Увеличава ли се броят на мигрантите, които преминават през България?

В последно време темата за мигрантите нещо поотихна. Няма големи теми по телевизията. Гората в мрежата замлъкнаха. Дори Динко реши да се занимава с други героични дейности, а не да лови бежанци.

За мигрантите ни напомниха в снощния финален епизод на „Под прикритие“ и това е.

Какво е положението с мигрантите? Намаляват или се учеличават на територията на страната ни? Къде отидоха всички, които коментираха разпалено темата? 

Последната статистиката на МВР за задържаните чужденци на българо-турската граница, във вътрешността на страната и на изход – при българо-сръбската граница, показва, че, мигрантите, които решават да минат през България по пътя към Европа, са се увеличили през май месец с над 20 %.

От началото на годината влизащите у нас чужденци бяха намалели двойно. През май, обаче, започна да се забелязва увеличение. Центровете за настаняване са запълнени все още само на 19%.

Статистиката на МВР гласи още, че  169 души са задържани при влизането им в България – 34 през Гърция и останалите през Турция.

Какви групи мигранти преминават през България?

От началото на годината над 5000 души са се опитали да преминат през страната. Близо 40 % от тях са заявили, че са от Ирак. Втората най-голяма група са афганистанците, следвани от сирийци.

За последната седмица най-много хора са били задържани на изход – при българо-сръбската граница – близо 290. Отчита увеличение на задържаните лица с 89% спрямо предишните седем дни, когато задържаните са били над 150.

Колко мигранти на ден преминават през България? 

Тази седмици Би Би Си написа, че по информация на техни източници от Сърбия реалната бройка на преминаващите през България мигранти ежедневно е около 200 души. Българските власти отчитат около 50 души на ден.

Бъчварова и мигрантите. 

„Общо е мнението, че на практика „Балканският маршрут“ е затворен към този момент има пренасочване на бежанските вълни на юг. Този факт не ни успокоява напълно, защото става въпрос за един процес, който във всеки един момент може да се обърне“, смята вътрешният министър Румяна Бъчварова. В началото на миналата седмица, когато според официалните данни на МВР е имало ръст с близо 20 % на мигрантите, задържани у нас, тя отчете спад с близо 30 %.

„Залавяме неголеми групи от бежанци, които се опитват да преминат от наша територия в Сърбия и ги връщаме по домовете за бежанци, а тези, които нямат регистрация, преминават през цялата процедура по установяване на самоличност, разглеждане на молбите за получаване на статут, проверка, интервюиране и т.н.“, каза Бъчварова. По думите ѝ именно активната работа н изхода на границата прекъсва възможността за създаване на нов бежански маршрут.

Данните на МВР показват, че от началото на годината от страната са изведени над 200 души. Според статистиката от началото на годината има по-малко арести на трафиканти. За месец май миналата година арестувани са 49 души, а тази – 25.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s