След дълга битка, най-накрая, Върховният касационен съд изелезе с решение по делото срещу Илиян Здравков, обвинен в убийството на студентката от Велико Търново Вероника Здравкова.

Решението на съда е окончателно. Убиецът е осъден на 30 години затвор.

30 години е максималната присъда, която съдът можеше да наложи, тъй като делото се гледа по съкратена процедура по искане на Здравков.

Помните ли обаче историята на Вероника? 

Крехкото момиче, което на 28-ми Февруари около 19:00 изчезва, след като си тръгва от работа.  Студентката от Великотърновския университет си тръгва от магазин на мебелна верига, в който работи, колегите ѝ я изпращат до паркинга на “Технополис” и сякаш потъва, телефонът ѝ е изключен.

Няколко дни след това тялото й е намерено в река Янтра. 

70-годишен рибар отишъл да хвърля въдици и забелязал в реката нещо, което първоначално помислил за кукла. После видял, че това е трупът на момичето.

Момичето е убито по изключитлено жесток начин. Извършен е и грабеж.

Много дълго време не се знаеше кой е истинският убиец. Самият Илиян Здравков отричаше доста време. Но в крайна сметка се призна за виновен, което в последствие може би му помогна.

Защо Илиян уби Вероника? 

Отговорът на този въпрос може би е много циничен, но си е самата истина – рецидивистът Илиян Здравков просто е искал да го направи. Ей, така. За спорта.

Най-малкият пример за това е, че той я е набелязал за жертва напълно случайно, докато чакал влака за Горна Оряховица. След като я е ударил 8 пъти с брадвата си, Здравков е бил напълно незаинтересован към състоянието на Вероника и дори е направил опит да заличи следите от престъплението, като е избутал тялото на жертвата в реката.

Наказанието на убиеца! 

Здравков е признат за виновен за насилствен грабеж. Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив, т.е. след като вече е бил осъждан за тежко умишлено престъпление с наложено наказание повече от 1 г. затвор.

Здравков е осъден да заплати на близките на убитото момиче сумата от 200 хил. лв. за претърпените неимуществени вреди.

Съдебният състав на ВКС прие за неоснователни доводите в жалбата на Здравков за явна несправедливост на наложеното наказание. В мотивите на решението пише, че наказанието се явява съответно на извънредната тежест на престъплението и на изключителната обществена опасност на деца.

Претендираното от защитата намаляване на размера на наказанието би представлявало проява на необосновано снизхождение към подсъдимия, решиха върховните съдии. Те отбелязват, че долната инстанция е направила вярна преценка за изключителната тежест на престъплението, като се е позовала на предхождащите деянието действия на подсъдимия – проследяване на пострадалата; на избраното място за извършване на престъплението – в близост до жп гарата; на използваното оръдие – брадва; на избора на жертва – младо момиче, което се придвижва само и е физически по-слабо от подсъдимия, и на интензивността на упражнената принуда, включваща множество удари със значителна сила по главата на пострадалата. Те характеризират убийството като извършено с особена жестокост.

Освен това Илиян Здравков е многократно осъждан. Предходните му присъди са все за кражби и грабежи, включително и за грабеж, придружен с убийство. Здравков е осъждан и за престъпление против половата неприкосновеност.

Ако Вероника беше ваша дъщеря …

Страшното в случая, е че наистина обществото някак си претръпна към случаи подобни на тези на Вероника.

Оставяме на страна нашата неработеща съдебна система. Направо не ни се коментира как животът на едно младо момиче ще бъде изкупен само за 30 години. А и знаем, че при добро поведение те ще намалеят.

Оставяме на страна, че  Илиян Здравков е доказан рецидивист с много присъди, който е оставян на свобода многократно и скоро отново може да е вън от затвора, и пак да тръгне на лов за беззащитни момичета.

Дори няма да коментираме, че е крайно време да има смъртно наказание в България, за да може такива изроди (не се извиняваме за думата) да си получат заслуженото.

Но ни се иска да изкоментираме обществото. Онова общество, което не се интересува от нищо докато не пострада лично. 

Онова общество, което толкова често чува по новините за смъртни случаи, че не се трогва от смърта на едно момиче.

Замислете се за кратко, ако Вероника е ваша дъщеря. Ако на ваше дете се случи същото нещо, няма ли да искате справедливост?

Няма ли да искате човекът посегнал на най-ценното ви да бъде наказан? Няма ли да се ядосате на системата, на праовсъдието? Или на липсата на такива у нас?

Защото за Вероника вие, българското общество, плакахте точно две седмици. Две седмици, в които българските медии се интереуваха от случая, а после други, по-важни теми, го заместиха. Две седмици всички журналисти се надправерваха да взимат интервюта от родителите на момичето, а след това не ги попитаха имат ли нужда от някаква помощ.

Две седмици, в които разни политици се упражняваха на тема съдебна система.

Дадохте точно две седмици на Вероника, а след това я забравихте. 

За това говори и баща й. Как приятелите на Вероника са се обаждали първата година, но след това родители  й са останали сами.

Да, животът продължава, но можем и да сме човеци.

Случаят на Вероника ни показа няколко неща. 

Как един рецидивист може съвсем спокойно да е на свобода докато не убие следващата си жертва.

Как съдебната система ни е толкова зле, че и със съдебен процес положението на престъпника не се променя особено.

Случаят с Вероника ни показа, че в България дори не е безопасно да се прибереш  от работа. Показа ни, че в нито една секунда не може да сме спокойни. 

И сега, след като убиецът е осъден, моля ви,  не забравяйте Вероника.

Не забравяйте, че всички ние можем да станем жертви като нея.

Не я забравяйте, а дори се амбицирайте. Амбицирайте се за промяна, за да бъдем малко по-спокойни.

Стига вече сме били апатични за случващото се около нас. Време е да се ядосаме и да не оставяме нещата просто да се случват. 

Всичко това обаче зависи само от нас.

Вероника вече си отиде …  Поклон пред паметта й!

Автор: Любен Спасов

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s