Без съд за полицая застрелял бежанец

Спомняте ли си случая с Вълкан Хамбарлиев?

Полицаят, който уби бежанец и предизивка множество коментари след своята постъпка. Някои го подкрепяха, други се съмняваха до колко случилото се е инцидент.

В крайна сметка се заведе дело срещу полицая.

Днес Окръжна прокуратура – Бургас е прекратила досъдебното производство за прострелването на афганистански гражданин в района на община Средец през октомври 2015 г., поради липса на извършено престъпление, предаде ClubZ.

Какво точно стана онази нощ в края на 2015 година?

55 чужди граждани, от които 4 от Ирак и 51 от Афагнистан преминали без разрешение границата в района на 97-а гранична пирамида в землището на с. Белеврен, община Средец, област Бургас.

Придвижвали се пеша и около 21 ч .на 15 октомври достигнали територията на община Средец, където в момента се намирал мобилен граничен полицейски взвод на ГПУ Средец.

Чрез използването на ръчна термовизионна камера служителите засекли движението на групата и подали сигнал по радиостанцията за констатираното от тяхна страна движение в граничната зона на намиращия се в близост гранично-полицейски наряд, в състава на който бил полицай Вълкан Хамбарлиев и още двама гранични полицаи.

В този момент те се намирали в близост до Аврамов мост, община Средец и се отправили пеша в направлението, за което им било съобщено, че се намира групата.

Установено е, че Хамбарлиев и колегите му достигнали мост „Рибарска среща“ и разпределили  позициите си от двете страни на моста с цел да задържат групата лица, а  при необходимост и да предотвратят  възможността да се укрият.

Групата пристигнала до моста, а шумът от придвижването им  и тихият говор били чути от Хамбарлиев и двамата му колеги, а предвид тъмнината и характера на местността в района около моста – обрасла с тревиста и дървесна растителност и силната акустика под него, „служителите на ГПУ възприели единствено факта на присъствие на множество хора, които се движили в тяхна посока“.

Хамбарлиев и един от неговите колеги, обръщайки се с лице към подмостовото пространство извикали по посока на движещите се срещу тях хора „Стоп! Полиция!“.

Групат от бежанци обаче не спряла, а даже продължила да се движи срещу тях, викайки на неразбираем език.

Отчитайки тези обстоятелства, както и необходимостта  от задържане на лицата, за чието противозаконно пребиваване в граничната зона били налице достатъчно данни и с оглед осигуряване на личната си безопасност, свидетелят Хамбарлиев заредил служебното си оръжие пистолет „Макаров“ и произвел изстрел.

В крайна сметка рикошет ли е убил бежанеца?

Разследващите потвърждват, че куршумът се ударил в свода на моста, при сблъсъка си със железобетонната конструкция отскочил и накрая проникнал в предно-лявата част на шията на един от афганистанските граждани.

Вълкан Хамбарлиев и другият му колега успели да настигнат разпръсналите се в местността чужди граждани и да ги задържат.

В хода на  разследването са извършени огледи на местопроизшествие, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи – физикохимични, балистични, съдебно медицински и др. Извършени са и три следствени експеримента.

При анализа на събраните доказателства се установява по безспорен начин, че именно рикошетът  на патрона, изстрелян от Хамбарлиев и отклонението по линията на траекторията му в резултат на удара в дъгата на моста, се намира в причинно – следствена връзка със смъртта на пострадалия афганистански гражданин, пишат още прокуроите.

Прокурорът по делото пише още, че налице е случайно деяние по смисъла на чл.15 от НК, т.е. липса на вина, тъй като в конкретната ситуация Хамбарлиев не е бил нито длъжен, нито е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици от деянието. Същите са настъпили при наличието и под въздействието на обективно непредвидими обстоятелства…

Какво следва?

Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Бургас в 7 дневен срок и ще бъде изпратено на наследниците на пострадалия, съобщава още ClubZ.

One thought on “Без съд за полицая застрелял бежанец”

  1. Браво на съда! Полицаят да се награди и повиши в чин! Той е герой, защитавал държавната граница! Афганистанеца е нашественик, дошъл да граби, изнасилва, убива и разпространява вируси! Който плаче за убития да осинови братята му и да се ожени за сестра му!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s