Забелязали ли сте, че българите сме толкова компетентни, че обичаме да се произнасяме по всякакви проблеми? Всеки срещнат ти дава съвети, сякаш специално сме го чакали той да се появи в нашия живот и да ни просветли с мъдрост. Чудесно, само че е лесно да се каже нещо и трудно да се постигне. В резултат на това се трупат не решения, а нерви. И тук става дума за прекрачени граници. И за проявленията на една тиха, но безкрайна и особено драматична война – тази между хората, който винаги знаят как трябва да постъпват другите. Рядко ще срещнете представители на „съветническото съсловие”, които притежават тактичност. Още по-рядко можете да се надявате те да говорят за неща, базирайки се на личните си успехи в областта, за която се месят в живота на околните. Много по-вероятно е да получите един съвет толкова пъти, че да ви втръсне. Защото е даден от индивиди с различен мироглед от вашия. Те нито живеят същия живот, нито могат да помогнат с конкретно решение. Затова ви представям 4 тъпи съвета, които всеки от нас е чувал:

Im-Giving-Up-Everything-to-Travel-the-World.-Am-I-Crazy

„Пътувай, защото иначе си пропиляваш живота!”

Надали всеки ще грабне само раница и книга и ще се запъти към Непал, в търсене на себе си. Повечето хора имат нормална работа, която не могат да напуснат, особено в България. Освен ако не са млади ентусиасти, твърдо решени да покорят неизвестното. Харесва ми да пътувам. И аз разбирам, че разни цитати от We heart it , понякога ни вдъхновяват да загърбим всичко и да  обиколим света. Но да чуеш това от човек, който не е напускал пределите на родната страна е повече от абсурдно. Или от човек, който след голямо пътуване бърза да се прибере у дома и да прехвали пътешествието си до някоя развиваща се страна, в подробни описания за срещите си с един куп местни жители. Защото поучава другите и им се хвали колко готино си е прекарал. Но не им показва статии или съвети за това как те да напуснат работа и да пътуват по света, за да не си пропиляват живота. Защото ако беше толкова лесно магически да се отървеш от всички житейски отговорности, много повече хора вече щяха да са го направили.

Choose-to-be-Happy-2-1024x678

 „Просто направи избора да бъдеш щастлив!”

Няма как да не са Ви го казвали „компетентни” хора по щастие. А и със сигурност сте виждали нещо подобно в социалните мрежи. То вероятно е било публикувано от някой, който е запален по спортове и медитация. В което няма нищо лошо, но защо трябва да натрапва своя начин на живот на околните? Или: „За да бъдеш щастлив само трябва да ……..“. И на многоточието най-често срещаните отговори са: да намериш любовта, да подбереш приятелите си и прочие. Изникват ти автоматично асоциации с природа и хора, които ти казват: „Просто направи избора да бъдеш щастлив!”. Супер, обаче има много фактори, които определят това дали един човек е щастлив. И повечето от тях НЕ зависят от даденото лице. Индивидите трудно могат да преодолеят негативните обстоятелства и изведнъж да заживеят щастлив живот. Ей така – само защото някой готин пич, пускащ хвърчило ни напомня да се насладим на малките неща в живота. “Щастието може да повлияе на депресията.” По дяволите, а защо всички депресирани хора не мислят за това? Може би защото, ако някой е в депресия (като тук не става дума за филмирането на определени индивиди), то най-вероятно има психично заболяване, което не може магически да се излекува. Хубаво е да си мислим, че щастието зависи от разликата между добро и лошо. Но това далеч не е така. Няма как да избереш да бъдеш щастлив. Но можеш да откриеш какво ти носи щастие. И не, това няма да са съветите на баба Здравка от 3-тия етаж.

How-To-Stop-Wasting-Time-1080x709

„Не си губи времето в практикуване на хобита!”

Mожете ли да намерите изображение или есе за това как хобитата ни са ужасна загуба на време и че само бедните и глупави хора ги практикуват? Вероятно не, но определено ще намерите хора, които да Ви говорят надлъж и нашир за това колко абсурдно е това ваше любимо занимание. И разбира се тези представители на „съветническото съсловие” не се дразнят от факта, че свирите на музикален инструмент, спортувате или играете игри.  А почти винаги недоумяват защо не правите нещо друго. Нещо, по което даващият акъл е доста по-компетентен. Вижте – важно е сами за себе си да се уверите, че прекарвате свободното си времето по начин, който Ви прави щастливи и продуктивни. Но ако видите, че някой иска да ви даде храна за размисъл, просто му докажете колко сте добри в своето хоби.

word-harder

„Работи по-усилено!”/ „Не се впрягай толкова на работа!”

Работиш ли усилено, за да постигнеш мечтите си? Ако констатацията е , че трудно оставаш мотивиран за работа, може би съветите на безработния чичо Пешо ще ти помогнат в кариерното развитие. Докато жена му те увещава да не си даваш толкова зор, защото после цял живот ще съжаляваш, че нямаш дом, семейство и деца. Като си тръгнеш от работа, отиди да се позабавляваш с приятели. Но не губи твърде много време в развлечения, защото така никога няма да бъде успешен. Противоречия и пак противоречия. Защо тези хора си правят труда да дават акъл? А то и интернет е залят от снимки и есета и по двете теми. Те обикновено се споделят от хора на вашата Фейсбук страница, които се опитват да се оправдават, че не виждат своите семейства често или лентяйстват на гърба на всички свои приятели. Важно е да се намери баланс между работа и личен живот, но фактът, че толкова много хора се борят с този баланс е източник на екзистенциална тревога. Всеки има различни нужди. Никой не може да намери огромно удовлетворение в това само да работи. Но ако някой чувства необходимостта от споделяне на лекции, в които се говори за най-добрия начин, по който да работиш усилено или да не се впрягаш толкова на работа, то е време да ги упътите учтиво към входната врата. Защото има нещо нередно в начина, по който те живеят собствените си животи. И това не им дава право да се намесват в нашите.

Автор: Елена Ангелинина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s