Новата цена на билета в София остава 1.60 лв. Исканото увеличение от 60% ще бъде удовлетворено. Остава увеличението и за 10-те талона. И тук увеличението от 50% остава. Монополът на Центъра за градска мобилност отново спечели. За кой ли път? Това е фактологията. И никой не можа да го спре.

Нито откровеното възмущение на гражданите, нито отрицателния вот на опозиционните представители в самата Столично община, нито отявлените протести на засегнатите можаха да преборят статутковото.

 На 30 май пък ще се проведе поредният протест на софиянци срещу поскъпването на билета. Недоволните ще се съберат в 18 часа пред сградата на общината на „Московска” 33.

Общо 42 жалби срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София са подали граждани в Административния съд на София-град, съобщи „Правен свят“, позовавайки се на съда.

Жалбите от граждани и юридически лица не са с идентично съдържание, но във всички се оспорва изцяло решението на Столичния общински съвет, с което беше изменена Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

По всички жалби ще бъде образувано едно дело, което ще се гледа от тричленен състав на съда.
Никой от жалбоподателите не е поискал спиране на действието на измененията.

От БСП сезираха областния управител на София Веселин Пенев с искане да върне за ново обсъждане в Общинския съвет измененията на наредбата. Пенев обаче не видя нищо незаконосъбразно в тях.

Както изглежда нищо няма да се промени. Колкото и да протестираме. Колкото и да не сме доволни. Просто трябва да се примирим и да извадим повечко пари за билети. 

В тази връзка колегата Георги Марчев от „Дневник“ улеснява гражданите, като им предоставя най-евтините начин за возене в градския след 1-ви юни. Така де … явно трябва да се подготвим, защото ще мине доста време докато ни обърнат внимание за промяна.

Най-изгодно за пътуване става с годишна карта. Нейната цена намалява от 500 на 365 лева. Тоест при средно две пътувания на ден цената на едно става 0.50 лева.

Поименна месечна карта за всички линии запазва цената си от 50 лева, което по изчисления на общинското дружество „Център за градска мобилност“ едно пътуване е между 0.50 и 0.80 лева. Картата за една линия също запазва цената си – 23 лева. Без промяна са и тримесечните карти за всички линии – 130 лева, както и за шест месеца – 255 лева.

При билетите най-изгоден е вариантът 10 талона, включително и електронни, за 12 лева. Така едно пътуване ще струва 1.20 лева, като до момента цената беше 8 лева, или 0.80 на пътуване. Този вариант е най-добър заместител на единичния билет, който поскъпва от 1 на 1.60 лева.

Изгоден вариант е дневната карта, която запазва цената си – 4 лева. Въвежда се и нова тридневна карта, която ще струва 10 лева.

Едномесечната карта за метро остава 35 лева. Въвежда се нова карта „Метро +“, която дава възможност за една линия от наземния транспорт – трамвай, тролей или автобус. Тя ще струва 43 лева.

Казано на шега (или не чак толкова)  най-евтино остава пътуването гратис, но глобите се увеличават двойно. Наказателният билет ще струва 40 лева, а при отказ от него – актът ще е 200 лева.

Това е приятели! Управляващите за пореден път не се съобразят с нас!

На 30 май отново ще надигнем глас в опит да променим нещо, но по всичко изглежда, че ще се наложи да използва наръчника за евтино пътуване. 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s