Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели два златни медали – на пет ленти и на обръч и бухалки. Това се случи на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в София.

След спиращо дъха съчетание на три чифта бухалки и два обръча, грациите получиха най-високата оценка от съдиите – 18.550 и се качиха на върха, изпреварвайки най-сериозния си конкурент в лицето на Русия.

Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Христиана Тодорова изиграха по прекрасен начин съчетанието си, без да допуснат грешка, за разлика от рускините, които се откроиха с известни неточности, заради което получиха 18.250 и останаха едва четвърти.

Ансамбълът на Беларус впечатли с представянето си и бе оценен на 18.350, а по този начин се окичи и със сребърните медали.Трети финишираха италианките с резултат 18.300.

Припомняме, че по-рано нашите момичета донесоха още един златен медал за България. Гимнастичките на Ина Ананиева взеха златото и във финала на пет ленти.

Във втория ден на надпреварата в София грациите ни завършиха втори в многобоя.

 

Златните момичета за последен път излязоха пред българска публика. Както е известно, след края на настоящия сезон те ще прекратят активна спортно-състезателна кариера. 

И наистина – А сега накъде? Напоследък грациите на художествената гимнастика ни радваха най-често със своите спортни успехи . Те ни обединяваха и ни караха да се чувстваме горди българи.

Наистина златни момичета. В пълния смисъл на думата. 

Бъгларите не сме свикнали  често да сме на почетната стълбица, или поне в близките години, но тези момичета, ни връщаха точно към онзи разцвет на българския спорт, когато България беше водеща сила в гимнастиката. Показаха ни, че когато наистина си добър и шравиш нещата с желание няма как да не псотигнеш успех.

Но в спорта е така – колкото и да си добър, и колкото и да е успешна кариерата ти, идва момента в който трябва да се разделиш със състезанията. 

Само дано това не е краят за българската гимнастика. Дано наследничките на тези момичета да ни донесат още по-големи радости. Дано след тези Златни момичета не се получи бездна, от която се излиза трудно.

Казват, че няма незаменими хора. Ще продължа с клише – но има трудно преживяеми. Вие сте такива момичета.

Благодарим ви за всичко! Благодарим ви за радостта! Благодарим, че представяхте България по най-достойният начин! 

В българската история на спорта вие с гордост ще сте записани като Златните момичета на българската гимнаситка!

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s