Ще отпадне ли електронното гласуване?

Промените по Изборния кодекс продължават. След като ветето на президента отпадна и се разбра, че за пореден път управляващите няма да се съобразят с мнението на гражданите, сега БСП внесоха нови промени, които тотално ще ограничат всеки да може да даде своя глас. 

На фона на исканията на българи, живеещи в чужбина, да им се осигури достъп за упражняване на конституционното им право на глас и да се върне режимът за разкриване на секции от кодекса на Мая Мановола, социалстите не само не предлагат никаква промяна за гласуването зад граница, но искат да се отмени отмени експерименталното електронното дистанционно гласуване, предвидено от 1 януари 2018 г., като единствена възможност всички българи да могат да гласуват.

Явно управялващите много ги е страх! Страх ги е да чуят истинското мнение на гражданите. Страх ги е да се сблъскат директно с мнението на активните и мислещи граждани. 

Вижте още: Мария Спирова: Гласовете от чужбина ужасяват статуквото

Защо? Защо сте толкова уплашени? Защо искате по всякакъв начин да ограничите правото на българите да гласуват? 

До въвеждането на електронно гласуване се стигна след референдум през октомври 2015 г., когато 1 883 411 души гласуваха с „да“, макар и допитването да не беше валидно съвсем, тъй като не успя да постигне прага от над 3.5 млн. гласулвали.

БСП отново предлага изборите и референдумите да се провеждат в различни дни, но пък е предвидено, че по изключение може и да са в един ден.

Социластите предлагат още гласуването да остане само „обществен дълг“, без да е записано като „задължително“ в закона. За сметка на това обаче не са предложили да отпадне „санкцията“ за заличаване на списъците, ако избирателите не са гласували на два последователни и еднакви по вид избора.

Вижте още: ОФИЦИАЛНО: ОПРАСКАХА ветото на президента

В проекта се предвижда още да се върне старият режим за образуване на кметства, в които се избира пряко кмет – от 400 да се намали отново на 100 жители.

От БСП предлагат да се въведе задължение за Централната избирателна комисия (ЦИК) за периодично оповестяване на избирателната активност в изборния ден. До 22 часа в изборния ден ЦИК трябва да обяви активността в страната и извън нея. Практиката досега е ЦИК да обявява крайната избирателна активност с окончателните резултати от изборите – 3 или 4 дни по-късно.

И така докато отново се занимаваме с незначителни подробности до колко часа трябва да обявяваме активността в изборния ден българите в чужбина, а и не само, остават ограничени и се нарушава тяхното право за глас.

ДОКОГА ще ги търпим? ДОКОГА ще стоим безучастни? ДОКОГА ще сме едно неактивно общество?

Ние от „Гласът на младите хора“ продължаваме да следим развитието с Изборния кодекс и се надяваме в крайна сметка всичко да завърши в полза на българите. Където и да са те. 

 

2 thoughts on “Ще отпадне ли електронното гласуване?”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s