Евровизия в България: Скандали и злоба

Българинът всеки ден ме учудва. Все си мисля, че няма как. Все си мисля, че всичко съм видял, но не. Винаги ще се намери тема, която ще ми покаже една различна черта на нашето общество.

Има две теми обаче, при които средностатистическият българин си е постоянен и там хем ме изненадва, хем си казвам „Да, типично“.

Тези две теми даже до някаква степен се преплипат една в друга.

Едната е нашата невъзможност да се обединим за нещо. Нито протести, нито трагедии, нито несправедливости .. нищо не може да ни накара да застанем заедно, да бъдем едно цяло и да се опълчим, където трябва или да си помогнем.

Ей, така .. без очаквания за някаква възрващаемост. От човещина.

Другата тема, на която българинът е много компетентен, винаги разбира и все ме учудва, че му е важна е … Евровизия.

Дааа … просто като се почне от избора на кой да отиде, мине се през песента и разбира се след това се прави задълбочен анализ на самото представяне на сцената. В тези моенти българинът забравя за Бойко, забравя за проблеми и коментира Евровизия.

За жалост обаче дори тогава няма обединение. Или има – в изливането на омраза спрямо, който и да е наш представител.

Историята на Евровизия в България е изпълнена със скандали. Те винаги са различни, но все големи. Само едно нещо е постоянно – българинът винаги е недоволен от нашия представител.

Започва се едно обсъждане колко е зле. Как няма да се класираме. Не ни е хубава песента. Ако е на английски – защо е на английски. Ако е на български – защо е на български? Ако е денс или поп парче – къде ни е българската черта? Ако е фолклор – трябва да сме модерни!

И колелото се завърта. Българинът дори стига до коментиране на облеклото на изпълнителя, на поведението му на сцената … абе, разбирачи сме си!

Как на една Евровизия от 2005 насам не се обединихме? Как веднъж поне не подкрепихме напълно човекът, който изпращаме?

Не, че Евровизия е нещо, за което на всеки трябва да му пука, но поне говорим за твой сънародник, който представя твоята държва. Зарадвай се, бе! 

Не сме общество и това си е! Не може да се израдваме на една Евровизия, а какво остава за нещо по-голямо.

В четвъртък Поли Генова ни класира на финал. “If love was a crime” ще се бори за победа днес. Българите в чужбина поне се обединиха. У нас – дори не ми се коментира. То не бяха коментари за роклята, за изпълнението, за песента. Европа нямала вкус.

България участва в конкурса от 2005 година и определено тази се размина без големи скандали, като изключим злобните коментари.

Сега ще ви върнем назад във времето, за да си припомним за тези 11 години различните ни представители, скандалите около тях и как се представихме пред Европа.

2005 –  „Каффе“ – Lorraine

Още с първото си участие на конкурса България показа, че определено ще покаже на европейците що е то скандал и че ние сме много добри в това.

Нашата Евровизия започна с интриги и напрежение и това май повлече крак конкурсът у нас да си е съпровождан със скандали.

Начинът на избора на „Каффе“ на българския финал е оспорен от подгласниците им, дуото на Слави Трифонов и Софи Маринова. Когато идва техният ред да изпълнят песента си, „Единствени“, пред публиката, те излизат на сцената и Трифонов обявява, че се оттеглят от конкурса, защото гласуването е манипулирано чрез SIM карти закупени за 50 хил. лева, така че да спечели група „Каффе“.

Трифонов обяснява, че за трите седмици на конкурса дотогава „Каффе“ са имали едва 3000 гласа, а от обяд в събота, часове преди финала, те получили още 60 000 гласа. Крайният резултат е 48 803 отчетени SMS-а за „Единствени“ и 76 590 за песента-победител „Lorraine“.

В крайна сметка обаче на Евровизия 2005, която се провежда в Киев, български представители са група „Каффе“. Те завършват на 19-о място на полуфинала, което не им позволява да вземат участие в същинската битка за песента-победител.

2006 – Мариана Попова – Let me cry

На Евровизия 2006 представителка на България е поп изпълнителката Мариана Попова. Песента ѝ Let me cry е определена като изключително стойностна, но отново не се класира за финала, завършвайки на 17-о място на полуфинала.

Мислите си, че и тук е минало без скандали? Лъжете се!

Участници във финалния кръг на конкурса „Евровизия“ тогава настояваха за ново гласуване. В тази година БНТ въведе ограничения за гласуване по време – 10 минути и до 5 обаждания от един телефон. Музикантите тогава обаче изразиха протест срещу техническите проблеми по време на гласуването чрез обаждания през мобилните оператори и БТК, регистрирани от феновете им в страната. Тогава гласуването се определи, като технически опорочено.

Независимо от това обаче Мариана Попова бе нашият втори опит в конкурса.

2007 – Елица Тодорова и Стоян Янкулов – Вода

Ето тук трябва да отбележим, че за малко имаше надежда за Евровизия в България и обществото ни като цяло. Това е годината, в която нямаше скандали. Това е единствената година, в която песента победител беше избрана категорично и нямаше някой, който да каже нещо против. Освен коментари от сорта, че е „too much фолклор“.

Това бе и първият ни и единствен път (до тази година), в който България се класира на финал. Елица и Стунджи ни помляха с песента „Вода“ и наистина ни накараха да бъдем горди с ибзора си на песен за Евровизия.

„Вода“ безапелационно се налага над останалите песни на българския финал, оставяйки вторите – дует Каризма, зад себе си с 30 000 гласа по-малко. Песента е смесица от типичен български фолклор (преки заемки от вокалната традиция на шопския и граовския регион, с елементи на „тресене“ при изпълнението на Елица) вплетен в модно дръм-енд-бейс звучене.

На финала в Хелзинки, българската песен заема пето място след песните на Сърбия, Украйна, Русия и Турция. Има слухове, че тогава България е трябвало да спечели конкурса, но на този етап сме нямали подходяща зала, за да бъдем домакини.

Слух? Мит? Истина? Или просто така си залъгваме българското его? Не знаем, но засега това 5-то място не е подобрено от никой друг участник. Дори от самите Елица и Стунджи! ЗАСЕГА!

2008 – Deep Zone Project  – DJ, Take Me Away  

Евровизия 2008 се провежда в Белград. По регламента от предишните години, първите 10 страни на финала предходната година се класират директно на финала на състезанието, но за 2008 регламентът е променен и България отново участва на полуфинал въпреки своето 5-то място през 2007 г.

Вече единствено 4-те Големи (Великобритания, Германия, Испания и Франция) и победителят от предишното издание (в случая Сърбия) се класират директно на финала без да се налага да минават през полуфинал. Другото ново нещо е, че полуфиналите са два.

Българската песен „DJ, Take Me Away“ на „Deep Zone Project“ и DJ Balthazar участва на втория полуфинал на 22-ри май.

Тзи път изборът на песен преминава спокойно. Разбира се, всезнаещият българин имаше проблеми с „плахото представяне на Йоана като вокал“, но като цяло песента се очакваше да има успех заради модерното си (електронно) звучене. В крайна сметка не се класира на финала.

2009 – Красимир Аврамов – Illusion

И стигаме до скандала на скандалите. Красимир Авромов и неговата песен определено създадоха смут през 2009. Тогава и зрителите, и музикалната гилдия се обединиха, но този път в отрицателен аспект.

Обвиненията бяха всякакви – Красиимир Авромов не може да пее, песента е ужасна и разбира се, че има манипулация с вота. И наистина имаше нещо гнило – никой не харесваше песента, а официалните данни сочеха, че тя отива на полуфинала в Русия с цели 55,52% от зрителския вот. Скандалът бе толкова голям, че дори хора от EBU – основните организатори на „Евровизия“, решиха да пращат свои хора в София, които да наблюдават българското издание на конкурса от тук нататък.

В крайна сметка Красимир Авромов не се класира на финал,  а и трябва да си признаем, че чисто в процентно отношение, това наистина е най-слабото представяне на страната ни в конкурса.

2010 – Миро – Ангел си ти

През 2010 наистина българите бяхме обнадеждени, че най-накрая страната ни отново ще бъде на финал, защото самото избиране на изпълнител и песен мина без скандали.

За представянето на България в конкурса БНТ промениха дотогавашния регламент поради всички предишни спорни участия на страната в конкурса. Новият представител на България в конкурса е избран от 51 композитори, музиканти и представители на медиите. Миро събира най-много гласове от положителния вот и през октомври е поканен да бъде Българският представител в Конкурса за песен Евровизия.

Съгласно новият регламент за участие на България от БНТ са избрани 5 песни, които Миро трябва да изпълни.

На 7 февруари е Националният полуфинал, на който Миро изпълява петте песни: Eagle, Моят поглед в теб, Twist & Tango, Остани и Ангел си ти.На националния финал на 28 февруари с над 48% от зрителския вот песента на Миро „Ангел си ти“ беше избрана да бъде българската песен в Евровизия 2010.

За съжаление въпреки големите очаквания и този път България не се класира на финалите.

2011 – Поли Генова – На инат

На Евровизия 2011 България е представена от песента на Поли Генова „На инат“. В тази година отново надеждите бяха гоелми и отново се разминахме без скандали.

Всички говореха колко добра е песента. Световните медии говореха само суперлативи.

Изпълнителката участва във втория полуфинал, но не успява да достигне до финала, тъй като се класира на дванадесето място.

2012 – Софи Маринова – Love Unlimited

В тази година определено беше даден шанс на поп-фолк певица да представи  България на конкурса. Това, разбира се, доведе до много коментари в обществото, а и в гилдията. Драмата тогава обаче бе друга.

На 14 януари 2012 г., на полуфинала на конкурса за избор на песен, Маринова и песента ѝ заемат второто място при зрителите (и пето по брой точки при журито) с 2162 SMS-а и 93 т. от журито, след Деси Слава (DESS), която е обявена като първи избор едновремено и на публиката и на журито, с 2396 SMS-а и 148 т. от журито. На финала на 29 февруари обаче, Софи Маринова заема първо място по брой получени SMS-и и е трета при журито, докато Десислава е втора при зрителите и не влиза в челната тройка на журито. Група New 5 пък на финала е на трето място при зрителите и първа при журито, но при равен резултат предимство взима изборът на зрителите – в случая песента на Софи Маринова.

Отново се получиха коментари за гласуването. Отново имаше леки сътресения, но определено в сравнение с други години нещата минаха бързо и безболезнено. Софи Маринова участва на втория полуфинал на конкурса в Баку на 24 май и не попада сред първите десет, които продължават участието си на финала. Българската песен е с равен брой точки с класиралата се за финала песен на Туджи от Норвегия, но с получени точки от една държава по-малко (от 10 срещу 11 държави за Норвегия), което се оказва фатално.

2013 – Елица Тодорова и Стоян Янкулов – Само шампиони

През 2013 отново се опитахме да ни мине номера с Елица Тодорова и Стоян Янкулов, но този път не ни се получи.

С песента „Само шампиони“ те се класират на 12-то място във втория полуфинал и не успяват да затвръдят миналия си успех. Критиките към тях бяха, че този път песента не беше толкова добра, колкото „Вода“.

След това за три години България се раздели с „Евровизия“.

Три години ние не се включихме в конкурса и сякаш чакахме точния момент да го направим. Имахме си спомена за „Вода“ и нашето 5-то място, и колкото и да пробвахме не можехме да го подобрим.

Е, дойде времето да се поздравим, че имаме още един участник успял да се класира на финал на „Евровизия“.

Поли Генова и нейният втoри опит в конкурса “If love was a crime” ни класираха на финала и довечера е напълно възможно България да стане победител в Евровизия 2016.

И докато у нас отново нападат Поли. Било то за тоалет, песен и какво ли още не, то в чужбина песента набира скорост, българите извън страната подкрепят песента, а чуждестранни анализатори предричат едно много добро класиране за нас, дори победа.

Стискаме палци на Поли и й пожелаваме довечера всичко да мине както трябва, и да представи България достойно!

Нещо, в което ние не се съмняваме изобщо!

Автор: Любен Спасов

One thought on “Евровизия в България: Скандали и злоба”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s