Предполагам всички колеги журналисти, а и не само, разбирате какво се пита в заглавието на тази публикация.

Налага ли КОЙ цензура в БНР?

Този въпрос е абсолютно задължително да се превърне в основен в журналистическите среди, а и не само. Колегите журналисти, независимо дали работят в държавните БНР, БНТ, или в частния сектор, ще трябва да търсят отговор. Защото тази професия взе да прилича на тоалетна хартия, в която да не казвам КОЙ си бърше задните части! При това от години. За жалост.

Медиите и журналистите бавно, но сигурно се превръщат в основен крепител на статуквото.

Какво се случва в БНР?

Новото ръковдоство на общественото радио, изненада всички с решението си днес да „пенсионира“ Лили Маринкова. Просто така. От днеска за утре.

zx450y250_2153725
Лили Маринкова – носител на наградите „Репортер на годината“, „Сирак Скитник за радиожурналистика“ както и на „Голямата награда на Българската медийна коалиция за цялостен принос към независимостта на медиите и утвърждаването на принципите на гражданското общество“.

Това не са първите скандали в БНР, нито ще са последните. За жалост, те си продължават и до ден днешен. Ако преди имаше спорове около избора на Радослав Янкулов, то сега новото ръководство в лицето на Александър Велев се опитва да опорочи и малкото останала истинска журналистика.

Нищо лично към програма „Хоризонт“ и екипите работещи там. Аз уважавам тези хора – въпреки всички трудности и неволи в радиото, те са журналисти отдадени на професията. Просто вчера станахме свидетели на политическо решение, което има за цел да отстрани един журналист, който през годините си е вършил работата обективно и в полза на обществото. Имайте предвид, че това е голяма рядкост в родната „Свободна“ журналистика.

По първоначална информация, цитирана от „24 часа“, известната журналистка Лили Маринкова е освободена от работа поради навършване на пенсионна възраст – тъй като тя имала навършени 62 години.

По разкази на очевидци, тя е била уволнена от БНР след скандал пред голяма част от хората в програма „Хоризонт“, съобщава „24 часа“. Уволнението, или т.нар. (от новото ръководство на програма „Хоризонт“ по БНР) пенсиониране, идва след постъпването на Васил Велев на поста директор.

5e_wuf8xu
Васил Велев – новият директор на програма „Хоризонт“

Велев е журналист с 30-годишен стаж. Работил е като репортер, редактор и водещ на нощен блок. След конкурс през 1999 г. заминава да работи за Би Би Си. През последните 3 години е обучавал радиожурналисти в Тайланд, Малдивите и Филипините.

Александър Велев човекът с власт в БНР…

„Освободил съм директора на програма „Хоризонт“ и съм назначил нов директор“, така генералният директор на БНР Александър Велев обясни уволнението на Лили Маринкова пред „24 часа“.

По информация на „24 часа“, пред целия екип на „Хоризонт“ Маринкова е обявила, че е уволнена от радиото, а не само совободена като шеф. По думите на очевидци казала на Александър Велев, че бил реваншистки настроен и по време на първия си мандат бил политическо назначение, защото имал за гръб Евгений Бакърджиев, пише още изданието.

Политическа амбиция, два пъти избран за генерален директор на БНР и бивш генерален консул на България в Истанбул. Общо взето позната персона. Оп, забравих да добавя и едни акции в „Биовет“.

Александър Велев.jpg
Александър Велев

Иначе, Александър Велев бе избран от Съветът за електронни медии (СЕМ) на 17.05.2016 г. за генерален директор на БНР единодушно – с пет гласа. Той бе избран с гласовете на  Бетина Жотева, Розита Еленова, София Владимирова, Мария Стоянова и  Иво Атанасов.

Преди това е бил генерален директор на общественото радио – в периода 1998-2001 г.

Малко факти. Защото обичаме плурализма.

В интервю за в. „Сега“ (дата няма) Александър Велев обявява, че оглавява „едно гражданско обединение, Граждански съюз „Промяна“, което си поставя много амбициозни цели. Като цяло то, естествено, се стреми да развива гражданския сектор и да подпомага демократизацията на обществото. Но основно то си поставя за задача обществото да обсъди нашата „Доктрина за развитие на България“, заявява още Александър Велев.

Интересното във въпросното интервю е, че се говори за политика и участие на политическата сцена.

На въпроса на Светослава Тадаръкова от в. „Сега“ – „Как ще участва този Граждански съюз в изборите?“, Александър Велев отговаря: „Съюз „Промяна“ не е партия и ще бъде регистриран по Закона за лицата и семействата. На изборите ние ще подкрепим някоя партия или коалиция“.

Сега въпрос номер едно, на който държим да получим отговор:

Коя партия подкрепихте, г-н Велев? ДПС или ГЕРБ, а може би друга? Вие ще кажете.

На въпроса: „Самите вие, лицата от този съюз, ще се кандидатирате ли?“,

Александър Велев отговаря: „Още е рано да се каже. Може би следващите няколко седмици ще дадат ясен отговор дали ще участваме като личности в политиката, или ще подкрепим определени политически сили“.

За съжаление нямаме точната дата от въпросното интервю, но помилихме колегите от в. „Сега“ да ни предоставят информация относно този въпрос, тъй като в самото заглавие г-н Велев обявява, че за него радиото вече е затворена страница.

Ти да видиш. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Иначе, по време на концепцията, която представи Александър Велев преди да бъде избран за нов генерален директор на БНР, той обяви, че радиото, и в частност държавното такова, трябва да служи на обществото като предлага качество на информация. Достоверна такава. Да допринася за защита развитието на демократичното общество. Не на последно място каза, че „чрез диалога бих искал да върна доверието в управлението на БНР“.

Ебаси доверието!

Иначе, дет се вика, плурализмът трябва да е на първо място.

Но така ли е в БНР? За едни акции в Биовет питаме, но това е друга тема, за сега само припомняме.

Една от теориите…

Според един от източниците, до уволнонието на Лили Маринкова се е стигнало след като тя единствена се е осмелила да даде ефир на „темите табу“ за Булгартабак и сарая на Доган. Същите теми, които бяха цензурирани и от фондацията „Радостина Константинова“, когато журналистите на „Биволъ“ бяха ощетени от Петьо Блъсков и сие.

За да се разграничим от теориите, ще припомним изказване на Александър Велев в ефира на БТВ, относно казуса „Доган и Пеевски“, когато на двамата им беше забранено да влизат в Турция.

„Информацията за забрана Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция, може да е само ПР-акция“. Това обяви в интервю за предаването „Тази събота” на 13.02.2016 г. бившият ни посланик в Турция и настоящ генерален директор на БНР – Александър Велев.

Дежа вю ли е уволнението, или т.нар. „пенсиониране“ на Лили Маринкова?  Информацията е цитирана от сайта за разследваща журналистика „Биволъ“:

През 2013 г. предаването на журналистиката Лили Маринкова „Вън от рая“ по Канал 3 беше свалено от ефир без обяснения, а договорът й с телевизията е прекратен. По думите й тогава, е имало цензуриране от страна на „Канал 3“ след като в предаването е имало неприятни изказвания свързани с първите моменти от кариерата на Делян Пеевски във Варна.

Засегнати са били различни интереси и естествено неудобните въпроси от сорта на: кой го ръкополага, кои са неговите бащи, за това къде е Емел Етем. В случая си мисля, че става дума за интереси на хората, които са собственици, и които смятат, че многото медии могат да им помогнат да получат популярност.

„Това е абсурдно в България”, заяви категорично тогава Лили Маринкова.

Бившият ни посланик в Турция, а отскоро генерален директор на БНР. Ашколсун, бе.

За жалост обаче ние, независимите журналисти, си знаем, че държавата – разбирайте статуквото + мръсните пари на КОЙ и тясната връзка Доган-Борисов-Пеевски, от години се опитва, а и успява да цензурира и малкото останали истински журналисти. Дали чрез заплахи, или уволнения (пенсиониране) – те постигат целите си, което си е меко казано безумие, покровителствано от трите вида власти.

Теория за Четвъртата власт (медиите и журналистите)

Където и да се намира България в класацията по свобода на словото (113), медиите и журналистите винаги ще бъдат четвъртата власт в световен мащаб. Дори, ако щете, можем да наречем журналистите и коректор на властта, проводникът на общественото мнение. Критици, които се борят с несправедливостите и корупцията.

Тази власт, която притежават медиите, е АБСОЛЮТНО задължително да бъде независима от останалите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна.

Оставяме на вас да прецените. Налага ли цензура новото ръководство на БНР, предвид гореспоменатата информация?

Автор: Веселин Диманов

Източници на информация: „Биволъ“; „Капитал“; „СЕГА“; „24 часа“; 

Advertisements

One thought on “КОЙ ли налага цензура в БНР?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s