Обсъжданията по Изборния кодекс продължават.

Вече всички сме уморихме от обсъжданията в парламента. Уморихме се да ги чакаме да се чудят как точно да променят ИК, за да може да е така както те го искат, но и нас да ни залъжат.

Депутатите обсъждат седем законопроекта с предложения за промени в Изборния кодекс (ИК) на първо четене.

7 различни проекта, които ще забавят работата по него още повече.

Вижте още: Мария Спирова: Гласовете от чужбина ужасяват статуквото

Проектът на Цветан Цветанов от ГЕРБ и група е свързан с ревизия на текст за избирателните секции в чужбина. Целта е да се постигане равнопоставеност по териториален признак. Предлага се общият максимален брой на всички секции за всяка държава по света да е не повече от 35.

Предвижда се изискване за 60 избиратели, подали предварително заявление за разкриване на секция в чужбина. Предлага се възстановяване на възможността за участие на организациите на българските граждани в съответното място при образуването на избирателните секции. Предвижда се промяна в Закона за административно-териториалното устройство, с която да се намали прагът от 400 на 350 души за образуване на кметство.

Проектът на Мариана Тодорова от АБВ и група предвижда въвеждане на общ критерий за всички държави и български граждани по света, без да се ограничава броят и мястото на избирателните секции. Въвежда се възможност съдопроизводството по изборните дела да се реализира пред административните съдилища. Предлага се и изменение в Закона за административно-териториалното устройство, където критерият за разкриване на кметство да бъде 250 избиратели.

Вижте оше: Ще отпадне ли електронното гласуване?

Проектът на Корнелия Нинова от „БСП лява България“ и група предвижда промяна на принципни регулации за произвеждането на избори като задължителното гласуване, съвместяването на избори и гласуване по национален референдум, организацията и подготовката на изборите и разпределение на отговорностите и задълженията между избирателните комисии и органите на изпълнителната власт. Предлага се отмяна на електронното дистанционно гласуване, както и промяна в критериите за образуване на кметство.

Проектът на Радан Кънев от Реформаторския блок и група, както и този на независимия депутат Георги Кадиев, предвиждат при избори за народни представители да се създаде 32-ри изборен район извън страната, за да може българите в чужбина да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не само за партии и коалиции. Предвижда се още и възможност за автоматично разкриване на секции в чужбина в зависимост от предходна избирателна активност.

Проектът на Явор Хайтов от „БДЦ-НС“ също предлага създаване на избирателен район „чужбина“. Предвижда се още и въвеждане на изискването обявяването на кандидатите за президент и вицепрезидент да бъде не по-късно от 60 дни преди изборния ден.

Вижте още: Една малка победа за крехката ни ДЕМОКРАЦИЯ!

Проектът на Четин Казак и Хамид Хамид от ДПС предвижда възстановяването на правилата за образуване на секции в чужбина, действали преди последните изменения в ИК. Предлага се възможност предизборната кампания да се води и на друг език, като се предвижда осигуряването на превод на български. Проектът предвижда и отпадане на изискването за уседналост на изборите за общински съветници и кметове и изборите за членове на Европейския парламент.

А ние се питаме: Колко време изгуби този парламент с промените в ИК, за да сътвори още по- проблематично законодателство? 

Защо толкова бавят окончателното решение?

За бурки и други, уж големи, проблеми решават бързо. Сега разлгеждат 7 различни проекта.

Всичко правят, само не и да слушат хората.

Такава ни е властта. Решава неща за обществото без да се допита до него.

Източник: dariknews.bg

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s