Този текст е за онези тихи моменти, в които българите стоят пред телевизора, а пред очите им се правят магически фокуси. При всеки фокус нещо винаги изчезва, в България това винаги са пари.

През лятото на 2014 – та година, в един горещ юнски ден бе излъчена извънредна пресконференция на БНБ по повод поставянето на КТБ под специален надзор. Господата – костюмарчета от управителния съвет на БНБ изглеждаха видимо неспокойни и с пот на челото Иван Искров успокои българската публика:

Вложителите трябва да са спокойни, и малки и големи. КТБ не е фалирала банка, тя е под контрола на БНБ…Нека  не си бутаме къщата без никаква необходимост.“

Математически ми е трудно да изчисля колко неистини има в това изказване. Не го мислете как става, просто трик.

Машината на времето ни връща години назад.

След банковата криза в България от 1996-та година, 38-то Народно събрание взима решение за допълнение на Наказателния кодекс. В глава шеста  (Престъпления против стопанстово, Раздел I, Общи стопански престъпления )се създава ал.3 към чл.220 обнародвано с Държавен вестник (5 август 1997 година, брой 62). Алинеята гласи:

„ С наказанието по ал. 2 се наказва длъжностно лице, което е разрешило отпускането на кредит без надлежно обезпечение и кредитът е останал неиздължен “

Ще продължим да ви разхождаме из фабриката за фокуси като си припомним  2001-ва година. Политическата обстановка е позната. Всяко чудо за 800 дни. Управление с коалиция между НДСВ и ДПС. И сега внимание, следва кулминация.  Това Народно събрание в състав (НДСВ, ДПС, ОДС, БСП) премахва същата тази ал. 3 от чл. 220 от НК (ДВ, бр. 101 от 2001). Главни действащи лица, тогава депутати от НДСВ  внесли законопроекта и защитаващи най – активно позиция за премахване на тази алинея са:

  • Иван Искров – бъдещ Управител на БНБ
  • Константин Пенчев – бъдещ омбудсман
  • Валери Димитров – бъдещ председател на Сметна палата

Основен изтъкнат мотив за тази промяна на Наказателния кодекс – засилване правната защита на кредитора.

Гласуването минава с гласовете на НДСВ и ДПС.

Линк към стенограмата от гласуването: http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/1/ID/1074

Лицата в ролята на законотворци към 2001 година, след случилото се с КТБ обикаляха сутрешни блокове и с гръмки думи „защитаваха“ интересите на вложителите.

В България е обичайно за проблемите да се говори няколко дни. Да констатираме факти, но не и да се опитаме да обясним как се случват едни или други неща. Банално е, но какво стана с Христо Бисеров и другите бисери?

Знаем, историята се повтаря – първо като традедия, после като фарс. Да, цитирам Маркс.

А фарсът – театрален комедиен жанр , който забавлява зрителите.

Автор: Димитър Безев

Снимка: ureport.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s