Шествия и протести има в столичния квартал „Ботунец“ след конфликт между роми и българи, станал във вторник вечер. Според очевидци всичко тръгнало заради пусната силна музика късно през нощта в апартамент, в който наематели са роми.

Техни съседи им направили забележка и последвало масово сбиване, след което са пострадали шестима възрастни и две деца. Според началника на столичното пето райнно полицейско управления комисар Николай Василев няма сериозно пострадали при сбиването.

Кметът на район „Кремиковци“ Ивайло Панев обясни, че в „Ботунец“ има представители на всички етнически групи в България и те живеят в мир. За него станалото е битов, а не етнически инцидент. Той се аргументира, че в протестите участват хора от различни етноси.

Ивайло Пенев допълни, че не може да се твърди, че се повтаря ситуацията в столичния кв. „Орландовци“ от юни 2015 година, когато отново имаше спонтанни протести, след бой между българи и роми.

Според комисар Василев в основата на конфликта стоят криминално проявени лица, които са празнували освобождаването от затвора на един от тях и са вдигали шум. „Има обаждане по телефона за нарушаване на нощната тишина. Направили са им забележка. Предполагам от доста голямото количество изпит алкохол са нападнали хората, които са направили забележката. От там нататък се развива конфликта, който прераства в едно шествие в сряда вечерта и от вчера вечер, което е против това, което е станало във вторник вечерта“, каза комисар Василев.

Вижте още: Нещо обичайно ли е етническото напрежение в България?

Според него полицейска патрул е изпратен на мястото 50 минути след сигнала за вдигане на шум. Комисар Василев обяви, че няма задържани за инцидента. „Има насоки за лицата, които са участвали в този инцидент“, уточни той. По думите му вчера са разпитани 8 души, които са пострадали и днес продължават с разпитите.

В района има засилено полицейско присъствие. Хората от квартала се заканват протестите да продължат, докато бъдат задържани извършителите на побоя.

Ние от „Гласът на младите хора“ ви припомняме, че това е поредният случай на напрежение между роми и българи.

През годините е имало свади и в Катуница, Раднево, Гърмен.

Нещо нормално ли стана етническото напрежение у нас? Кой иска то да бъде поддържано и това здравословно ли е за нас като общество?

Въпроси, на които много хора ще отговорят бързо, но наистина крайният резултат от всичко това няма да е положителен. Това напрежение трябва да отихне, защото се получва един затворен кръг от насилие, който няма как да бъде срян. 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s