Базовият доход от 250 лева на дете и 500 на възрастен е възможен у нас.

Това каза пред дни в ефира на Нова телевизия Лидия Делирадева от Българския съюз за директна демокрация.

Изчисленията на Българския съюз за директна демокрация показвали, че у нас това е нещо, което с лекота може да се осъществи, въпреки че в Швейцария на рефенрендум бе отхвърлена идея всеки да получава по 2500 франка, независимо дали работи или не.

Какво всъщност представлява базовият доход?

Базовият доход е сума, която се полага на всеки един български гражданин, който има активна регистрация на територията на България. Колко пари точно ще се получават, ще се изчислява на база на БВП.

Това не е българска идея, а на двама европейски професори. Тези пари се полагат през целия живот на човека.

Г-жа Делирадева подчерта, че базовият доход не е система на равенство, а на стимул за човека да работи, но да не бъде работещ беден.

Възможно ли е въвеждането на базов доход у нас?

Тази идея е абсолютно невъзможна, ако в България продължава да управлява представителната демокрация. Това отново е мнение на Делирадева, която разпалено защитаваше идеята, че базовият доход е нещо нужно за нашата страна.

Но трябва да сме реалисти и да признаем, че ако такова нещо се въведе в България, трябва да сме много внимателни.

Защо?

Защото в момента в България много услуги са ни безплатни – има безплатно образование, безплатна система за социално подпомагане, безплатна бърза помощ. Всичко това са услуги, дейности, които хората получават.

Ако решат да въведат този базов бюджет е напълно възможно тези услуги да станат платени, а ние просто да получаваме сума, която да ни покрива тези разходи.

Друга опасност при такова решение за България е, че не се знае откъде ще се вземат тези пари.

Швейцарците са отхвърлили идеята, защото са помислили, че парите на калпак ще доведат до увеличаване на данъците на работещите. И по принцип това е най-логичният източник на пари в този случай.

Има ли наистина такава опасност? Или както каза в ефира на Нова Лидия Делирадева, средствата могат да се отделят от Брутния вътрешен продукт на страната?  А това не е ли друга безумна идея? 

Защото друго мнение от седмицата, това на бившия социален министър Христина Христова, напълно контрира това твърдение. В интервю за Bulgaria On AIR тя заяви категроично, че Безусловният базов доход ще гарантира регрес. Според нея целият държавен бюджет от 40 млрд. лева няма да стигне за една година да бъдат изплатени всички пари по този проект.

“Дават се доводи, че този метод ще донесе социалната справедливост. Идеята е, че има достатъчно средства, за да се раздадат поравно на обществото, да не изпадат хората в лишения и да се развият обществените услуги, защото гражданите ще са платежоспособни и ще употребяват всякакви услуги с парите си“, обяснява Христова същината на идеята.

Как тогава ще мотивираме хората да полагат труд и да се стремят към образование и усъвършенстване?“, попита тя.

Също така, към темата дали е нужен Базовият бюджет у нас, задължително трябва да допълним, че  България има справедлива система, която се нарича гарантиран минимален доход. Държавата е поела ангажимент, че никой не може да изпада под този минимален доход.

А как е по света?

На 45 места в света базовият доход е вече реалност.

Първият пример идва от страната на лалетата. В холандския град Утрехт от 1 януари 300 доброволци ще получават месечна заплата в размер на 1100 евро.

Това ще се случва в продължение на три години независимо дали доброволците работят, или не и независимо какви други доходи имат. Експериментът постепенно ще обхване целия град, а ако е успешен, ще се проведе на още 8 места в Холандия като Хага, Тилбург и Грьонинген.

И ако в Холандия се раздават държавни пари, зад океана базовия доход се осигурява от место казино. Примерът е от град в Северна Каролина с население 8000 души. Вяска година жителите на Чероки получават 10 000 долара на човек.

И обратно в Европа, където най-вероятно Финландия ще е първата, която ще въведе официално базовия доход на национално ниво.

Очаква се решението да бъде взето в края на годината.

Ако това се случи, скандинавската страна ще спре всички съществуващи обезщетения и вместо тях ще дава по 800 евро на месец на всеки свой пълнолетен гражданин. Сумата няма да се облага с данъци. 69% от финландците, в това число и премиерът на страната, подкрепят тази идея.

Референдум по темата пък ще има в Швейцария. При това още тази година. Според социологическите проучвания 49% от швейцарците биха подкрепили дохода, въпреки че през септември миналата година парламентът призова населението да отхвърли идеята.

Сега ви питаме вас: Има ли нужда българинът от базов доход?

Смятате ли, че наистина това е въможно на нашата територия? Тази идея изобщо работеща ли е, като не се знае от къде ще се взимат тези пари? 

Очакваме вашите гласове в анкетата ни, а също така и коментарите ви по темата.

 

Advertisements

One thought on “АНКЕТА: Има ли нужда българинът от базов доход?

  1. За България това е безумна идея защото просто ще фалира държавата. Пък и ако дават на всеки по 500лв. Тогава нито един циганин не можеш да накараш да работи пък и много българи ще предпочетат да не работят защото на много места в малките градове заплатите са около 500 лв. Че някъде има и по ниски от тази сума . А бе тя държавата на пенсионерите едвам смогва да плати камоли на всички да дава по 500лв.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s