Действията на прокуратурата са нарушили нормалния процес на работа в банката. България продължава да прилага лоши практики при казусите с банкова несъстоятелност. Няма достатъчно гаранции срещу съдебен произвол.

Тези констатации прави Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург по решение, свързано с фалита на Международната банка за търговия и развитие (МБТР) по жалба на бившите й собственици и управители Бони Бонев, Александър Панев и Светлозар Иванов.

В публикацията се посочва, че държавата трябва да плати само разноските по делото, но мотивите на съда са важни в контекста на казуса КТБ, защото двата случая са сходни, а мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев също е подал жалба в ЕСПЧ.

Но нека се върнем в зараждането на случая …

Спорът за МТБР датира от 2004 г., когато тя е контролирана от братята Бони и Пламен Боневи, но в отношенията им настъпва разрив. Бони Бонев подава искане до БНБ да придобие 88.66% от МТБР, което централната банка разрешава. Пламен Бонев обаче отрича пред медиите за подобна сделка. Макар на общо събрание на акционерите делът на Бони Бонев формално да е прехвърлен, прокуратурата изпраща в банката органите на МВР, които да му попречат да поеме контрола върху нея.

Бони Бонев е арестуван за 24 часа, а прокуратурата образува дело срещу него за документна измама. Сметките на членовете на управителния съвет Александър Панев и Светлозар Иванов (назначени с решението на общото събрание, което е спряно от прокуратурата) са запорирани.

В крайна сметка Бони Бонев е оправдан от съда, но междувременно БНБ назначава квестори в МТБР, които установяват, че процентът на лоши кредити на банката е бил далеч по-висок от този, заявен пред регулатора.

Към края на 2005 г. лицензът на банката е отнет, БНБ иска и получава нейното обявяване в несъстоятелност, а до 2007 г. активите ѝ са разпродадени. Това е първата фалирала банка в България след кризата от 1996-1997 г., последвана и от фалита на КТБ през 2014 г. И при двата случая гуверньор на централната банка е Иван Искров, който заема поста от 2003 до 2015 г., когато подава оставка – цяла година след затварянето на КТБ.

Източник: „Капитал Daily“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s