Националният статистически институт вчера оповести една много добра новина.

Българите забогатяват!

Радвайте се! Пийте! Пейте!

Само ви моля да ми ги покажете тези, които забогатяват, че напоследък нещо не ги виждам.

952 лева е била средна работна заплата в България през месец март и никога досега показателят не е бил на толкова високо ниво, твърдят от института.

Общо за първото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата e 931 лв. Спрямо същият период на миналата година средното възнаграждение се е увеличило с впечатляващите 8.4%.

Най-сериозен е ръстът на заплатите на годишна база статистиците регистрират в дейностите „Професионални дейности и научни изследвания” – с 16.0%, „Операции с недвижими имоти” – с 11.8%, и „Административни и спомагателни дейности” – с 10.7%.

Най-високите средни доходи през първото тримесечие на 2016 г. са в секторите:

• „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – 2125 лева

• „Финансови и застрахователни дейности” – 1639 лева

• „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1602 лева.

На противоположния полюс са работещите в хотелиерството и ресторантьорството. Въпреки че това е отрасълът, който е с най-голям дял от БВП у нас, там средната работна заплата е едва 576 лева.

Всичко прочетено горе щеше да е много хубаво, ако наистина изглеждаха така нещата у нас. 

Вижте още: Българите не протестират, защото са бедни

По официални данни 47% от българите живеят в риск от бедност. Ако в този процент се включва и средна заплата 900 лева, значи трябва да преразгледаме какво за нас означава беден човек.

Свидетели сме на едно тотално обедняване на народа. Всеки се мъчи да оцелее някак и тук не става въпрос за хора, които не работят.

Говорим за хора, които работят на две места и се чудят как да изхранят семейството си.

Говорим за пенсионери, които със своята пенсия си купуват само хляб и яйца. 

Говорим за млади хора, които не мгоат да си намерят работа, защото им искат опит,  но и 4 години в университета. 

И така изглежда много нагло от страна на институциите да говорят за забогятване и вдигане на доходи. Да говорят за едно добро положение на обществото.

Или както пише Ивайло Динев:

Знаете ли, че има българи, които не могат да си позволят операция на счупен крак и си тръгват от болниците куцайки? Неравенства пред здравето.

Знаете ли, че има българи, които напускат училище на 12 години, за да изхранват семействата си, пасейки овци? Неравенства пред възможностите.

Знаете ли, че има българи, които никога не са излизали от селото или града си, заради бедност? Неравенства в движението/мобилността.

Знаете ли, че има пенсионери, които нямат пари за гробовете си? Неравенства пред смъртта и почитта.

Вижте още: Ивайло Динев: Необразовани сме, защото сме бедни

Но не! Вие слушайте Националният статистически интститут! Имайте самочувствие, че средната заплата в България е 900 лева. Хвалете се на чужденците, че полжоението започва да се оправя.  Викайте всички българи в чужбина да се връщат!

Само че има ли кой да ви повярва? 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Българите вече не са БЕДНИ

  1. От 26 години живея в Атина.Преди 8 месеца реших да се прибера и да остана в Варна при родителите ми.За съжаление когато потърсих работа беше много трудно.За да работя рецепционистка на хотел не трябваше да съм повече от 30 години говоря 4 езика.Попитах за продавачка в кварталния супермаркет ми казаха 12 часа работа права и заплата 420 + 60 лв.ваучери за покупки.Както разбирате постоях малко при майка и татко които са на 82 години и имат нужда от помощ и пак съм в Атина и работя в хотел на рецепция без да ме питат на колко години съм а какво зная.Искам да се прибера в Варна но не виждам изход.!!!🍀

    Like

  2. as za 7 godini rabota vzimax 500 leva,sega sam v 4ujbina.Kato biax otpuska govorix s kolegi,zaplatatavse o6te e 500 leva.kato gledam statistikata,osven deputatskite zaplati tezi v ob6tinite,na ostanalite balgari zaplatite stoiat na edno i sa6to miasto.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s