Никой не може да осъди Борисов….

Абе, не разбрахте ли, че Бойко е недосегаем?

Питаме сериозно.

Хубаво е, че поне някой в тази държава търси отговорност в тази държава, но днес за проеден път ни се доказа тезата, че скоро няма да има политици, които да понесат отговорност за действията си или изказванията си.

Какво имаме предвид?

Днес от Българския хелзинкски комиитет (БХК) разпространиха съобщение, че обжалват отказа на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство срещу министър-председателя Бойко Борисов.

Става въпрос за сигнала на организацията, подкрепен от 41 граждани.

Припомняме, че БХК изпрати сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу премиера Бойко Борисов заради това, че благодари на гражданските отряди, които се организират да залавят нелегални имигранти на границата. Според БХК изказването на премиера е „расистко и подбужда към престъпление“.

Ето и самото изказване, което породи тези настроения:

„Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата, е добре дошла […] Но лично разговарях […] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне, само едно „Благодаря“ заслужава.

Така, че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефа на „Гранична полиция“, те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това.“

Какви са обвиненията?

В сигнала БХК и 41 граждани твърдят, че са налице данни за извършено престъпление по чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК), тъй като с посоченото изявление Борисов подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище. Налице са и данни за друго престъпно деяние – явно подбуждане към престъпление по чл. 320 НК.

Престъпленията, към които премиерът подбужда, са тези по чл. 162, ал. 2-4 НК – употреба на насилие спрямо лица поради тяхната етническа принадлежност; образуване, ръководство и участие в организации и групи, които си поставят за цел или системно допускат такова насилие. Борисов подбужда и към извършване на престъпления по чл. 163 НК – участие в тълпи, събрани за нападение на граждани във връзка с националната и етническата им принадлежност, както и към престъпления по чл. 143, ал. 1 НК – принуда над другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, посредством сила или заплашване.

На 14.05.2016 г. СГП отказа да образува досъдебно производство. Според СГП не е налице престъпление по чл. 162 НК, тъй като използваните от Борисов слова не били „в състояние да предизвикат отрицателни чувства в широк кръг адресати“; Борисов нямал за цел да „налага чувства на вражда, омраза или неравноправно отношение“, а изразил „своя лична позиция“. Не било налице и престъпление по чл. 320 НК, тъй като „не е налице подбуждане към престъпление чрез проповед пред множество хора“.

В жалбата си срещу отказа на СГП правозащитниците и гражданите твърдят необоснованост на отказа и противоречие със закона. „Безспорно е, че Борисов е направил изявленията си не като обикновено физическо лице в частен кръг, а публично в качеството си на министър-председател на България пред множество журналисти с цел и с неизбежен резултат те да разпространят изказванията му сред цялото обществото и от тях то да почерпи позицията на правителството/на държавата по въпроса за деянията на „хайките“ за бежанци. Това не е „лична“ позиция, а е позицията на властта“, смятат оттам.

Прокуратурата изглежда вижда министър-председателя като неадекватен човек, щом го оправдава с това, че нямал „желанието и целта“ да подбужда към престъпления – коментира адвокат Маргарита Илиева, правна директорка на БХК. – Това означава, че според нея той нито знае какво говори, нито знае, че незаконното задържане, принудата и насилието са престъпления в Република България, още повече – когато са расистки мотивирани. Един министър-председател обаче следва да осмисля какво говори и следва да се предполага, че е така“.

Бойко, няма да бъде наказан!

Струва ни се, че нашият премиер каквото и да направи ще му се намери оправдание. Никой не може да го осъди, братче!

Няма значение изказвания, какво пораждат те, колко са обмислени.

Няма значение връзки с мафията – доказани и не чак толкова.

Няма значение досиета.

Най-малкото Бойко Борисов не за първи път е даван на съд от БХК и не за първи път нищо не се е случвало след това.

В края на миналата година БХК поиска оставката на премиера в отворено писмо до него, подписано от адв. Маргарита Илиева, директорка на Правна програма на БХК. В писмото се казваше, че това „искане е заради провала на съдебната реформа, за която бяхте поел пред българските граждани ангажимент, на който изменихте – в случай че някога е бил действителен, в което всъщност няма основание за доверие“.

В писмото се посочва още: „Съдът е значително по-важен от правителството, на което сте началник, а независимостта му е несравнимо по-важна от интересите, които олицетворявате. От нея зависят правата на лицата в България. Лицата зависят от своите права, а България зависи от лицата. Ето защо, България зависи от независимия съд. Тъй като в качеството си на министър-председател след провала на съдебната реформа не сте носител на лице, а на пародийна маска, нямате право да продължавате да представлявате гражданите – лицата, чиито права са застрашени вследствие Вашия провал или отказ да изпълните ангажимента си за съдебна реформа“

Борисов е замесен и в делото на Сретен Йосич, където в прав текст, сръбският мафиот заявява, че неговата незаконна дейност на територията на страната е покровителствана от премиера.

Други хора от подземния свят го потвърждават.

Но има ли предприети действия срещу премиера?

НЕ! 

Бойко е една света вода не напита и никой не може да си позволи да му петни името.

От БХК искат той да обмисля своите изказвания.

Повярвайте ни, той много добре ги обмисля. Дори  изказването с бежанците не е просто казано в нищото.

Борисов отдавна разбра, че да се прави на шут просто му носи дивиденти, а дори и глупавите му изказвания са един много добре обмислен ход.

За жалост обаче това е проблемът. Никой не търси отговорност на Борисов. А трябва!

Иначе ставаме свидетели на едни от най-глупавите изказвания у нас, казани от един от най-високопоставените мъже в държавата.

3 thoughts on “Никой не може да осъди Борисов….”

  1. Тия гадове от бхк за пореден път се доказаха, като едни от най големите българофоби в България.Да искаш наказание за хора, които защитават границата на родината ни от нагли натрапници и потенциални терористи … това не знам какво е.Най малкото е предателство към България и ако тези в бхк поне малко се чувстват българи то вместо да благодарят на момчетата, че ни пазят могат поне да си замълчат.Както се казва ако не помагаш по добре не пречи.Бойко трябва да си понесе отговорността за много неща, но това определено НЕ Е от тях.

    Харесвам

  2. Как не ви омръзна да пишете глупости по форумите? Защо не съдите тъста на Йордан Цонев и тези в МЗ, които са му дали разрешение да събира пари за паркиране? Защо не съдите ахмет доган за комисионните за Цанков камък? Защо не съдите Цветан василев за кражбата на века? Защо не съдите сергей станишев, който за миналата година е получил рента от земеделска зема в размер на половим милион лева – сметнете колко земя притежава и как я е закупил? Нещастници сте вие, не сте млади хора!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s