Имат ли пръст братя Галеви в нарколабораторията в Самоков?

Въпреки нашите разследвания по случая с разбитата нарколаборатория в Самоков, никоя друга медия не поиска да се разрови по-дълбоко и да разнищи случая.

Защо?

Има замесен важен човек в схемата и ако е така – КОЙ е той?

КОЙ така успя да заглуши медиите по този случай, сякаш нищо нередно не се случва в Самоков. До такава степен това бе подминато от родните телевизии, че много хора, дори в околията около Самоков, не заят какво се случва там.

А в този град определено се случиха съмнителни неща.

Ние от „Гласът на младите хора“ проведохме редица разследвания по случая. Свързахме се с кмета на Самоков Владимир Георгиев както и с директора на ДГС Самоков – Александър Кроснев. И двамата не поискаха да дадат по-обширен коментар заради липса на подробности.

Опитахме се да се свържем и със собственичката на складовете – Милена Петрова, но приближени до нея отказаха да ни дадат телефонния й номер.

 Вижте още: Нарколабораторията, за която никой не говори

От Софийска прокуратура отказаха да ни дадат подробна информация, тъй като тече разследване. Единственото, което ни съобшиха, че има задържан 45-годишен мъж, а обвиненията тепърва ще се повдигат.

Цялото това мълчание и мистерията около случая ни кара да сме все по-любопитни кой стои зад тази лаборатория.

Вижте още: Мафията ли стои зад нарколабораторията в Самоков?

И въпреки че никой не иска да коментира или да ни даде информация ние няма да спрем да се ровим.

Кой е химикът в нарколабораторията в Самоков?

На всички е ясно, че най-важният човек в една нарколаборатория е химмикът. Без химик трудно стават нещата, а на всичко отогре те са голяма рядкост.

Ние се разровихме кой може да е химикът в нарколаборатирята в Самоков. От това, което знаем лабораторията е била много добре оборудвана и определено не е поддържана от дребни престъпници.

Там наистина е работил някой, който е знаел какво върши.

Един от най-известните химици у нас е Валери Величков – „химикът от Опицвет“.

Химик, обвинен в порчъването на убийството на бизнесмен. Химик, чиято съдба е свързана силно с братя Галеви. А знаем, че Пламен Галев и Ангел Христов са много влиятелни точно  в този район. Знаем, че от много отдавна те се занимават амфитамини и определено знаят кой е Валери Величков и на какво е способен.

Нарколабораторията в Самоков е имала нужда от добър химик. Защо не това да е точно Валери Величков, покровителстван от братя Галеви?

Кой е Валери Величков?

Величков стана известен  с делото „Опицевт“.

5e_16f199

Той е арестуван на 18 декември 1997 г. при секретна операция на ЦСБОП в село Опицвет, в тайна лаборатория за производство на амфетамини. Антимафиотите откриват около 330 кг готов амфетамин и 670 кг от прекурсора бензил-метил-кетон.

Освен Величков тогава е задържан и работодателят му Кристиян Младенов, който се свързва с оръжейния търговец Николай Гигов.

Делото „Опицвет“ е наблюдавано от американското посолство, DEA и дори от представителството на ООН у нас.

Първоначално Величков получи присъда от 6 години ефективно, потвърдена от въззивния съд. Върховния касационен съд обаче отмени присъдата в началото на 2002 г. и му даде само една година условно, а Младенов беше оправдан.

И забелжете:

Съдия Маргарита Тихчева се мотивира, че лабораторията в Опицвет била само за опити, Величков правил експерименти и не знаел, че ще се получи амфетамин, а Кристиян Младенов искал да направи 670 килограма от веществото за лична употреба.

Можете ли да си представите колко безумно звучи това и как няма никаква промяна в системата вече 14 години?

За щастие обаче винаги има по някой съвестен, дори и в дълбоко корумпираната съдебна система!

След тази първоначална безумна присъда ВСС пенсионира Тихчева и наказа другите двама съдии от състава с 10% намаление на заплатата, а делото започна отначало.

Стана ясно също, че има данни от СРС, в които се говори за 6 цифрен подкуп за съдиите.

Съдебната сага „Опицет“ все пак завършва с осъдителни присъди през юни 2008 г. Величков получи 3 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева, а Младенов 5 години.

През март 2010 г. Величков излезе на свобода.

Вероятно той е бил пуснат за „добро поведение“, но Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към правосъдното министерство не пожела да оповести мотивите си за неговото предсрочно освобождаване.

В аферата „Опицвет“ беше замесен и посочения като „мозък на Октопода“ юрист Николай Велков. Освен адвокат, той е още и собственик на аптеки, и разследването установява, че е продал на Величков и Младенов машина за таблетиране на амфетамините. Поради липса на доказателства той обаче не е привлечен като обвиняем по делото.

Името на Величков също е замесено и в порчъването на убийството на бизнесмена Божин Божинов. Ливанският гражданин Мустафа Мохамад Исмаил се явил в полицията и разказал как сърбинът с албански произход Битики Хаки го наел срещу 20 000 лв, за да убие бизнесмена Божин Божинов.

Битики Хаки е задържан.

В него е намерена снимка на Божинов, но той мълчи за мотивите си.

Самият Божинов обаче е категоричен в показанията си пред ГДБОП. Според него поръчител на убийството и автор на снимката е Валери Величков.

Причината Величков да стигне до този краен ход са неуредените бизнес отношения между неговата фамилия и Божинов, които са съдружници в няколко фирми. Делото срещу Хаки обаче беше засекретено, медиите нямаха достъп до заседанията на съда и до показанията на свидетелите.

Величков – братя Галеви – Самоков

От различни източници през годините се твърди, че съдбите на братя Галеви и Величков сa се пресекли много отдавна.

С амфетамини Галеви започнали да се занимават през 1998 г., когато все още са офицери от НСБОП. Антимафиоти твърдят, че именно те участвали през декември 1997 г. в разбиването на нелегалната фабрика на синтетична дрога в с. Опицвет.

Именно те били хората, които унищожили доказателствата кой стои зад мощното производство и в резултат присъди получили само собственикът на помещенията Кристиян Младенов и химикът Валери Величков. От този момент дупничаните започнали бизнеса си с амфетамини.

Друга интересна подробност е, че докато е бил в затворническото общежитие в Казичене, Величков е „работил“ към частна фирма, която има договор със затвора – „Олинеза“.

Въпреки, че се е водил там на работа, той продължавал дейността си по своята „специалност“ по поръчка именно на дупнишките братя Галеви – твърди източник на Биволъ.

Той дори нощувал през ден в луксозния си дом в Бояна, който се води на името на съпругата му.

А ние питаме:

Има ли някаква възможност братя Галеви да са поддържали „таланта“ на Величков през годините с цел той да работи за тях вбъдеще? А не е ли още по-голяма възможността Величков да е замесен с нарколаборатарията в Самоков, а от там и името на братя Галеви?

Това ще обясни много.

Незаинтересоваността на медиите. Мълчанието на институциите. Така усърдното криене от коментар пред нас на Милена Петрова.

Ако братя Галеви наистина са замесени, това ще придаде съвсем друга светлина на случая, а и връзката с Валери Величков ще е още по-силна.

Възможно ли е братя Галеви, дори от чужбина, да покровителстват дейността на Валери Величков и всички заедно да са замесени в случая с нарколабораторията в Самоков?

*Публикацията няма за цел да посочва с пръст, а да задава въпроси към институциите, които се занимават със случая, но мълчат. Направените връзки в разследването са изцяло върху миналото на замесените лица.

Автор: Любен Спасов

Източници: Биволъ; Всеки ден

 

Реклами

3 thoughts on “Имат ли пръст братя Галеви в нарколабораторията в Самоков?”

  1. Бойко Борисов е личен приятел и бивш колега на Пламен Галев. Много умело и тактично през годините покровителства мафиотите от Дупница. Така устроено правителството и политическата система са пагубни за българския народ.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s