Преди близо година от „Господари на ефира“ дадоха Бяла лястовица на хора, създали училище по изкуства за деца в неравностойно положение в село Русаля, Велико Търново.

Училището е частно, но се различава напълно от повечето чстни училища.

Къде е разликата? Ами то е изцяло безплатно за децата.

В репортажа си преди година Господарите ни поакзаха как с много усилия и след много работа по проекти свързани с деца по домове, създателите  на училището успяват да се преборят и то да стане факт.

Училището е създадено, за да помага на децата постоянно и в дългосрочен план. Създателите са видяли, че има ефект, че наистина помагат на децата и дори не са се замисляли да инвестират в училището, кеото да е безплатно за всички.

Училището отваря врати в края на 2014 година и предоставя безплатно образование на деца от бедни семейства и различни етноси.

„Доста от децата са били в домове, в приемна грижа, където не са имали много приятни преживявания. Идвайки тук, те бяха в една такава готовност, че отново са в дом. Самите те не знаеха как да реагират.

Много се биеха и много псуваха в началото. Не знам къде, кога и как са се учили, но беше доста често. Първият месец особено за всяко най-малко нещо скачаха, деряха се, имаше един момент, в който реагираха агресивно на всичко.

Най-страшното за тези деца е, че те нямаха мечти. Не мечтаеха. Изобщо. Нямаха концепцията за мечта. За това да искаш да ти се случи нещо”, обясни психологът Крум Крумов.

Днес децата не просто имат мечти – те растат усмихнати и умни.

Година след Бялата лястовица обаче има сериозен проблем – училището има финансови проблеми.

То трябва да бъде обезпечено със 150 000 лв. до месец септември, когато се очаква друга помощ, за да продължи да съществува.

„Имаме нужда да бъдем подкрепени от българската дръжава, българското общество и българския бизнес . Ако това не стане, 18 деца, които са уникални, ще се наложи да напуснат“ – каза Анимари Димитрова, мениджър на училището.

Целият репортаж за училището можете да видите ТУК.

Ако искате да помогнете на каузата, можете да се свържете с нея на тел.: +359 887 85 98 23. Посетете и сайтът им за повече информация – тук!

Ако искате да подкрепите финансово каузата, може да използвате банковата сметка:

Сдружение Русаля

ПроКредит Банк, София
BIC: PRCBBGSF
IBAN: BG37PRCB92301046274611

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s