Огледалото.

Огледалото помни всичко, казват старите хора. Освен като предмет, огледалото има силно присъствие и в много митове, психологически теории, олицетворявайки различни схващания. В миналото, огледалата са смятани за подарък от дявола. Хората са мислели, че с тях може да бъде направена магия.

Както е казал Платон: “Човекът, трябва да се погрижи за собствената си душа, защото тя съставлява неговата същност.” А душата се нуждае от отражение, за да се опознае, тъй като, подобно на окотоне може да се види сама.

Именно затова огледалото е предмет, който нашите управници рядко ползват, защото то не прощава никому. То показва действителността такава каквато е.

За жалост на родната управа.

В началото на тази година Daily Spiegel публикува статия Пеевски – Айсбергът на корупцията”, която повдигна въпроса за корупцията в България на ниво Европейски съюз (ЕС). Не, че те не знаят какво се случва на територията на страната, но е друго да го направи авторитетно издание.

“Както никой друг той (Пеевски) олицетворява олигархичната система на клиентелизма”, обобщава „Шпигел“ в своята публикация.

Самата статия предизвика множество скандали и въпроси, на които все още издигнатите от народа представители на властта не желаят да отговорят. По лесно им беше да се отърват от присъствието на Пеевски в обществото и политиката, но не и от бизнес средите.

Това което последва е въпросът – #КОЙ вижда Борисов в огледалото?

Отговорът дойде след един въпрос на българин в чужбина, който едва ли и до ден днешен е успял да разбере какво е постигнал с него.

 „Искам да ви попитам, когато четете неговите медии, употребявате неговите бизнеси или всъщност общите такива… „Шпигел“ означава огледало на немски. Искам да ви попитам започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?“

Това стресна Борисов. Защото малко медии в България, които си позволяват да критикуват премиера, захапаха здраво темата и не го оставиха на мира. Точно до деня на въпросното интервю, когато Борисов обяви Пеевски за официално Аут оф дъ гейм. Поне на теория.

Връзката Пеевски – Борисов – Доган

Въпросите в обществото, относно тази връзка, не се харесаха на премиера, а това доведе до опраскването на депутата от ДПС Пеевски, и потулването на всичко свързано с него. Много от обществените поръчки, свързвани с фирми, близки до Делян Пеевски, бяха спрени, като по този начин управляващите, и в частност Борисов, се опитаха да прикрият мръсната диря на корупционните схеми, чрез който Доган (Агент Сава) и обръчите от фирми, близки до ДПС, ГЕРБ и БСП успяха да натрупат огромни капитали.

Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната…

Мина повече от месец, от както той обяви оттеглянето на Пеевски от родната политическа сцена, при това в национален ефир.

Пеевски вече го няма, а Доган се скри в Бургас.

Всичко това ни връща в началото на темата: Огледалото помни всичко

След като Делян Пеевски го няма и вече не се появява пред Борисов, когато се погледне в огледалото, то тогава какво вижда премиерът като отражение?

Миналото е нашата сянка, а тя никога няма да спре да ни преследва. Дори и след смъртта ни.

Досието „БУДА” ще преследва Бойко Борисов винаги, защото той така и не успя, през всичките тези години да опровергае тази папка и миналото, заключено в нея.

От дълбините на архивите на „Биволъ”

Трети февруари 2013 година, ще се помни дълго Борисов и компания. Тогава за пръв път на бял свят се показа досието „БУДА”, за което преди това публично е говорил само Яне Янев през 2011 г., но след изтичането на документа се отметна и обвини БСП.  Малко по късно, той стана съветник на премиерът Борисов.

Иначе папката „Буда”, съдържа информация за вербуването на Бойко Борисов към службите за борба с организираната престъпност, като криминално интересен елемент. Това е на базата на документи, които бяха разкрити и публикувани официално в сайта „Биволъ”.

capture_decran_2013-02-03_a_01-31-42

Вярвате или не в истинността на досието „Буда”,то продължава да бъде най-лошият кошмар на Бат Бойко, защото не се знае кога и #КОЙ ще го извади на бял свят отново.  При това цялото. И вероятно с липсващата тънка папчица в него, за която се твърди, че е била съставена преди 1989 г. в кабинетите на ДС.

Как всъщност досието „Буда” излезе на бял свят?

От публикация на „Биволъ” тогава разбираме, че това са копия на автентични документи, получени в тяхната платформа за анонимно споделяне на документи Balkanleaks, работеща на същия принцип като Wikileaks.  Според методите и начина на анонимното споделяне, не е ясно кой е изпращачът.

Настоящият премиер е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОБ (Централната служба за борба с организираната престъпност, сега НСБОП), като вербуван информатор на 9 декември 1996 г.

(ЦСБОП всъщност наследява голяма част от Шесто управление на Държавна сигурност. Почти всички офицери в службата са бивши „шестаци“. Цитирано от „Биволъ”.)

verbovka-1

Мотивът е, че контактува с „оперативно интересни лица“. Според водещия офицер, кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е „картонче“ и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник, цитирано от публикацията на „Биволъ”.

Борисов е бил вербуван в началото на т.нар. „Виденова зима”, когато страната е изпаднала в тежка икономическа криза, която води до хиперинфлация, вследствие на управлението на кабинета „Виденов”.

Младен Георгиев  и Спас Спасов са утвърдили регистрацията на Борисов за сътрудник на ДС. И двамата имат кариерно развитие. Водещият офицер Младен Георгиев минава през охранителната фирма “Ипон” и оттам дори се издига до синекурната длъжност “Главен секретар на ДАНС, създадена специално за него по времето на първото правителство на агента му Буда. За г-н Георгиев няма сведения да е бил Агент на ДС, но Спас Спасов е разкрит с решение на Комисията по досиетата от 20.07.2010 г.

Агент „Буда“, който стана премиер.

Това е заглавие на френското издание „Фигаро”, което четири дни след публикацията на „Биволъ”, публикува материали по темата. Тогава изданието направи интересен коментар:  „Най-накрая се намериха доказателства за симбиозата между властта, полицията и мафията, което прави България „уникален случай” в Европа.“

Вторият документ, който „Биволъ” разкрива на 04 февруари 2013 г., показва, че цитирам: „На 24.02.1997 г. в сектор „Вътрешен тероризъм“ на ЦСБОП е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним „Буда“.

Мотивът за делото е красноречив: „За придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители.“

Третият документ, публикуван на сайта „Биволъ”, е подробен план от 6 страници за реализиране на делото за оперативно наблюдение ДОН „Буда“.

В подробния план за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия е разписано как за обекта Борисов трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та (СТРУМА, ОСЪМ и ВИТ), да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние.

Всичко по темата с досието „Буда“ може да прочетете ТУК:

Досието „БУДА“ I
ДОН „Буда“
Планът „Буда“ – тотално следене за определяне на престъпната ориентация на Борисов

След публикуването на досието „Буда“..

Прокуратурата, в лицето на Сотир Цацаров, МВР, в лицето на Цветан Цветанов, бившият директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – Станимир Флоров, бившият секретар на ДАНС – Младен Георгиев, представители на ДПС, БСП и други политически сили се втурнаха да защитават Борисов. В опита си да дискредитират досието му, те направиха услуга на журналистите, които имат принципи в професията си. Оправданията на самия Борисов, буквално противоречащи си крещящо всеки следващ път и нелепите опити на свързаните с МВР и ДС лица да го оневиняват, на практика доказаха автентичността на Досието “Буда”, заедно с изследванията и изводите направени от Биволъ.

Именно опитите да се прикрие истината около определен случай, засилват интереса на независимите журналисти към „темите табу”, които витаят в обществото.

Тези случай ще бъдат вадени в полза на обществото, не защото идват избори, не защото се плаща за това, а защото в журналистиката има принципи, които трябва да се спазват. Въпреки че Борисов тогава заплаши колегите, че „може да им го спретне това на всичките”.

„Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички ви“. Това са думите на настоящия премиер на Република България от 2013 г., насочени към журналисти, по повод въпроси и критики, относно досието му.

Е, уважаемите „колеги” или т.нар. „Големи български журналисти” – явно през годините сте се стреснали от това изказване, защото колкото и пъти да Ви гостува премиерът Борисов по предаванията, Вие все не намирате смелост да попитате един въпрос, свързан с миналото му. Не намирате смелост да защитите професията, защото и вие сте зависими толкова, колкото и той.

Досието „Буда” е един от примерите, показващи ни нивото на журналистиката, която не е, пак повтарям, в полза на обществото, а се е превърнала в „бухалка на властта”, която освен за разчистване на сметки от скоро служи и за дискредитиране на журналисти.

Тук е моментът отново да припомним случая с разследванията на „Биволъ”, които бяха цензурирани от ръководството на фондация „Радостина Константинова”, като не им беше връчена голямата награда за разследваща журналистика по темите Булгартабак и Сараите на Доган. 

Тогава, както и преди 3 години, цензурирането има за цел да отклони вниманието на обществото от АКТУАЛНИТЕ теми, които засягат данъкоплатците в България. Темите, показващи корупцията и мръсните игри на политиците, които пък си плащат за това.

И накрая като за финал се питам да няма ли да забранят огледалата на публични места, тъй като много мръсни хора се разхождат по улиците на България?

Автор: Веселин Диманов
Тази публикация има за цел да покаже на обществото една тема, която през годините се отбягва умишлено от журналисти и политици. 
Източници на информация: Разследванията на „Биволъ“ по темата и публикации на „Дневник„.

Advertisements

One thought on “Борисов вече вижда Агент „БУДА” в ОГЛЕДАЛОТО!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s