“За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа”, каза президентът Росен Плевнелиев пред Европейския парламент в сряда. Тези думи съвпадат с официалната позиция на България, изричана неведнъж. И въпреки това продължават да бъдат приемани за проява на излишна острота и смелост. Отиващият си президент описа визията за мястото на България в Европейския съюз и НАТО, за националния интерес, за предизвикателствата днес и за ценностите, които не бива да изоставяме утре. Това бе политическа реч, а в България такива отдавна не звучат. Предупреждението на Плевнелиев, че „Кремъл се опитва да дестабилизира ЕС“, намери място по-скоро в чуждестранните издания, отколкото в местните.

017237261_40300

Текстът първо е публикуван на сайта www.dw.com. Автор е Иван Бедров. Публикуваме материала без никаква редакторска намеса. 

Речта, за която не бива да се говори

За голяма част от българската публика тази реч просто не се е състояла. Информациите за нея бяха оскъдни, а коментарите – твърде малко, предимно в блогове и социални мрежи. Националните телевизии споменаха в края на емисиите си, че Плевнелиев е говорил нещо в Страсбург. На следващата сутрин студиата се занимаваха с простреляни мутри, няколко лични драми и разсъжденията на последния шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС. Другите редовни коментатори вероятно са в летен отпуск. Активните в социалните мрежи политици от управляващите също не са впечатлени. Един евродепутат се възмути, че президентът говорил на английски език, но съдържанието остава незабелязано. Сякаш тази реч изобщо не е била произнасяна…

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РЕЧТА НА ПРЕЗИДЕНТА

А имаше какво да се чуе: “Да не би да сме се запътили към нова конференция в Ялта? Ако Западът допусне това да стане, то това ще бъде исторически срам“, каза президентът. И подробно обоснова защо мястото на България е в света, който уважава правилата и принципите, а не там, където действа само правото на силния. Росен Плевнелиев описа как Кремъл се опитва да дестабилизира Европейския съюз, като „инициира обширна пропагандна операция в Европа, която изпраща послания на недоверие, а не на ценности“.

„България е била винаги слаба, когато е била сама. Днес тя е силна в ЕС и в НАТО“, каза още Плевнелиев и призова за премахване на визите за гражданите на Украйна, за интеграция на Западните Балкани, за приемане на България в Шенген. Призна, че „днешна Европа поставя повече въпроси, отколкото дава отговори“ и предложи „след като не можем да убедим евроскептиците, трябва да мобилизираме проевропейците“. В България има достатъчно говорители на Кремъл, които са силно изнервени от подобни думи. Има и достатъчно популисти, яхнали антиевропейската реторика, които избягват конкретните разговори и предпочитат лозунгите. Но тоталното политическо и медийно затъмнение след речта на Росен Плевнелиев не може да бъде обяснено само с това. България все пак се управлява от проевропейско правителство. На думи почти всички са евроатлантици. Значи има нещо друго.

„Повече върховенство на закона“

Истината е, че цялото политическо, икономическо и медийно статукво няма полза обществото да чува и да обсъжда подобни политически речи, в които се говори за ценности, за проблеми, за решения и за бъдещето. Такъв разговор в България отдавна не се води. Тук всеки с проблем стига до кабинета на премиера, който потушава пожар след пожар с публични средства, а пък опозицията се кланя пред паметника на комунистическия лидер Тодор Живков. Дългосрочните реформи отдавна не са на дневен ред. Защо им е да обсъждат думите на президента, че „Европа трябва да стане лидер на новата индустриална революция, на пробивните иновации и дигитални технологии“. Голяма част от бизнеса е подчинена на раздаваните от правителството публични пари, тях иновации не ги интересуват. Медиите са подчинени на същите тези раздавани от правителството публични пари и на масовата простащина, която най-бързо се преобразува в тираж и рейтинг. Тях разсъждения за бъдещето не ги интересуват. Плячката е тук и сега.

„Повече върховенство на закона. Повече синергия. Повече образование. Повече интеграция“, каза Плевнелиев. Онези, които вкупом не посмяха да реформират съдебната система, не обичат темата за върховенството на закона. Та нали пред затворените им очи бе ограбена КТБ. Образование ли? Имаме си една трета слаби оценки на матурите и повече народни танци в програмите. Повече интеграция ли? Тук се борим за повече стени…

Досега президентът беше осмиван. Защото не тропа по масата, защото не раздава порциите и защото наивно си позволява да говори за бъдещето. Речта от Страсбург бе добре обоснована, независимо дали всеки е съгласен с тезите. Но за да се противопостави някой на изказаните позиции, трябва също добре да обоснове становището си. По-лесно е да се направим, че нищо не сме чули.

Автор: Иван Бедров

Източник: Дойче веле

Advertisements

5 thoughts on “Иван Бедров: Защо се правят, че не са чули речта на президента?

 1. Здравейте. Предполагам, че щом публикувате публикацията, то сте съгласни с нея. А съгласни ли сте с това, че България винаги е била слаба? Аре бе? Ето кой не чете история. Интересно как е възможно да подкрепяте едни или други, а всъщност да загърбвате националните интереси. Какъв глас, „какви 5 ле’а“?

  Liked by 1 person

 2. Бедров, да не си я писал ти, та не схващаш колко глупава и високопарна е тази реч?
  Тая латерна върти едно и също, а на всичкото отгоре е и фалшиво.
  България никога не е била в по-унизително положение от сегашното.
  Плевнелиев като индивид е мекотело, а като президент – гротеска.

  Liked by 1 person

 3. „Предупреждението на Плевнелиев, че „Кремъл се опитва да дестабилизира ЕС“, намери място по-скоро в чуждестранните издания, отколкото в местните.“

  Кремъл се опитва да дестабилоизира ЕС, като иска да съхрани онова, което му е принадлежало от векове, за което е проливал кръвта руския народ срещу домогвания на завоеватели, а днес на недоброжелатели. Не ЕС, нито US претърпя такива чудовищни човешки и интелектуални загуби както Русия, подложена на две Световни войни, две революции и една гражданска война, една половинвековна тирания, лъжовна „оттепель“, комично „благоденствие“, една разрушителна „перестройка“ и една злокобна елциниада. Но не Русия през последните 26 години увеличи територията си и военното си сътрудничество, а новата империя ЕС, заедно с другата US, които съхраниха и умножиха военната мощ и влияние, приближавайки непосредствено до границите на Русия, както през 1939г. Срещу кого и с какви последствия? US, с подкрепата на държави от ЕС, включително България, унищожиха няколко авторитарни арабски режима и предизвикаха мигрантска вълна, която съвсем скоро ще задуши ЕС, ако продължават така: да унищожават държавността в държавите с разпадаща се държавност, вместо да я укрепват съгласно с всички правила на международно сътрудничество. Сега продължават политиката си на задушаване (операция „Анадокнда“) на Русия, мислейки я за населена с паплач „унтерменшен“.
  И ние трябва да преливаме от телешки възторг, според Иван Бедров, от речта на Президента.
  Има кой да прави това, но не и ние.

  Like

 4. Какъв глас на младежта. Някой да ви е упълномощил, и как е станало, за да говорите и пишете от името на „българската младеж“ …И Тоози откачалник да е гласът на младежта. Що не го попитате от какво живее, и с какво печели пари, за да храни и облича не 1-2, а цели 5 деца. Другите не могат да си позволят 2-3, а този брадатко, беез да му мигне окото е с 5- ка. Нека са живи здрави и растат като добри българи, но брадаткото не е от тях. И веднага се видя кого представлявате и кого защитавате. Човекът, когото псува половин България, а останалата половина не можи жив да го гледа, и го проклетисва хорово.
  ЗНАЧИ, СПОРЕД БРАДИТИЯ НЕВЕЖА, РУСИЯ НИ Е ВИНОВНА,ЧЕ У НАС НА ВЛАСТ СА БАНДИТИТЕ – МАФИОТИ, А ПРЕЗИДЕНТА ПОСМЕШИЩЕ НАЗНАЧЕН ОТ ТЯХ, ДОСТОЕН ЗА ТОЗИ ПОСТ И НЕГОВА УКРАСА …

  Like

 5. Смешно е, смешно е това, че в тази толкова независима медия, авторите нямат никаква смелост и желание да защитят собствените си думи.

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s