Разследващите журналистите от сайта „Биволъ“ публикуваха малко по-рано днес петиция за независимата проверка по делото „Яневагейт. Инициативата им има за цел Европейската Комисия (ЕК) да се включи в  т.нар. дело „Яневагейт“ в проверката, която ще се прави на българската прокуратура от прокурори от Великобритания, Испания, Германия и Холандия.

За включване на делото „Яневагейт“ в независимата проверка на прокуратурата

Проверката трябва да тръгне в края на юни, като чуждите прокурори сами подбират половината дела, които ще влязат в проверката, съобщава „Актуално

Скандалът „Яневагейт“ трябва да влезе в мониторинга, смятат организаторите на петицията. Организатор е сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“. „Считаме, че наблюдението над това дело е ключово за гарантиране на прозрачни, обективни и безпристрастни действия на българската прокуратура, тъй като част от изнесените факти поставят под съмнение интегритета на най-влиятелните фигури в държавата: главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов“, казват организаторите, цитирано от „Актуално„.

Припомняме, че въпреки усилията премиера Борисов и висши магистрати, да неглижират скандала със записите, станал известен като „Яневагейт“, той влизе и в годишния доклад за България на Европейската комисия за напредъка в областта на правосъдие и вътрешен ред.

Въпреки критиките от ЕК и липсата на доверие в съдебната система и нейната независимост на 18.02.2016 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението за възобновяване на проверката по т.нар. скандал „Яневагейт. Тогава предложението беше внесено от Калин Калпакчиев и Соня Найденова, и бе подкрепено от Камен Иванов, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева.

Интересното в този казус е, че записите публикувани първо на сайта „Биволъ“ бяха специално проверени от  ирландската лаборатория „Акустек“ като заключението на специалистите беше: „Представеният звукозапис няма нарушение на последователността или следи от редактиране на сигнала и манипулация“, се казва в изготвената в чужбина експертиза.

Висшият съдебен съвет обаче прекрати проверката на записите въз основа на експертиза, назначена от главния прокурор, чиито резултати са показали, че разговорите са манипулирани.

Не на последно място припомняме, че срещу колегите от „Биволъ“ бяха впрегнати журналисти и медии близки до Делян Пеевски, които имаха за цел да прикрият мръсните игри на управляващи и да дискредитират темата.

Всичко по темата с „Яневагейт“ може да прочетете на сайта „Биволъ“:

https://bivol.bg/tag/%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D1%82

Публикуваме без редакторска намеса текста съпровождащ петицията стартирана от  сайта за разследваща журналистика „Биволъ“:

Записите на разговори между магистрати известни като „Яневагейт“ очертаха мрачна картина на корупция, зависимости, недопустима намеса на изпълнителната в съдебната власт и етични нарушения от страна на висши магистрати. Висшият съдебен съвет отказа да направи проверка по същество, а образуваната от прокуратурата проверка се проточи във времето без видим резултат.

Ето защо настояваме предварителната проверка образувана от българската прокуратура по случая „Яневагейт“ да влезе в списъка на делата, които ще бъдат обект на независимата проверка, подготвяна от Европейската комисия с участието на прокурори от страни на ЕС.

Считаме, че наблюдението над това дело е ключово за гарантиране на прозрачни, обективни и безпристрастни действия на българската прокуратура, тъй като част от изнесените факти поставят под съмнение интегритета на най-влиятелните фигури в държавата: главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов.

За включване на делото „Яневагейт“ в независимата проверка на прокуратурата

Информация по темата е използвана от сайтовете: Биволъ, Актуално, Дневник
Снимка: В. „Капитал“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s