Българино, по-добре да ти пука за „Брекзит“!

Днес Великобритания ще реши своята съдба и тази на Европейския съюз. Дългоочакваният референдум „За“ и „Против“ оставане на страната в ЕС може да се окаже най-важното събитие за тази година – както в географски, така и в политически спектър.

През последните два месеца много предварителни проучвания показват, че вотът е разделен наравно, така че сигурни прогнози за резултатите от референдума не могат да се направят дори ден преди неговото провеждане.

Как обаче „Брекзит“ засяга България?

Забелязваме, че хората в България са заинтересовани минимално от това, което се случва в България. Явно отново не осъзнаваме, колко е важно за нас Великобритания да остане в ЕС.

Но ние отново сме на принципа – „Не е наш проблем. Да се оправят!“. 

Сега ще ви представим част от анализа  на Института за европейски политики „Брекзит“ и България: последици и реакции“ с автор Ивайло Яйджиев, от който разбираме до каква степен днешното решение на британците е важно за нас.

А повярвайте ми, оказва се, че определено трябва да ни пука как ще гласуват на острова. 

Евентуално решение на Великобритания за излизане от ЕС ще има и за двустранните икономически отношения с България. Самият “Брекзит” почти сигурно ще доведе до излизане на страната от единния европейски пазар, тъй като копирането на т.нар. норвежки модел (в единния пазар, но извън ЕС) би било невъзможно без запазване на свободата на движение и търговските правила на Брюксел. Това ще доведе до нуждата от предоговаряне на търговските отношения между ЕС и Великобритания и връщането на тарифни и нетарифни бариери, независимо от ролята на Световната търговска организация. Допълнителен ефект ще дойде и от вероятната рецесия в самата Великобритания, която ще намали търсенето на стоки и услуги.

Последствията за България ще са значими, но ограничени, тъй като Великобритания е на 12-о място по износ сред търговските ни партньори (на обща стойност малко под 1 млрд. лв. за 2014 г.) и на 14-о място по търговски обмен. Общият износ за Обединеното кралство е около 2.2% от целия износ на България, така че “Брекзит” би имал ограничено отражения върху цялостното салдо, но е вероятно да създаде по-сериозни проблеми за определени сектори – като медикаменти и мебели.

Ще бъде ли застрашена миграцията?

Определено да! Доминиращата тема по време на кампанията в Обединеното кралство определено e имиграцията и е логично да се очаква значително ограничаване на свободата на движение в бъдеще.

Българите, които биха искали да живеят и работят във Великобритания в бъдеще, ще срещнат отново пречки, които ще са по-сериозни от тези между 2007 и 2014 г. Те ще се отразят особено на няколко групи. Първо, това ще е сериозен удар за сезонните работници на временни работни договори, за които Великобритания вероятно ще се окаже затворена врата. Второ, българските студенти в бъдеще вероятно ще бъдат изправени пред значително по-високи такси в британските университети. В момента българите могат да се възползват от почти същите условия като местните студенти, включително по-ниски такси и сравнително изгодни заеми за бакалавърски степени. Трето, това ще усложни и придвижването между двете държави, като за 2015 г. над 120 000 българи са посетили Великобритания, а над 250 000 британски туристи са дошли в България.

Определено трябва да ни пука за „Брекзит“

Евентуален “Брекзит” би имал сериозни последици за България, а София трябва да е готова да формулира активна позиция в следващите дни и месеци. От една страна, излизане на Великобритания ще има директни ефекти, сред които засилването на евроскептицизма в Европа, затрудняване на двустранните икономически отношения и значително ограничаване на свободата на движение и работа в бъдеще. От друга страна, “Брекзит” би се отразил дълбоко и на самия ЕС, създавайки условия за Европа на две скорости, променяйки баланса на силите в ключови области като икономика и външна политика и принуждавайки ЕС да се “рекалибрира” институционално – промени, които вещаят основно негативи за България.

Ние като гражданско общество трябва да заемем позиция, а не да сме апатични. Тпчно тази апатичност ни доведе до положението, което сме в момента. 

Да, това е решение и политика на Великобритания, но това решение много силно ше се отрази върху нас.

Ние обаче сме свикнали да не се интересуваме от нищо. Пуснали сме се по течението и просто чакаме да видим какво ще се случи.

Тревожно е, че и нашите политици не коментират достатъчно темата, което допълнително поражда у обществото апатия към темата.

А всъщност какво трябва да направим ние?

Първо, България трябва да е активна по основната тема на рефенредума – свободата на движение – и да отстоява позиция за омекотяване на бъдещите ограничения за достъп до пазара на труда във Великобритания за българи.

Второ, София трябва да даде ясни индикации, че би искала да е част от интеграционното “ядро” на ЕС, като например потърси присъединяване към европейския банков съюз. Трето, би било необходимо да вземе предвид продължаващия възход на евроскептицизма на континента при планирането на председателството на Съвета на ЕС, но и в политиката ни към Европа като цяло.

Забавната страна на нещата: F**k you, European Union!

Много известни личности във Великобритания изразиха мнение за случващото се в страната. Един от тях е и комика Джон Оливър.

Въпреки че живее в САЩ, самият Оливър е британец и е твърд привърженик на оставането на страната в Европейския съюз.

В последното издание на шоуто Джон Оливър покани в студиото камерен мъжки хор, който да представи Обединеното кралство на Европейския конкурс за най-добър химн.

Ето и цялото видео, в което мжое да видите предложението на Оливър:

Източник на информация: ClubZ

Целият анализ може да прочетете ТУК.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s