Или когато децата се учат от грешките на своите родители.

Нашето поколение се намира на светлинни години в схващанията, технологиите и поведението си, от родителите ни – на същата възраст. В действителност младите не биха купили нещо, в което родители им биха инвестирали. Днес сякаш се делим на прахосници и спестяващи. Но ето 7 неща, за които бунтарите на XXI век не биха похарчили парите си.

Seriale-tv
ТЕЛЕВИЗИЯ

Средностатистическият българин все още консумира около 71% от новините, сериалите и т.н. по телевизията. Но хората на възраст 14-24г., получават необходимата информация основно чрез телефон, таблет или лаптоп/компютър. Много млади хора не гледат телевизия изобщо. С развитието на социалните мрежи,  активният онлайн зрител може да извлече онзи отрязък от съдържание, отговарящ на индивидуалните му интереси.

int-tram
АВТОМОБИЛИ

Факт е, че при наличието на Градски транспорт в София, много студенти не си купуват коли. Или не карат, дори и да имат шофьорски книжки. Високите цени на горивата и натоварният трафик ги възпрепятстват от такива покупки. Сравнително малък процент от младите се движат с коли, предимно закупени втора ръка. Останалите предпочитат осигурения транспорт като се стига до там, че хората ще се „примирят” с поскъпването на цената на билетчето – 1,60 лв. от 1 юни.

Вижте още по темата: „Фандъчки“ за столичани, а за Фандъкова кога?

IMG_2069logo
ДОМ

Младите искат да имат собствени жилища, но не могат да си ги позволят. Кризата от години, реформите и кредитите възпрепятстват дори хората със средства да инвестират у нас. Безработицата и несигурното бъдеще са предпоставки за живот под наем. Голям процент от младите българи живеят с мама и татко, други са на квартири, а масата студенти си обитават Студентски град.

Още за Студентски град тук: Студентски град отвъд чалготеките!

MS-wedding-photos-you-do-not-want-to-miss-00011
СВАТБИ

Логично продължение на една стабилна връзка е встъпването в брак. Сватбата у нас, освен че се ползва с клишето „двама луди и 300 гладни” е и нещо като ритуал на преминаване в зряла възраст. 65% от родителите ни са се задомили между 18 и 32 годишна възраст. Днес процентът е с драстичен спад, предвид взетите поуки. Разводите са масово явление от години. Затова младите предпочитат да не встъпват в брак, за да си „усложняват” взаимоотношенията. Или пък евентуалния бъдещ развод. Точно както при домовете – не, че днешната младеж мрази сватбени рокли или церемонии. Въз основа на традициите, които все още се спазват у нас, много млади биха искали да се оженят, но повечето от тях са в очакване. На любовта на живота им и по-стабилното финансово положение преди големия ден.

never_illustration_libertyantoniasadler_metro
ДЕЦА

След сватбата роднини и приятели тръпнат в очакване на сладки наследници. Но малък процент от младите се решава на тази крачка. Шансовете да нямат бебета, особено ако са без брак, се увеличават. Или просто не планират да имат деца. Жените са прекалено суетни, за да развалят фигурите си, а мъжете трудно се грижат сами за себе си. Може би това се дължи на вкоренения страх. От големите финансови затруднения или работа и житейски ангажименти.

93400_subitem_full
ЗДРАВЕ

Младите нехаят за здравето си. Прекарват пиянските си нощи по клубовете – сякаш са безсмъртни. Освен ако не е наложително, рядко посещават лекари, зъболекари и прочие. Дали спестяват пари или просто излизат с оправданието, че нямат време – това си е техен проблем. И в тази насока могат да се поучат от своите родители. И най-вече от баби и дядовци, които се поддържат с лекарства и отделят особено внимание на здравето си.

shopping-black-friday
ПОКУПКИ

Без значение дали са хранителни, стоки за дома или дрехи, родителите ни са склонни да се доверят на съветите на хора, които познават. 65% от възрастните споделят, че препоръките на приятели и членове на семейството влияят върху техните решения за покупка. От друга страна, младите рядко или изобщо не искат помощ от родители и връстници. 51% от младите хора предпочитат коментари от непознати. Търсят review-та в интернет или просто действат първично, позовавайки се на собствения си опит, желание и настроение.

Автор: Елена Ангелинина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s