В последните няколко дни изкуството обединява българите като нация.

Първо в събота всички се гордеехме с Поли Генова и нейното страхотно представяне на Евровизия. Тя завърши на 4-то място и ни накара да имаме самочувствие, че можем да стоим достойно на европейската, а и световна сцена.

Всички българи бяхме зад Поли и вярвахме в нейния успех.

Българката, за която ще ви разкажем сега не е по-малък повод за нас да бъдем горди. 

Гергана Гергова – сигурно много от вас не знаят коя е тя, но точно това момче прославя България със своя талант и професионализъм.

Гергана е поканена за концертмайстор на прочутия Театро Реал в Мадрид. Така тя става поредният успешен български изпълнител в списъка с концертмайстори на престижни оркестри по целия свят.

Българката ще води оркестъра от месец септември до края на януари 2017-а, освен това има ангажименти през май и юни тази и следващата година. Заемането на лидерското място в мадридската Кралска опера ще съвпадне с отбелязването на 200-годишнината на театъра, което ще продължи до края на 2018 година.

Гергана започва музикалното си обучение при Благородна Танева в Плевен, след което учи при проф. Минчо Минчев и Андреас Райнер във Висшето училище „Фолкванг“ в Есен, Германия. Получава и магистърска степен по камерна музика в Академията „Ханс Айслер“ в Берлин.

Коя е Гергана Гергова?

Младата цигуларка има вече завидна биография, която включва работа с оркестри като Дуисбургската филхармония, Люцернския фестивален струнен оркестър, Мюнхенския радиооркестър, Оркестъра на Северногерманското радио – Хановер, Германската камерна филхармония – Бремен и др. Като камерен изпълнител изнася концерти с елитни музиканти като Кристиан Тецлаф, Даниел Хоуп, Албан Герхард, Ларс Фогт, Байба Скриде и мн. др.

През 2008 година Гергана Гергова сформира камерно трио заедно с пианиста Павлин Нешев и виолончелиста Томас Кауфман. Оттогава съставът изнася много концерти по международните сцени с голям успех. Записите им на музика от Маурицио Кагел донесоха на Трио „Имаж“ най-престижната музикална награда в Германия – ECHO Classic 2014. През 2015 година триото представи и премиерните записи на камерни творби от Ханс Зомер, а компактдискът вече има номинация за наградата на германската критика.

Гергана наистина е поредният пример за това колко много талантливи и можещи българи има по света. Тя е пример за това, че човек от България може да бъде сред най-добрите и да е достойна конкуренция на всички в тази област. 

Наистина българите трябва да имаме повече самочувствие, защото в последните няколко дни, примерите са ни такива, които ни поакзват, че ние без проблем можем да сме едни от най-добрите в музикалния свят на Европа.

Гордеем се, с успехите на нашите сънародници и се надяваме все по-често да чуваме за техните псотижения.

Интервюто с Гергана Гергова за БНР, можете да чуете ТУК.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s