Ние от „Гласът на младите хора“  продължаваме да обръщаме внимание на един проблем, за борбата с който в световен и европейски мащаб се инвестират все повече усилия. Но не и в България! 

В България това е поредният подминавам проблем от институциите, който за съжаление не е толкова на преден план. А трябва.

Днес ви предлагаме едно интервю по темата със Стефан Ташев.

12801518_10205978552369136_3799474206411825924_n

Журналист, който има зад гърба си 25 години стаж. Разследващ журналист, занивамащ се с криминални и съдебни разследвания. С награда от Областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград и ирландския посланик Джефри Кийтинг за публикации срещу наркоразпространението и борбата с дрогата в памет на журналистката Вероника Герин. През годините е работил в различни вестници, като весник „Демокрация“, „Сега“ и „Преса“. 

Работил в сайта Nbox, сега създател и главен редактор на сайта Crimenews.bg.

 

******

Г-н Ташев, проблемът с трафика на хора е огромен. Последни проучвания сочат, че Бъглария е сред страните с най-много жертви. Според вас подценяван ли е проблемът у нас?

-Нормално е страната ни да бъде в челните места с жертви на трафика на хора поне в Европа. Причините са много, но основната е икономическа. Бедността в страната принуждава много хора, особено с нисък социален статус, да „търсят щастието си“ в чужбина, неподозирайки, че често стават жертви на трафиканти.

Визирам износа на момичета с цел проституция, основно в Холандия, Германия и Белгия. На тях им се обещава работа като „сервитьорки“, „компаньонки“ или нещо подобно, но всъщност те попадат в ръцете на трансграничните престъпни мрежи. Цели региони в страната-примерно Сливенско или Ботевград, Софийско имат големи колонии проституиращи жени в Западна Европа. Другият голям проблем е експлоатацията на хора, подмамвани с обещания за хубава работа и високи доходи в чужбина от некоректни фирми. За съжаление реалността се оказва съвсем друга. Последният такъв случай бе с „Български роби“ в Швеция, изпратени там черноработници, които вършат тежък труд срещу мизерно заплащане и са оставени на произвола на съдбата.

 

Защо управляващите не акцентират толкова върху проблема въпреки страшната статистика?

-Ако попитате който и да е управляващ през годините ще ви изложи дълга редица от институции, които „се грижат“ за проблема и се „борят“ с трафика на хора. Има цяла държавна комисия за тази цел. Но това е само на книга и в някакви отчети, които никой не чете.

 

В такъв случай – институциите вършат ли си работата?

-Продължавам с отговора и на предишния въпрос. Самият факт, че продължават злоупотребите и измамите с „работа в чужбина4 и нелегалния износ на жени с цел сексуална експлоатация. Реално нито службите в МВР и ДАНС, нито другитие държавни институции могат да се справят с проблема. Пак ще повторя при износа на проститутки става дума за сериозни приходи от този нелегален бизнес, в който са замесени трансгранични престъпни групи. Ще ви дам един пример. През 2006 г. Австрия заплаши в последния момент да спре приемането на страната ни в ЕС заради наплива на скитници, джебчии и просяци от България в австрийските градове.

Наложи се спецекипи на ГДБОП и полицията да отидат в Австрия с каталози на тези хора и да ги прибират съвместно с австрийската полиция. Говорил съм с полицаи, които участваха в тази операция и те са ми споделяли, че износа на просяци, осакятавани умишлено още като деца и джебчий от град Левски и Плевенско е супердоходен бизнес в Австрия, като „майсторите в занаята“ са достигали по 500 евро печалби на ден. Разбира се парите са прибирани от тартори,а  децата джебчий и просяци живеели в пълна мизерия срещу „коричка хляб“.

В ГДБОП имаше сектор, който се занимаваше с това през годините, но след няколко „реформи“ и „реорганизации“ , службата е в пълен упадък.

 

Хората информирани ли са достатъчно добре за проблема, за да могат да се пазят от измамници?

-Не, разбира се. Основни жертви на трафик са нискообразовани хора с нисък социален статус. Има и много неграмотни. Така, че те са лесна жертва на трафикантските мрежи.

Напоследък трафикантите най-вече примамват хората с фалшиви обяви за работа в чужбина. Отчаянието и бедността ли провокира обществото да не е внимателно относно тези обяви?

-Бедността е основният фактор, за да вирее този вид престъпност. Тя е и основната заплаха за националната сигурност, защото цели категории хора са „извън борда“ и сякаш не съществуват за държавата. Приемането на България в ЕС и отварянето на границите на принципа-совобдно движение на хора, стоки и капитали, също улесни трафикантите.

 

Повече жени или повече мъже стават жертви? Или вече полът няма значение?

-Не съм запознат със статистиката, но смятам, че повече жени са жертви на трафикантите с цел проституция.

 

Проблемът с бежанците за някои се оказа печеливша сделка. Вие направихте разследвания във Видин и на Лъвов мост в София. Според вас продъжлават ли схемите там и имаше ли някаква реакция от институциите след вашите разследвания?

-От лятото на миналата година пиша, че през страната ни минава огромен трансграничен канал за хора от Африка за Западна Европа. По данни на Европол през 2015 г. организаторите на „голямото преселение“ са спечелили над 6 млрд. Евро. Разбирате ли за какъв бизнес става дума ? В този канал българите са само изпълнители, шофьори, каналджии и водачи. Това не може да се извършва без участието на корумпирани гранични полицаи и всякакви държавни и общински чиновници, които си затварят очите за трафика през страната ни на огромна маса-напълно неизвестни хора. Предимно млади мъже без документи. Не може в центъра на София всяка нощ да се стоварват имигранти от багажници на коли и това да не прави впечатление на никого. По този начин държавата става съучастник. Само ще допълня, че в последните години бизнесът с наркотици и цигари позападна, защото трафикантите се ориентираха към прекарването на имигранти, защото бизнесът е по-безопасен и по-доходен. А каналите за вноса на хероин, цигари или хора са едни и същи.

 

Как може да се справим с този така голям проблем за страната? Има ли решение?

-За съжаление този проблем не може да бъде решен от България. Става дума за чиста геополитика, в която са вплетени интересите на големите държави като САЩ и Русия. Основният „мотор“ на имигрантската инвазия е Турция ,която рекетира ЕС, че ще пусне 2,5 млн. бежанци от сирийската граница към Западна Европа, ако  не получи безвизов режим за своите граждани. Ние може само да чакаме и да се надяваме здравият разум да надделее. Защото страната ни не е готово да поеме този огромен мигрантски поток, въпреки бодрите обещания на управляващите.

Интервю на:  Любен Спасов

Advertisements

One thought on “Стефан Ташев: Корумпирани гранични полицаи са част от трафика на хора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s