Започнахте с думите, че аз нерядко скандализирам обществото. Мисля си, че е обратното – неща в обществото твърде често скандализират мен. Естествено, не съм аз мерната единица и критерият, но някак не се чувствам виновен, когато назовавам нещата със собствените им имена.

Това каза доц. Кристиан Таков, който е част от Правния съвет към държавния глава, в предаването „Просто Диков“ по повод острата си реакция в социалната мрежа след преодоляването на президентското вето на текстове от Изборния кодекс.

В деня, когато ветото бе отхвърлено, той написа във „Фейсбук”, че мисленето на хората в парламента е сведено до елементарни биологични нужди – усвояване и отделяне.

„Грехът ви ще е вечен. А в много по-обозримо бъдеще – треперете от изборите. Anathema estote („Бъдете проклети“, от старогръцки език – бел.ред.)“, се казваше в статуса на Таков.

Вижте още: Кристиан Таков към депутатите: Бъдете проклети!

Още веднъж искам да изразя покаянието си, че си позволих да кълна някого. За това наистина съжалявам, каза още веднъж Таков, който преди дни се извини на депутатите.

„Не ме вбеси конкретно Изборния кодекс. При него имаше победи на истерията над здравия разум, имаше пълно тържество на глупостта, безумието като че ли е обхванало хора в Народното събрание, които направиха няколко огромни гряха срещу демокрацията“, категоричен бе Таков.

„Видимо е и ясно, че в ГЕРБ няма само един център на власт. Не съм политолог, но виждам, че Бойко Борисов като министър-председател обещава едно, а парламентарната група на ГЕРБ понякога го следва, а понякога – не. Незнайно е какви са вътрешните отношения на силите в ГЕРБ. Честно казано не ме и интересуват като гражданин. Смущаващо е, че нейното поведение става все по-малко предвидимо“, каза още той.

По думите му цялата неяснота обаче идва от липсата на ясни ценности в партиите.

„Това е безкрайно удобно за тях. И след като могат да вземат каквато си искат позиция по какъвто си искат въпрос, в което си искат време, то това улеснява политическото търгашество. Политиците свикват, че политиката не е нещо принципно, а е долна сделка“, подчерта Кристиан Таков.

По повод заявеното от президента Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за втори мандат, Таков коментира, че е странното, че никой не е повярвал на личните причини зад това решение.

Той бе категоричен, че държавният глава е „бяла врана в българската политика“ и безкрайно почтен човек.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s