МОН ли е виновен или студентите пак са недочели?

Приятели, както обявихме вчера ние от „Гласът на младите хора“ следим отблизо ситуацията с протеста на студентите против разделението на специалностите на приоритетни и #неПРИОРИТЕТНИ, и неговото развитие.

Темата е много гореща и в интернет пространство има най-различни мнения по въпроса. Напият екип е изразил както своята позиция по темата, така позицията на други млади хора, които имат какво да кажат.

Вчера ви предложихме интервю с Боряна – студентка в чужбина, която напълно подпкрепя своите коелги  у нас.

Днес ще ви представим другата гледна точка, отново на един млад човек.

Представяме ви Евелина Ковачева. Тя учи в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Връзки с обществеността“ и е пред дипломиране. Работи в областа на пиара.

Ние публикуваме нейния коментар без никаква редакторска намеса. 

*******

Един от първите уроци, които научих във ФЖМК, беше, че информацията трябва да се проверява през поне 2 независими източника. За жалост, това е само теория, която не винаги важи в практиката на българските медии, но не медиите са обект на моя коментар, а българските студенти.

Студентите също би трябвало да са чували за принципа на независимите източници, които сякаш не вникнали в съдържанието и водени от заглавия, набързо оформиха група за протест във фейсбук, наречена  #неПРИОРИТЕТНИ.

За тези от вас, които не знаят повода, ще кажа, че той е свързан с пресконференция на МОН, на която казаха, че приоритетни специалности ще получават европейски стипендии в рамките на стартиращата сега програма. В света на бързия интернет и социалните мрежи протестът бе подготвен светкавично, а вече тече и подписка на самонареклите се #неПРИОРИТЕТНИ. В същото време тези будни и интелигентни млади хора (няма съмнение, че са такива) протестират против нещо, което самите те не разбират, подведени от „финансиране на приоритетни специалности“ и не са проверили.

Тъй като не бях наясно какво се случва, ми се наложи да отворя сайта на МОН и няколко медии и разбирах, че в момента стартира нова Оперативна програма, чрез която ще бъдат изплащани европейските стипендии, а всеки, който поне малко се интересува от фактите знае, че всяка европейска програма има специфични изисквания. Тогава се поразрових и видях, че за да бъдат отпуснати средства по новата програма, наречена „Наука и образование за интелигентен растеж“, Европейската комисия изисква парите да не се дават на калпак студенти, а да бъдат разпределени за специалности, от който има нужда пазарът. Освен това съществува и Стратегия за развитие на българското образование, в която още през 2014 година са посочени приоритетните специалности, но не си спомням някой да е протестирал преди тя да бъде приета от Народното събрание. И така, за да стигна до извода, че без да се изпълнят изискванията на ЕК, с документи разписани преди 2 години МОН са осигурили пари за българските студенти, е да не на калпак, но и не е нужно да бъде. А протестът е недообмислен и сякаш изпълняващ поръчка.

Трудно ми е да говоря само с факти, тъй като съм бясна на младите хора в България. Толкова е лесно да ги подведеш, да ги накараш да поемат пътя, по който ти, не те искат. За да се промени нещо в тази държава, нямаме нужда от такива хора. Имаме нужда от будни умове, който не могат да бъдат заблудени от 10 вестникарски заглавия, от млади, който не ги мързи да потърсят другата гледна точка и да прочетат още 10 страници. Имаме нужда от  хора, които могат да излязат от стадото и да видят картината отстрани.

И тук няма как само да не питам себе си отново същите въпроси, които си задавам в последните години, защо не протестираме против ниското ниво на образование, не само в университета, но и в училище, където всеки се опитва да ни набута в матрицата, без да ни даде правото да бъдем творци, да бъдем различни и сами да изберем какво искаме да знаем? Защо не протестираме, че нямаме практически насочено образование и като отидем на пазара на труда не сме изобщо конкурентоспособни? Защо не протестираме, че има студенти, влезли с 2,50 в същата специалност, в която ние едва сме успели с 5,50? И защо не търсим МОН, за да им кажем какво ни тежи и оставяме това на преподаватели, ректори и директори, които пазят първо пазят постовете си и после мислят да променят системата, ама така, както на тях им е добре?

Ако искате ми се сърдете, но отговорът е, защото сме мързеливи овце, на които така им е добре. Защото е по-лесно да се мрънка, вместо да се опитваме реално да променяме, да търсим и намираме начини.

На  #неПРИОРИТЕТНИте, към които спадам и аз, които сами сме избрали сферата, в която искаме да се развиваме, дали защото отчаяно сме искали да бъдем адвокати, икономисти, журналисти или не са стигнали оценките за друга, последвали сме гаджето или приятели, подвели сме се по корицата, мога да има кажа: продължавайте да бъдете активни, но не оставяйте да ви подвеждат и да ви ползват за лични цели.

За мен най-важното е да осъзнаем, че приоритетни трябва да има, ако искаме нещо да се променя да се развиваме. Сега бизнесът има отчаяна нужда от инжинери, утре може да са юристи.

Автор: Евелина Ковачева

 

3 thoughts on “МОН ли е виновен или студентите пак са недочели?”

 1. „Трудно ми е да говоря само с факти, тъй като съм бясна на младите хора в България.“ – След като учите „Връзки с обществеността“, мила колежке, би трябвало да сте наясно, че в тази сфера се работи само с ФАКТИ!
  Би Ви било полезно да влезете в сайта на университета си и да прочетете „Правила за реда и условия за кандидатстване“, както и „Заповед на Ректора“.
  Защото явно и Вие, скъпа колежке, не сте наясно за какво става дума. Явно не знаете и значението на думата „приоритетен“, използвана в Закона. Можете да я проверите в тълковен речник.
  Също така, би трябвало да сте наясно, мила колежке, че с претенциите за правота, които имате, би следвало най-малкото да пишете грамотно. Целият „свръх интелектуален“ текст е изпълнен с правописни и пунктуационни грешки. Моите уважения, но коментарен текст, написан с толкова много грешки, не би могъл да бъде убедителен.
  Надявам се да използвате и моя коментар като източник на информация, за да не се излагате повече, мила колежке!

  Харесвам

 2. Драга госпожице, бясна на Неприоритетните, от цялото Ви послание останах с ясната представа, че не ние, а вие нямате идея за какво иде реч. Професии като лекар, адвокат, икономист не са нужни на страната, така да го разбираме? Също и че подобно нелепо разделение между младите хора, набито от някъде си, е изцяло приемливо?? Определено ще Ви помоля да се запознаете със значението на думите „приоритетен“ и „неприоритетен“, защото към момента явно не сте наясно. В България има достатъчно будни, осведомени и интелигентни хора, знаещи правата и целите си. Отдавна не сме само едно стадо, отдавна не се водим само по един глас. Що се отнася до разочарованието Ви, не зная, може би е от високата Ви степен на неграмотност, както и тази на публикувалите и написалите статията – все съм виждала правописни грешки, било то от незнание или бързане, но по дяволите, живеем в модерни времена – има автоматични коригиращи системи. Моля, ИЗПОЗВАЙТЕ ГИ, след като сте проспали часовете по Български език!!!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s