Николай Колев – Босия: България се управлява по руски модел

„Ако имаше средна класа, България нямаше да намалее с 3 милиона човека. Ако имаше средна класа, това щеше да бъде моделът у нас, а ние вървим по руския модел, изцяло! Аз слушам радио „Свобода“ на руски език и това, което чувам, че се случва там виждам, че абсолютно става и у нас.“

Срещаме се с Николай Колев – Босия е едно кафене в квартал „Борово“, улица „Борово“. Поговорихме за нуждата от лустрация, актуални политически въпроси, пряката намеса на Русия във вътрешната политика на България и други интересни теми, а в много от случаите и схеми.

Николай Ганчев Колев е български дисидент, поет и  журналист; създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека – от юни 1990 г. до юли 1992 г.

bosiya

Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвори за политическа дейност преди 10 ноември 1989 година. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Известен е с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и своенравния, но винаги справедлив, характер. Той е автор на 4 книги и много публикации. Баща е на 5 дъщери.

Завършва Руската езикова гимназия в Стара Загора, учи руска филология в СУ ”Св. Климент Охридски”, след което работи почти всичко – от хамалин до поет.

Ето какво си казахме с него:

Какво ново има при вас от последните няколко години на затишие на протести?

Последният ми протест беше миналата година на 30-ти септември. В момента водя дела. Цели 58. Първите 14 дела бяха срещу мен от държавата за протестите ми с мятането на домати по депутатите. Спечелих ги всичките и сега аз ги съдя, като в Административния съд атакувам заповедите за задържане, а в Районния съд 14-те глоби, които ми бяха наложени.

А в какъв размрер бяха тези глоби?

До 500 лева, но те са противозаконни от страна на общината, защото са подписани от шефа на инспектората, а по закон трябва да се подпишат от кмета или от назначения заместник-кмет. Освен това те нямат никакво основание да ме глобяват, че съм замърсявал, защото аз там, където замърсявах не е общинска собственост. Народното събрание и зоната за сигурност около него изцяло държавно и само Народното събрание може да се разпорежда кой да бъде наказан. Тук вече става дума за едно престъпно движение между ръководството на Народното събрание,  ръководството на МВР и ръководството на Столична община. Разберете, тук става въпрос за съзнателен и системен тормоз върху хората, които протестират.

С какво се занимавате в момента?

Аз съм може би най-старият правозащитник в България. Аз безплатно помагам на хора в беда. Ежедневно се занимавам с това. Аз вече не ходя на работа. Бях дълго време журналист на свободна практика. Сутрин, като стана преглеждам новините в интернет и ако нямам някаква идея за писане, започвам да пиша за нещо злободневно.

Как ще коментирате, че на последния протест полицията охраняваше доматите?

Аз не можах да отида на този протест, но това е противозаконно. След като това събитие е обявено и е пуснато уведомително писмо в общината, вече говорим за действия против закона и полицаите трябва да бъдат осъдени. Трябва да се пусне искова молба, да се издири кой е издал заповедта, кой я е изпълнил и по съответния ред да бъдат съдени.

Ясно и точно е определено, че полицията се занимава с това да опазва гражданите, а не да ги респектира и арестува. Тоест – те не изпълняват закона и Конституцията. Нарушават правилата и дори собствената си клетва. Това е една криминално проявена организация. В малките населени места например МВР, кметът, прокоратурата и някои други олигарси са си феодали. Всичко минава през тях. Това е изцяло руската, съветската формула за т.нар. демокрация.

Какво е мнението ви за промените в ИК?

Законите в България никога не се правят, така че да бъдат в полза само на един – преди всичко се защитава системата. Правят се промени, но такива промени, че да не се измени системата. Разбира се, че по начало е сбъркано законодателството в България. Като започнем от лошата Конституция, която ежедневно се престъпва и не се спазва, и се стигне до подзаконовите нормативни актове (правилници, наредби), които притоворечат на закона. Стига се до този абсурд, че един по-нисък закон не спазва по-високия. Конституцията казва, че всеки човек на 18 години има право да гласува или да бъде избран, а в случая наблюдаваме как тежко се нарушава точно това право на човека. От какъв зор и по какъв начин решават, че 25 секции могат да се отварят!? Аз разбирам, когато се прави такова нещо, да се даде и мотивацията, аргументите защо това нещо се прави. Изобщо каквото и да се прави, то трябва да бъде мотивирано и тази мотивация трябва да бъде известна. При нас лошото е, че законите не ги правят тези, които разбират от това, а ги правят юристи. А юристите от законотворчество не разбират.

Стига се до там, че неуспели юрисконсулти, каквато е например Цецка Цачева, или адвокати, които не са спечелили едно дело, стават законотворци. Това е безумие! Юристите взимат един закон и го адаптират за българската действителност. Но такова нещо няма или поне изобщо не е правилно. При нас искат всички да се съобразяваме със законите, но как да се съобразяваш с калпав закон!?

Одобрявате ли управляващата коалиция в момента?

Ако тази сбирщина може да се нарече коалиция, нека ми даде стратегията си, нека ми даде програмите си и сроковете, в които трябва да се направят някои неща! Но те няма какво да ми дадат. Тогава тази сбирщина как да ги нарека коалиция?

Защо според вас въпреки голямото недоволство от тази коалиция, няма големи протести каквито имаше например през 2013?

Защото младите хора напускат България! И то вече я напускат преди 18 години. Средното си образование те получават в чужбина. И го правят, защото наашето образование е на нулево ниво. 18 000 двойки! Какво означава това? Това означава, че над 30 % от учениците няма да завършат средното си образование.

На това ли се дължи неактивността на протестите?

Да, образованието е сбъркано тотално. Там пак се подвизават разни сандъци, които нямат в главата си абсолютно нищо. Това са хора, които не разбират от образование, от педагогика … абе, от нищо не разбират! Кунева какво разбира? Освен да взима рушвети и да ходи да съсипва и краде фондове, които са извън България, тя друго не може да направи!

Образованието не се нуждае от политически решения. Образованието е нещо, което трябва да се съобразява само и единствено с децата и техните родители.

0646f59443e4b4827df7bf083a634b97

Смятате ли, че ако правителството падне има кой да дойде на негово място?

Който и да дойде, моделът няма да бъде сменен. Той може да се смени, само когато се създадат нормални политически организации. В момента ние нямаме на практика нито една политическа партия. Това са търговски дружества, които нямат стратегия, нямат програми и нямат подготвени кадри и работят на парче. Крадат на парче.

Аз искам да създам един институт за добри политически практики, сега вече и по интернет може да се направи, в който 30 теми за 4-5 години могат да бъдар преподадени, като за преподаватели ще бъдат поканени хора от Източна Европа, които вече са успели да направят прехода. Хора, които доказаха, че това което са направили е добре измислено и вече дава резултати.

Политиката е нещо приложно, тя не е демагогия. Затова на тези момчета и момичета, които завършват този институт, в един момент ще им кажа – „Който има леви разбирания, съберете се  и си направете лява партия. Който има десни, направете си дясна. Но никога не забравяйте, че идеята, програмите, кадрите и тревожността на политиката.“

Демагогията и пропагандата нямат нищо общо с политиката.

В момента ние минахме границата, където можем да се обърнем по един разумен начин към истината. Това си личи по всичко. Това, което става в цяла България, тия всички щуротии, избивания, кражби, всичко това означава, че вече моралът е престанал да съществува. Ценостната система на българина е престанала да съществува. Тя е убита.  Затова и българите, които се реализират го правят в чужбина. Те не бягат! Те са изгонени!

Кой вижда Бойко Борисов в огледалото?

Кирил Добрев, който също е  криминално проявен, преди няколко дни каза, че БСП вече бил жив организъм. И аз съответно написах в блога си: Попитали радио „Ереван“ вярно ли е това, което каза Добрев, че БСП е жив организъм и съответно отговорът на радиото е: „Да, това е жив организъм и живее е черния дроб на човека, и се казва чернодробен метил.“. Аз по този начин ги провокирам и знам, че са достатъчно глупави, за да го кажат това. Същото нещо е с ГЕРБ. Нека да не забравяме, че ГЕБР е филиал на БКП. Цецка Цачева, знаем, че е била главен партиен секретар. Велчев е бил последният партиен секретар на БГА Балкан. Кое му е демократично? Кое му е дясното? Самият Борисов, криминално проявен, той отказа да си върне партийния билет на БКП и заради това, когато се деполитизираше МВР, той беше освободен от работа. Не можем да вярваме, че толкова рязко някой може да се промени. Особено в политиката.

Има ли средна класа в България и защо не протестира?  

Ако имаше средна класа, България нямаше да намалее с 3 милиона човека. Ако имаше средна класа, това щеше да бъде моделът у нас, а ние вървим по руския модел, изцяло! Аз слушам радио „Свобода“ на руски език и това, което чувам, че се случва там виждам, че абсолютно става и у нас.

Според вас трябва ли да има лустрация, да се отдели това агентурно минало?

Задължително трябва да има лустрация! Защо винаги със закъснение трябва да откриваме топлата вода? Нали видяхме, че тези държави, които въведоха лустрацията, те направиха прехода.

Защо у нас няма желание за такова нещо?

В нашата страна не само, че нямат желание, ами и никой не ги заставя. Няма гражданско общество, което да изисква това нещо да се случи.

Има ли истинска журналистика в България?

Знам няколко сайта, които се опитват да бъдат коректни и точни, и няколко блога. Но като цяло положението в българската журналистика е зле, колкото и в нашето образование. Има истинска, качествена журналистика, но става все по-малко. Това се дължи от една страна на модела Пеевски, който завзе голяма част от българските медии.

От друга страна се дължи на манталитета на българския журналист.

Българският журналист е конфромист. Това е проблемът. Познавам хора, които има добри интелектуални възможности, но имат и много силно чувство за самосъхранение. Българският журналист дори и да има качества, той ги съхранява от страх от уволнение, което е пагубно. То не е само в България, но при нас е много силно изразено. Стига се до там, че има български сайтове, които са в чужбина, са много по-добри от тукашните. Което пък ни показва, че у нас самата обстановка не позволява да се прави качествена журналистика.

Тоест в българската журналистика има много страх?

Определено! Давам пример – една година писах до всички институции и съответно до всички медии за тежката корупция в автомобилна администрация. Много е страшно там, защото в следствие на тази корупция за една година се избиват по около 1300 души и се раняват между 14 – 16 000 души. Аз разбрах, че в тези среди има измама – в списъка на починалите на пътя се записват само тези, които са починали на място, а тези, които са откарани в болница се водят в друг списък, а именно – „Починали в болница от травми“. Което си е пълна измама.

Нито една медия обаче не написа дори един ред за това.

В писмо до депутатите, аз им дадох срок до 2 седмици, да ме поканят в Народното събрание, да им представя своите доказателства и в противен случай, ако не го направят ще започна да ги замерям с гнили домати. Те не ме поканиха и аз започнах да ги замерям.

Николай-Колев-Босия-_1435816498631

Повечето медии тогава или не обелиха дума, или пишеха срещу мен. Без да знаят за какво става дума, без да са прочели писмото ми до Народното събрание. Те веднага ме нарекоха „хулиган“, а аз винаги правя неща, които са обмислени и проверени, защото съм бил сам в килия, а най-хубавото време човек да се научи да мисли, е да бъде сам.

Аз съм лежал 3 пъти в затвора като политически затворник. Отделно за годините от 80-89 имам 735 дни арест. Първият ми арест ми беше 89-та година, бях първа година студент. На 12 декември ме закопчаваха, защото чрез стихове съм показвал „задния двор на социализма“. Бях направил един цикъл „Тодорияда“, на Тодор Живков разбира се, и вътре съвсем откровено си пишех това, което мисля. Три дни ме държаха и ме изгониха.

Аз имам принципи и нямам никакво намерение да се отказвам от тях.

 Нормално ли е билетчето да бъде 1.60?

Не, това е абсурд! Между другото аз съм писал доста за директора на ЦГМ Симеон Арнаудов. Той е бивш изпълнителен на ДАИ. Беше ихвърлен от работа, заедно с двамата си заместници. Три години бяха светци, докато им минат делата, а след това Симеон го направиха директор на ЦГМ, Анастас Тодоров шеф на Софийски имоти, Димитър Ганев го върнаха като заместник-началник на автомобилна администрация. Това означава само едно – едни и същи хора, които вече са си пресъпна група, ги въртят там, където има потоци на пари.

Имаме ли съдебна система?

Имаме, но тя е отвратителна! Мога дам пример със случай, който е станал вчера. В Софийския окръжен съд се гледа дело за един турчин, който е хванат на границата с 200 000 евро, които не ги е декларирал. Хващат го, съдът в Драгоман го осъжда. На второ ниво обаче го оправдават. Един от прокурорите обаче се оплаква и делото е върнато за преразглеждане, като са дадени съответните подсказки, че то трябва да се реши както е по закон. Съдийката подписа да бъде осъден. Единият от съдиите обаче казва, че е по-скоро против, без да се осъзнава. Третият, който също е казал, че ще подпише, че турчинът е виновен обаче не го прави. Какво правят те двамата обаче? През насъбралите се почивни дни, докато съдийката не е в България, двамата се срещат и подписват, че на подсъдимия трябва да се върнат всички пари и че е невинен. Това е една тежка престъпна група, в която съдийката е малцинство. За щастие тя се усеща и си иска отвод. Този скандал ще избухне в следващите няколко дни, сигурен съм.

Какво бихте казали на младите хора в България?

През годините разбрах, че управляващите са безсилни, когато ги провокираш. Затова казвам на младите хора в България – научете се да провокирате. Но имам предвид интелектуална провокация. Научете се да провокирате властта, за да може тя самата да покаже ясно и точно каква всъщност е тя.

Интервюто взе: Веселин Диманов

One thought on “Николай Колев – Босия: България се управлява по руски модел”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s