Българските училища в чужбина обединени срещу ИК

Свикнали сме всеки проблем в България да е обсъждан по медиите и в обществото точно 3 дни. Точно толкова е актулано, точно толкова време някой се опитва да направи неща за разрешаване на даден проблем.

След това се забравя и всичко отминава.

За щастие българите в чужбина изобщо не смятат да се отказват да протестират срещу несправедливостите и своеволията на управляващите.

НАПРОТИВ! 

Темата все още е една от най-актуланите в обществото.

Българите в чужбина все по-активно се организират и изразяват сеоята позиция. Все повече известни личности застават зад техен гръб. Като например Поли Генова, която в нощта на финала на Евровизия отправи апел за правото на всеки да може да гласува.

В предаването „Хоризонт до обед“ Ирина Недева ни запознава с още един случай за обединени българи зад граница.

И българските училища в чужбина излязоха с апел против промените в Изборния кодекс, срещу които възрази и държавният глава със своето вето.

Камелия Конакчиева, представител на училище „Кирил и Методий“ във Франция, което е навършило десет години, сподели, че разрешаването на спорните промени в ИК би било чудесен подарък за 24 май.

„Има голям бум на българските училища в чужбина, доказахме, че българското самосъзнание може да се пази тъкмо през училищата“, сподели Конакчиева и огласи притесненията си, че не могат всички да гласуват в посолствата, а ако искаме повишаване на избирателната активност трябва достъпът да е безпрепятствен. Камелия Конакчиева попита защо България ще създава и поддържа български училища, ако не иска вота на тези хора, които са най-големите посланици на страната в чужбина.

Според Евелина Аврамова, директор на малко българско училище в Саарбрюкен, Германия, държавната политика е длъжник на българите зад граница и не е оправдано те да бъдат принудени заради разстоянията да инвестират половин ден, за да отидат да гласуват:

Ние обединяваме българщината и сме онези светилници, които поддържат тази култура, която зад граница или липсва, или залязва. Там, където няма българщина, няма и училища. Много от хората мечтаят да се върнат в България и работят за това. Нека държавата ни погледне по-сериозно, призова Аврамова.

Българските неделни училища са огнища на българщината, подчерта и Илияна Илиева – Дъбова от българското неделно училище „Свети Седмочисленици“ в Тарагона, Испания, което е едно от трите неделни училища в Каталуния.

За нас ще бъде много проблемно участието ни в избори, ако трябва да гласуваме само в двете дипломатически представителства в Мадрид и Валенсия, декларира тя:

Не разбираме защо трябва да бъдем разделяни, всеки работи според силите си за благото на българската кауза.

Елица Йорданова, която ръководи първото българско училище „АБВ“ в Амстердам, обясни, че то има около 100 ученика. Училището разполага и с филиал в Грьонинген. Имаме амбицията да сме не само училище, но и културно-образователен център за българите в Северна Холандия, изтъкна Йорданова и припомни, че на последните избори в училището е имало изборна секция, а тъй като много българи работят и в събота и в неделя, физически ще бъде максимално затруднено упражняването на глас.

Галина Иванова от Никозия, директор на българското училище „Кирил и Методий“ и на българския културен център, е на мнение, че ИК поставя важен проблем пред всички българи като национална общност:

Тази промяна води към зло, което ни дели на по-българи и по-малко българи по един формален признак. Ние принадлежим на България.

Иванова сподели, че от създаването на училището нейно верую е:

Така да живеем и учим, че пътеката към България да е проходима, а вратата – открехната, за да имат своя избор децата, когато пораснат.

Приятлеи, както знаете ние от „Гласът на младите хора“ много стриктно следим събитията, които се случват около промените в Изборния кодекс, които засягат гласуването на българските гласоподаватели в чужбина.

Може би си и спомняте как обяснениято на патрЕотите е , че тези промени са най-вече заради Турция и много гласове от там, купени или не, отиват за ДПС на всяко едно гласуване и нещата трябвало да се ограничат.

ПатрЕотите и в този случай се оправдаха, че го правят в името на България, но ограничиха толкова много българи с това свое решение, че сами не разбраха своята грешка.

За щастие този път никой не замълча. Явно българите в чужбина не са като нас. Те защитатват своите права.

Освен това, решенията на управлявщите породиха буря от негодувание и сред българските ­изселници в Турция. Те определят промените като скандални, антидемократични, неприемливи и крайно националистически. В изселническите дружества постъпват искания за отмяна на изискването за гласуване само в дипломатическите представителства, които са само четири, а в социалните медии се разпространяват призиви за бойкот.

Турция е страната с най-­голям брой български гласоподаватели зад граница.

Дали управляващите ще се съобразят с ветето на президента или всичко ще си остане така както те са казали, само време ще покаже.

Всички гледни точки по проблема, който се разисква в предаването на БНР чуйте ТУК.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s