Помните ли Митко?

Предполагаме да. Неговият случай толкова нашумя, че едва ли скоро ще бъде забравен, защото той бе пребит в името на БЪЛГАРИЯ. Поне така твърдеше в началото биячът.

Митко е момчето, което отнесе здрав бой, само защото е циганин и си позволи да каже на един българин, че е равен с него.

Той е един млад човек, който пое тежките удари на едно загубено поколение българи. Това на патриотите.

Казано иначе, той бе пребит, просто защото е различен.

received_1180225628678662.jpeg

Дискриминацията е основната причина, за да се стигне до това, а тя е породена от насаждане на омраза от патриотичните партии, организации и отделни индивиди през годините на преход.

Дискриминацията е и причина за зачестилите случаи на агресия сред младите хора. В основата на това се крие медийната пропаганда относно пазенето на граници, изкривяването на ценности, грешната представа за патриотизъм и насаждането на омраза от политици, медии и организации. Всичко това кара младите хора да агресират срещу малцинствата, а и не само.

Именно затова припомняме историята на Митко…

Преди два месеца получихме като съобщение на страницата ни видео, в което едно циганче е попитано от българин – „Ние с тебе равни ли сме?“. След като отговорът беше „ДА“ момчето получи ритници – в лицето, в гърдите, по цялото тяло. На видеото се вижда как българският патрЕот го псува, заплашва … и всичко това заради неговата позиция.

Вижте още: МЪЖ ПРЕБИВА РОМ, ЗАЩОТО Е КАЗАЛ, ЧЕ СА РАВНИ

За отрицателно време клипчето придоби огромна популярност. Започнаха се спорове дали това е правилно или не.

Обществото и тук беше на противоположни мнения.

Едната част осъдиха грозната постъпка на Ангел Калеев. Да пребиеш някого, само защото се чувства равен на теб, да го заснемеш и след това качиш в интернет, защото си горд от постъпката си, не се прие добре от организации, а и от много граждани.

Никой не можеше да проумее как може да има такива хора изобщо.

От другата страна обаче стояха Динковците.  

Тези големи патрЕоти, които оправдаха тази постъпка. Време било да защитим родината си. Време било да се сетим, че това е единственият начин. Имаше една атака от тяхна страна към всеки, който решеше да защити Митко – „А, колко баби и дядовци са пребити от цигани за 20 лева?“ – повтаряха като мантра всеки ден защитниците на раздаващия правосъдие онлайн.

В крайна сметка обаче конституцията казва следното: „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права“.

Важното е друго, докато обществото отново не бе единно, и в итнернет се водеха полемики, полицията си свърши работата и намери както Митко, така и бияча  Ангел Калеев.

2111054668

Първоначално Калеев се покри, но след като бе открит понесе отговорност за действията си. Въпреки първоначалното си бягство, той застана и заяви, че не се чувства виновен за действията си и че всичко това е направено в името на държавата.

Вижте още: А СЕГА РАВНИ ЛИ СМЕ, БЕ?

Любопитен факт бе, че преди самата случка Митко и Ангел не са имали никакви  пререкания. Дали от страх, или по друга причина биячът дори отиде при Митко, за да му се извини… и да го моли да не подава жалба.

Митко обаче я подаде и Ангел отиде в ареста.

Случаят толкова развълнува тогава обществото, че дори стигна до цяла Европа.

Стотици хора от цяла Европа се включиха в кампания в знак на солидарност със 17-годишния Митко. Кампанията #RomaAreEqual в защита на Митко бе подета от Европейския център за права на ромите.

Вижте още: Цяла Европа солидарна с пребития Митко

И както всичко в България, така и с този случай изведнъж нещата застинаха. Митко и неговият случай останаха в историята. Медиите започнаха да се занимават с други истории.

Единственото, което се каза бе, че на 16 май Районен съд – Пазарджик определи мерки за защита на Митко, като забрани на нападателя да доближава пострадалия, да осъществява какъвто и да е контакт с него, както и да посещава дома му. Но дори и това не се отрази масово от медиите.

До днес!

Днес Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска от Районна прокуратура – Пазарджик да отведе разследващия полицай, работещ по досъдебното производство, образувано за нападението над 17-годишния Митко Йонков, заради дръзко расистко изказване, направено пред адвокатката на пострадалия и майка му.

Причина за искания от БХК отвод е въпрос, зададен от разследващ полицай Близнаков от Районно управление „Полиция“ – Пазарджик по време на предявяването на разследването на пострадалия. В присъствието на адвокатка от БХК и майката на Йонков Близнаков пита детето: „Ти като какъв се самоопределяш – българин, български гражданин или манго?“.

С този въпрос разследващият полицай нарушава забраната за дискриминация по чл. 11, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Член 14 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Въпросът на разследващия поражда основателно съмнение в неговата непредубеденост при работата му по досъдебното производство. Последното е основание за отвод по чл. 29, ал. 2 НПК.

Напомняме, че това не е първото искане за отвод заради расистки изказвания по това досъдебно производство. На юрист от БХК, придружавал Митко Йонков за преглед след нападението над него, съдебният медик по делото заявява: „От мен да знаеш – на манго му няма нищо. Добре си е манго. Посритали са го малко само“.

А ние се чудим – щом самите полицаи и длъжностни лица имат такова отношение към малцинствата, как обществото да има различно от тяхното?

Докато промените не започнат от горните етажи, от системата, няма да има промяна в обществото. Ще сме си такива – с усещане за безнаказаност, само защото го правиш за родината.

Остава ни да се молим патрЕотите да не решат, че  могат да си правят каквото искат с нас и да се оправдават с България. Че тогава нито съд ще може да ни спаси, нито Бойко Борисов.

И накрая, като за финал, ви питаме: Все пак правилна ли е постъпката на Ангел Калеев спрямо Митко?

Автор: Любен Спасов, редактор Веселин Диманов

Advertisements

10 thoughts on “Помните ли пребитото от българин циганче МИТКО?

 1. Статията е пълна измислица. Поне това което се видя на видеото не беше никакъв бой. Удари му 2 шамара. Абе вие нарочно ли ги измисляте тези неща за да поклаждате само напрежение и омраза в хората. Циганчето заслужаваше бой ама не го получи.

  Like

 2. А вие помните ли момчето, което убиха в Катуница? А, Гърмен, Орландовци, Раднево…и безброй такива без да са станали достояние на медиите? Щом е намесен БХК значи е нещо против БЪЛГАРИТЕ! Не им вярвам! А, вие? Колкото до „бияча“ според мен е късопишко, който иска да се докаже като „големата работа“.

  Like

 3. „Случаят толкова развълнува тогава обществото, че дори стигна до цяла Европа.“

  Не, драги ми! Случаят развалнува вашите платени медии (Дневник, Офф), които рипнаха дружно с останалите АНТИ-български НПО-та да очернят…за кой ли път пореден вече, патриотизма у българския народ – ЗАБЕЛЕЖЕТЕ – на базата на един едничък случай!
  Айде бе, демагози! Нали частният случай не бил правило и от него да се изхожда нередно било?!? Това сте вие пропагандистите – майстори на двойния стандарт!

  Like

 4. Дааааааа,раздухване на жарта,след като не работят,а получават държавна издръжка е нормално да има разделение и омраза.Самият РОМ „да не пиша манго“е предизвикал двата шамара.

  Like

 5. Жалък соросоиден сайт с още по-жалка и тъпа статия. Защо не пишете за българите, които са убити и малтретирани от мангалите. Когато един мангал работи и плаща данъци и допринася за просперитета на държавата, тогава може да е равен на другите, които го правят.

  Like

  1. PODKREPIA TOVA mnenie , koeto e samata istina !!!!!!!!!

   HILIADI bULGaRI sa piostradali ot bezobraziata na ziganite !!!!!!!!

   KADE sa otrazeni vsichki tezi sluchai ????????

   a za edin , dvama zuganina…..zial sviat razbral ?????????!!!!!!!!

   DARJA avtorat na tazi statia da DADE otgovor !!!!!!!!!!!!

   Like

   1. stella

    PODKREPIAM mnenieto na Napoleon Bonapart !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ( beshe propusnato utochnenieto za chii komentar e podkrepata )

    Like

 6. Повръща ми се, като чета тези идиотщини. Мога да кажа само, че ако все повече се пръкват такива хора като г-н Спасов.. положението няма да е никак розово. Сигурен съм, че когато турките дойдат той ще е пръв, който ще им налапа пишките и ще предложи жена си за харема на агата!!

  Like

 7. Предлагам Български хелзингски комитет да се преименува на Цигански хелзингски комитет …

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s