Как да бъдеш успешен?

Ако имаш силна воля, можеш да постигнеш най-големите си цели.

Независимо дали става дума за новогодишни резолюции, или други неща, които искаме да постигнем, повечето от нас се отказват от своята работа, диета или фитнес програма, които сме започнали неотдавна. Вложените усилия се провалят твърде често. Вследствие на това, ние се озоваваме отпуснати на дивана, с шоколад в ръка. Оказва се, че има научни доказателства за това. Човек може да се умори от собствения си самоконтрол. Самоконтролът всъщност ни изтощава, защото е ограничен ресурс в нашето тяло. Колкото повече го използвате, толкова по-малко имате в запас. Изследователите са установили, че той буквално намалява кръвната захар. Питали ли сте се защо е по-вероятно да ви се хапва сладолед през нощта? Ами това е така, защото самоконтролът буквално намалява с напредването на деня. Добрата новина е, че според изследванията, осъществяването на вашите цели не трябва да бъде трудно. Следните стъпки идват в подкрепа на това твърдение, а именно:

20150914_fm_goals

Контрол над емоциите

Това означава да направим докрай дадена задача. А не да бързаме да се откажем, защото ни е омръзнало или да си отвличаме вниманието с Фейсбук. Изкушения като това да си тръгнем по-рано от работа, за да се срещнем с приятели също не са оферта. Нужен е контрол над емоциите и правилна подредба на приоритетите.

Даваме всичко от себе си

Ама наистина най-доброто, дори и да чувстваме умора. Не всеки е перфекционист, но всеки може да се постарае да даде всичко, на което е способен, в името на дадена кауза. Ако наистина държите на себе си, трябва да говорите с подходящ за ситуацията тон. Дори когато работната атмосфера е неприятна или вашите колеги не са съгласни с вас.

Утрото е по-мъдро от вечерта

Самоконтролът е по-силен на сутринта, след като сте имали цяла нощ, за да го възстановите. Какво означава това? Ами ако се опитате да се придържате към диета, направете си ястия за през деня, и се уверете, че нямате вредни храни, които да Ви изкушат вкъщи. Ако целта Ви е да  напишете книга, да завършите работата си по проекти или да си платите сметките навреме, използвайте ранните часове на деня. Продуктивността ви ще е в своя разцвет и резултатите ще бъдат налице.

1

Не се ядосвайте за глупости

Когато човек е спокоен, то той автоматично е много по-адекватен. Това е трудно постижимо, предвид множеството изследвания, които показват, че хората предпочитат емоции като вълнение, или дори стрес. Но нали включвате вашия мобилен телефон, за да го заредите – е, направете същото и за себе си. Логично е – хората пият много кафе и чакат крайния срок, защото имат нужда от адреналин, за да си свършат работата. В резултат на това, обаче се преуморявате по-бързо. И колкото по-уморени сте, толкова по-малко самоконтрол имате. Така че, трябва да контролирате нивата на вашата енергия като не се ядосвате за глупости.

Фокусирайте се върху крайната цел.

Неврологът Елиът Беркман споделя: „Когато работите върху нещата, които наистина Ви харесват, е по-малко вероятно да се преуморите твърде бързо“. Той твърди, че ако си напомняте каква е крайната Ви цел – вероятно ще съберете необходимата енергия и самоконтрол за по-кратко време. По този начин ще бъдете мотивирани да осъществите проектите си и ще имате волята, необходима за постигане на желаното.

Автор: Елена Ангелинина

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s