Спомняте ли си Нургюл Салимова?

Момичето, което прославя България чрез своите победи в древната игра шах. Момичето, което е толкова добро, че играе и при мъжете, и жените. Момичето, което иска да се развива и да играе от името на нашата страна, но самата държава и пречи.

Нургюл е многократна шампионка за България  като само на първенството Порто Карас (Гърция)  не допусна нито една загуба, а след 8 победи и 3 ремита триумфира на световния връх, обгърната в българското знаме.

Талантливата шахматистка вече се състезава и при жени, и мъже. При мъжете стигна до полуфинал и  бе най-малката състезателка и единственото момиче.

Нургюл се запалва от малка по играта и винаги се състезава с голямо желание и много жар.

Но въпреки страстта. Въпреки успехите. Въпреки желанието и неуморимостта на детето, държавата го спира.

Ние писахме за случая на Нургюл. Преди два месеца тя искаше да замине за първенството на планетата в Хантимансийск, Русия. Но това нямаше как да стане без помощта на хората, защото Министерството на младежта и спорта не искаше да финансира начинанието.

Вижте още: Пари за талантливите българи НЯМА

Тогава от Шахматен клуб „Бургас 64”, за който момичето се състезава, започнаха да събират пари, за да може Нургюл да отиде и да защити всички титли спечелени до момента.

И в крайна сметка не разбрахме – Отиде ли на първенството на планетата Нургюл? Успяха ли да се съберат парите или никой не се трогна от положението на младия ни талант?

Последното, което знаем за Нургюл е, че тя продължава да жъне успехи в шаха и е взела златен медал от Европейското първенство по шахмат за жени в Мамая, Румъния. 

Но детето искаше да отиде в Русия. Да види как е при професионалистите, да се развива, дори да направи грешки, от които после да се учи.

Как може държавата така да не инвестира в своите таланти? 

Как може обществото да не се интересува?

Защото точно обществото е виновно. Защото, когато ние писахме за Нургюл с призив за помощ към всички вас, някои потребители в интернет ни попитаха „Защо  събираме пари за момичето, като то е от турски произход?“.

СРАМ! Стигаме отново да темата с патрЕотизма и сбърканите мисли на българите. Как заради едно име сме способни да не помогнем да едно дете, на един млад човек, който иска да прславя България.

Няма да помогнем на едно българче, което има шанса за развитие извън пределите на нашата страна, само защото се казва Нургюл Салимова.

Какво ви става бе, хора? Как може да имате такова ограничено мислене? Вместо да се обединим и да помогнем на един млад талант и то много добър такъв, ние отново се делим. 

Изумени сме! Изумени от глупостта на обществото. От незаинтересоваността на държавата. От положението у нас.

Заради всичко това младите хора бягат от България. 

Бягат, защото търсят място, на което да ги оценят. Място, на което няма да ги делят и да не зачитат успехите им. Място, на което може да се развиват.

Надяваме се Нургюл да не се откаже, а да продължава да се съсзтезава и да се развива.

Защото един талант не бива да се погубва. Дори, когато една цяла държава е срещу теб!

Ние от „Гласът на младите хора“ ще следим случая и ще ви държим в течение за това дали Нургюл е успяла да отиде на първенството или безразличието към успехите на младите хора е надделяло. 

Автор: Любен Спасов

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s