Трафик на хора: В капана на неясните обяви

Ние от „Гласът на младите хора“  продължаваме да обръщаме внимание на един проблем, за борбата с който в световен и европейски мащаб се инвестират все повече усилия. Но не и в България! 

В България това е поредният подминавам проблем от институциите, който за съжаление не е толкова на преден план. А трябва.

Преди време „Дневник“ публикува поредица, в която представиха това престъпление и последствията от него от различни гледни точки.

Днес ви представяме историята на един българин завлечен в трафика на хора, но чрез обява за работа. Все повече българи се лъжат по този начин и са въвлечени в кошмара на незнанието.  Това е една история на отчаяния, мизерия и желание за развитие, което завърша ужасяващо.

*****

Българинът Сашо се запознава с украинеца, работещ и живеещ в Чехия, Вася. Вася няма второ име, всъщност сигурно има, но е неизвестно. Има обаче „фирма за подбор на персонал на територията на Чехия“ според данни от проверка на спецслужбите. Сашо си има второ име, но няма много информация за „бизнесмена“.

Вася му е обяснил само, че има нужда от 15 български работници за  магазини за хранителни стоки, на които ще поеме пътните разноски. Договори – няма, може би после, може би в Чехия. Сашо пък няма изисквания към кандидатите за работа. Обяснява пред МВР, че не е взимал пари от украинеца, за да му намери хора. На свои разноски разпечатал своеобразна обява – или по-точно едно изречение, принтирано на А4, с което предлагал добре платената работа в Чехия – 60 крони (около 7 евро) на час .

До заминаване на хора така и не се стига – първо се появяват изисквания за владеене на руски език, условия, неизвестни и на Сашо. Впоследствие и спецслужбите започват проверки, разговори…

Вижте още: Жертвите на трафик нямат ИМЕНА!

И няма потърпевши. Имало е обаче множество кандидати – Сашо разказва, че много хора са му се обадили.

Този случай е истински и е от последните месеци. Един от случаите, предлагащи спасение, препитание за отчаяни и бедни хора из Пазарджик, Перник, Пещера. Сашо може наистина да е имал добри намерения – той твърди, че безкористно помага на хората. Дори е възможно и Вася да предостави работата и условията, които първоначално е обещал.

Евентуално!

Хората, съгласили се на подобни оферти, обаче реално се излагат на един от най-сериозните рискове, водещи до трафик на хора с цел трудова експлоатация. А сега – пролетта, експертите казват, че е една от най-сериозните вълни за набиране на работници.

Най-лесният начин човек да се хване в капана трудова експлоатация е чрез неясните, леко съмнителни, но пък апетитни обяви. Или подлъган, може и неволно, от хора, върнали се за кратко, обясняващи, че искат да подпомогнат българи. В най-невинния случай върналите се не проверяват при кого те пращат. Може самите те да не са станали жертви, но е възможно съседът, при когото теб  пласират, да те експлоатира.

Експертите, работещи със случаи на трафик на хора, подчертават дебело:

абсурдно е човек да се отзовава на разлепени обяви

по стълбове и спирки. Още повече на особено привлекателните – малко работа, нискоквалифицирана, за много пари.

Вижте още: Жертвите на трафик нямат ИМЕНА! (Част 2)

В случаите за трафик с цел работа по-скоро става въпрос за измами и доста рядко се регистрират случаи на чиста форма на експлоатация, на робство. Един от тези неотдавнашни казуси, при който хората са били настанени при невероятно мизерни условия, е бил с работници, набирани за бране на сезонни плодове. Още с пристигането им били събрани документите – привидно, за да ги легализират. Тук хората са специално подбирани, внимава се да са от малцинствата от западнали региони, които лесно биват лъгани, че сега ще им върнат паспортите, че скоро ще им платят или ако не сега, със сигурност накрая.

Подобни примери не са толкова често срещани. От около година и половина повечето засечени случаи са измами – плащане доста под договореното, но все пак плащане, разказват хора, занимаващи се с този вид престъпления. Измамата е и в условията, които са далеч извън договорените, няма осигуровки, настаняването е при мизерни условия, работата е по-тежък вид, няма почивни дни и е с твърде продължителен работен ден.

И макар тези хора да не биха могли да се нарекат роби, то те са жертви, измамени.

Хората нямат елементарна обща култура какво трябва да съдържат договорите и не знаят какво да следят, смятат експертите, сблъскали се с хиляди измамени.

Специалистите казват (виж карето), че е абсурдно и твърде рисковано да се заминава без подписан предварителен договор и то на български език, за да са наясно хората какво подписват. Съветват изрично да се включи клауза, че при възникване на някакви спорове, важи българския текст. Да внимават с изписване на имената на работодателя и мястото, където ще бъдат назначени. Да проверяват адреса, на който отиват, дали съществува. И да внимават парите в бруто или нето са.

А може би най-важното – задължително през лицензирана фирма. Проверена в Агенцията по заетостта. Фирмата посредник би трябвало да даде описание и пълна характеристика на работодателя, информация, която също се препоръчва да бъде проверена. Трябва да се дадат и точни данни за задълженията. Легалните посредници не би трябвало да искат предварително пари за услугите, които извършват.

Вижте още: България – център на трафика на хора

При толкова възможности в интернет е изненадващо, че хора все още се подлъгват. Но се подлъгват, все още се удивляват експертите.

Защото и тези трафиканти, както и набиращите момичета за проституция, са доста добри психолози. И заиграват с най-важното – нуждата.

Автор:  Юлиана Колева

Източник: Дневник

 

2 thoughts on “Трафик на хора: В капана на неясните обяви”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s