Тунелът на смъртта и късата памет на журналистите…

„Колеги“..

Всички, предполагам, помним верижната катастрофа разиграла се в тунела “Витиня“  посока Варна. Това се случи миналата година на 8 октомври, когато в този тунел загинаха 3-ма души – двама мъже зад волана и жена пътник в една от колите. 14 бяха ранените, сред които бременна жена и дете. Участниците в този пътен инцидент бяха 51 превозни средства, като 10 от тях тежкотоварни.

„Колегите“ журналисти също помнят този „инцидент“. Техните редактори и заместници също са наясно, че този случай така и не се разплете докрай. Дори нямаше категорични изявления от представители на съответните министерства, институции и други такива облечени във власт.

Иначе казано – тотално потулване на случая. Абсолютна цензура на тази тема.

0799789001444369493_big
Снимка: Actualno.com

Естествено, това  поражда много въпроси, на които отговори не се търсят. Защо?

Защото журналистиката е политика, в която липсва последователност. Тя прилича на политиката, която определя бъдещето ни. Като оставим настрана разследващата журналистика, която пък е тотално цензурирана, то останалата е напълно поробена от политическата върхушка и нейните представители. Казано иначе този който плаща, той поръчва музиката. Той определя правилата на играта.

А играта е следната.

Всяка история превърнала се в новина, било то добра или лоша има своите герои. Както  в приказките, така и в реалния живот участниците се разделят на добри и лоши.  Примерно, в случая на Кристиан (студентът със синия костюм) младежът е добрият герой. Поне така медиите го определиха в началото, а неговите съученици бяха изкарани лошите.

В казуса с инцидента в тунела „Витиня“ лошите са гражданите. Тоест ние. Защото видите ли МВР успя да затвърди първоначалната теза, че инцидентът е причинен от несъобразена скорост и къса дистанция.

„Според първоначалните данни на МВР причина за катастрофата е станал сблъсък между микробус и тежкотоварен камион, който е препречил шосето и в него са се нанизали около 50 автомобила, включително и десетина ТИР-а“. Това е първоначалната информация.

Медиите и т.нар. „големи журналисти“ усилено пропагандираха тази теория, като успяха да убедят аудиторията, че хората станали преки свидетели на този инцидент, нещо „нямат връзка с главния мозък“ твърдейки това.

Нали все пак са си ударили главите, потвърдиха пък лекарите.

655-402-katastrofa

И така малко след като институциите започнаха работа по версията за разлято гориво по пътната настилка, за която много от пострадалите засвидетелстваха, тя се потули набързо.

Именно тук е моментът да се замислим кой пазят медиите и МВР? Имало ли е такова гориво и на коя фирма е цистерната, която го е разляла? Има ли връзка тя с определени кръгове фирми близки до властта?

Отговор все още няма, но три жертви има.

След това се появиха и твърдения, че пътят е бил прекалено хлъзгав, дори и спасителните екипи трудно са се придвижвали сред пострадатели, за да им помогнат. Тази теория също някак си не бе интересна за МВР и медиите. Защото тази течност била разлята, вледствие на течове от автомобилите в катастрофата. Колко удобно. Точно толкова, колкото обяснението на МВР, че няма камери, които да докажат друго.

Какво точно причини тази трагедия няма да разберем може би никога.

Защото в България иституцията наречена МВР, никога няма информация, а дори и да има не я дава. Пък журналистите не я и търсят. Или им се казва да не я търсят.

d182d180d0b8-d0b6d0b5d180d182d0b2d0b8-d0bfd180d0b8-d182d0b5d0b6d0bad0b0-d0b2d0b5d180d0b8d0b6d0bdd0b0-d0bad0b0d182d0b0d181d182d180d0bed1

И така накрая виновни за инцидента излязоха участниците в него.

Трима човека намериха смърта си в тунел, а държавта им каза, че това е тяхна грешка. Журналистите потвърждават.

Порочния кръг се затваря, а истината остава някъде там в тунела на смъртта.

Ето и някои примерни въпроси, които „големите“ журналисти или т.нар. „колеги“ могат да зададът на институциите:

 1. Как и по какъв начин пострадалите преживяха инцидена?
 2. Гориво или влошена пътна обстановка е причината за тази трагедия?
 • Ако е влошена пътна обстановка, КОЙ понесе отговорност?
 • Ако е горови, къде е цистерната и на коя фирма е?
 1. Семействата на загиналите получиха ли помощ от държавата?
 2. МВР прикрива ли факти около инцидента?
 3. Как институциите ще гарантират на гражданите, че подобно нещо няма да се повтори?
 4. Обезопасени ли са тунелите и имали причини да се притесняваме ?
 5.  Получиха ли обещетения от застрахователите водачите на автомобилите? Ако не са каква е причината?

Това са най-обикновенни въпроси, на които спокойно журналистите могат да пробват поне да намерят отговор. Стига да искат.

Журналистите и медиите трябва да служат на обществото. Ние трябва да помагаме на хората да разрешават проблемите си. Ние трябва да търсим шибаната истина, защото не забравяйте, че медиите са четвъртата власт, която е абсолютно задължително да се разграничава от останалите три.

Тя трябва да е независима!

Колеги  жертвите, които взе този инцидент също си имат имена.  Доц. д-р Десислава Статева е една от тях, а другите имена къде са? Потърсихте ли ги? Разбрахте ли историите им? НЕ! Защото отново сензацията беше най-важното нещо, което търсехте.

Жалки сте.

Автор: Веселин Диманов

4 thoughts on “Тунелът на смъртта и късата памет на журналистите…”

 1. Млади хора, силно се надявам гласът ви да се чуе най-сетне !!! Но дали има от кого/??? Правителство?!! Магистрати ??? МВР?!! Гражданско общество?!! Медии?!! Символи на тотално оглушали и ослепяли ГМО организми ! НЕЖЕЛАЕЩИ да видят истината !!! Медиите могат да отделят 20 минути,за да ни информират за курсовете по чардаш (!!!) , но шокиращите истини за живота (дали е живот??? или съществуване…) се изхвърлят в коша за спам…..Ежечасно този свят напускат 9 българи !!! Убийствата по пътищата се увеличават, независимо какво твърди Пресцентърът на МВР !!! Самоубийствата в БГ СА ЕЖЕДНЕВНО , от никого неотразявано незначително събитие – 1 600 самоубили се за мин.година ! Какво толкоз?!! Не зная дали има друга държава с 5 годишни деца, посегнали на живота си !!! (Данните са на Демографския институт) !!! Не зная дали има подобен абсурд за убийство на пътя в пияно състояние присъдата да бъде две години !!! И още, и още, и още…….. ТОЛКОВА МНОГО АБСУРДИ В ТОЛКОВА МАЛКА ДЪРЖАВА !!!

  Liked by 1 person

 2. В много неудобно време задавате Вашите въпроси ,задават се избори на „големите“журналисти в момента мислят кой по по – най ще даде,а Вие някакви ламарини,масла само 3 човешки живота(лека им пръст на хората и на донора) и въпроси се без пари.Пък и одгоре на всичко били ЖАЛКИ(и много малки).

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s