, живеят в Европа. Но до 2050 г. този процент се очаква да падне до 15,6% на сто. През 2010 г. почти 24% на сто от християните в света са в Африка, на юг от Сахара. А до 2050 г., ще бъдат повече от 38% на сто, според изследванията на „Pew”.

32515-1oahcto

3. Атеизмът е във възход през 2050г. в Запада, но не и в целия свят!

32515-ry5l4n

4. Изповядващите християнство в САЩ ще намалеят!

До 2050 г. две-трети от американците ще са християни, за разлика от три-четвърти през 2010 г. В допълнение, през следващите 35 години, ислямът ще замени юдаизма като втората най-широко разпространена религия. Най-голямо увеличение ще бъде в броя на хората, които са атеисти.

32515-jv5wep

5. Християнството ще бъде религия на малцина във Великобритания до 2050 г.!

Все повече хора ще бъдат атеисти!

32515-175i91f

Изследванията на “Pew”се основават на тенденции и актуални цифри, но е напълно възможно всякакви събития – научни открития, въоръжени конфликти, социални движения, политически катаклизми, природни бедствия и променящите се икономически условия да променят тези прогнози!

Източник: independent.co.uk
Автор: Елена Ангелинина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s