Държавата отново си позволи да раздели обществото на две групи. Отново си позволи да посочва с пръст и да казва кой заслужава доверие и кой не.

От МОН отново показаха, че образованието и младите хора у нас не са им приоритет. Отново показаха, че предпочитат да направят някакви ссхемички пред това да мислят в полза на младите.

От МОН разделиха специалностите на приоритетни и неприоритетни. Всички тези студенти, които които попадат в неприоритетните обаче вече нямат право да кандидатстват за европейски стипендии за успех.

Това не е коректно и в момента се готви протест на студенти, които не искат да се примирят с положението. Вече официално има и подписка, която може да намерите ТУК и да разпространявате, за да може да има промяна.

Но нека си припомним как започна всичко. 

От МОН излязоха с предложение за 31 професионални направления, за които университетите да получават допълнително финансиране. Тези специалности са така наречението приоритетни. Освен допълнителното финансиране в тези спеиалности ще може да се кандидатства за европейски стипендии.

Положението обаче няма да е такова за професиите, които са са определени като неприоритетни.

От МОН са категорични: Педагози, химици, физици, математици и инженери – от такива специалисти държавата има нужда. Сред приоритетните направления попадат Архитектура, Ветеринарна медицина, Транспорт, корабоплаване и авиация, Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, Хранителни технологии, Животновъдство.

Освен това от Министерството обмисля да ограничи приема за икономически специалности. Данните сочат, че в момента една трета от студентите учат икономика, администрация и управлени. Министерство на образованието променя и правилата за определяне на броя на приеманите студенти и докторанти в държавните университети, както и начина на финансиране. Той ще зависи от професионалната реализация на висшистите.

Съвсем логично обаче всичло тези безумни решения на МОН, които за пореден път ощетяват младите хора в България, които искат да се борят и развиват у нас, доведоха до негодувание и официално на 16-ти май, пред сградата на МОН от 17:00. 

Вижте още: Не сме ПРИОРИТЕТНИ!? Да ЕМИГРИРАМЕ ли?

Организатори на протеста са Асоциацията на студентите медици в България. Не е тайна, че в България има сериозна липса на кадри в медицината, тъй като лекарите емигрират в други страни, където условията на работа са по-добри.

Вчера и от СУ публикуваха изявление, в което изразяват остро несъгласие срещу въведената политика, която според тях е несправедлива спрямо всички студенти, които полагат усилия да се квалифицират.

„Ние, членовете на Студентски съвет при Софийски университет „Св. Климент Охридски”, в качеството си на официални студентски представители на най-голямата студентска общност в България, съзнаваме, че е редно в България да се търси пресечна точка между образованието на младите хора и нуждите на пазара на труда“, гласи изявлението. Студентския съвет добавя, че подхожда с разбиране и към разделението на приоритетни и неприориетни специалности за определен период от време, които да отговарят за нуждите на българския трудов пазар.

Те обаче категорично не подкрепят наложената зависимост на отпускането на европейски стипендии за успех от това разделение.

Студентски съвет призовава всички студенти на Софийски университет „Св. Климент Охридски” да се включат в организирания от Асоциацията на студентите медици в България – София  мирен протест пред сградата на Министерството на образованието и науката, насрочен за 16 май 2016 г. (понеделник) с начален час 17:00 ч.

Според министър Кунева „приоритетни специалности“ не означавало, че другите не са важни, просто там имало недостиг на кадри.

Как да привличаме студенти, безспорно, ако ние кажем-вижте, занимавайки се с педагогика, с технологии, с инженерство, ние ви гарантираме стипендия, е едно от нещата, с които едни студент, родителите му могат да си направят сметката, че те ще получават тази помощ, подкрепа в следващите години, когато са в Университетите.

И реформаторите от гражданската квота Мартин Димитров и Петър Славов внесоха питане до просветния министър по какви критерии е определено кои специалности са приоритетни и ще се промени ли начина на раздаване на евростипендиите, така че да не се дискриминират студентите.

Приятели, наистина тези действия на МОН са безумни. Трябва да се обединим и да им покажем, че не могат да правят каквото си поискат и техните действия да останат незабелязани. Включете се в подписката, за да може наистина този път да има някаква адекватна промяна. Не може от МОН да си позволяват такова ощетяване на студентите.

Дано поне този път сме обединени и на протеста в понеделник да има повече хора, които са готови да защитят позицията си.

 

Advertisements

2 thoughts on “#неПРИОРИТЕТНИТЕ: НЕ на беузмните решения на МОН

  1. Наистина е малко несправедливо , но не може всеки който иска да учи нещо , не знае какво, не му се занимава реално, но да избяга от село ,записва няква тъпа икономика , учи 4-6 години да работи в макдоналдс после , защото няма реална реализация, а професии който са нужни на държавата и нейното развитие е нормално да получават шибани помощи и да бъдат приоритетни, аз не мога да ви видя гледната точка. Enlighten me please !

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s