Началото на 90-те се свърза с бунт, промяна, свобода.

Всички тези думи са били свещени и са били стимул за хората да се борят срещу системата, и да не избягат в чужбина, както са направили много от българите тогава.

От предаването „Минало (не)свършено“ ни запознават с един млад човек от 91-ва година, който говори такива неща, които са актуални и сега. Чрез своя личен архив Евгений Михайлов ни показва един бунтар срещу комунизма от зората на демокрацията.

Докато човек слуша как  това момче говори си дава сметка как 25 години живеем в тотален застой. Как нищо не се е променило. Как и сега не можем да се обединим против статуквото. Както преди 25-години младежкият плам на СДС се бореше против комунистическото управление на БеСеПе.

Предаването „Минало (не)свършено“, на режисьора Евегений Михайлов, излъчвано по телевизия BIT в момента издирва въпросното момче.  Това, което се знае е, че въпросния кадър е по време на студентските бунтове през лятото на 1991 г. Цялото действие се развива в периода на правителството на Димитър Попов и коалицията на БСП, СДС и БЗНС.

Вижда се как момчето развява в знак на протест от покрива на СУ “Климент Охридски“ синьото знаме на промяната, с надписа „СДС“.

Протестът и думите на младия бунтар, запечатани преди 25 години,  звучат като дежа вю:

„Моята протестна акция е да се боря за да паднат комунистите от власт. Ще отделя всичкото си време и енергия за тази кауза. Ако това не се случи ще събера всичките си средства и сили и ще се махна в чужбина, и никога няма да се върна повече тук.

Сега е нашето ново Възраждане

Ако нямаме самочувствие за национална гордост, няма нужда с такъв народ да живеем. Не ми се вярва да се случи промяната, но трябва да направим нещо, за да променим България. Трябва да знаем, че комунистите вече не са на власт, а е дошло правителство на СДС. Младите хора си заминават един по един и това е страшното“, казва безименният герой на Евгений Михайлов.

От репортажа става ясно, че момчето е студент в Икономическия институт.

И наистина къде ли е сега това момче на бунта? Къде ли се подвизава?

Послушал ли е родителите си да избяга в чужбина, както го направиха милиони българи или въпреки всичко е останал в България?

Дали е бил толкова търпелив? 25 години не са малко, a си личи, че той жадува за промяна.

От това видео наистина се разбира ние в какво безвремие живеем. Как за 25 години нищо не се е променило. Как думите на момчето са актуални и днес.

Хората и днес искат комунизмът да си отиде, да изживеем ново Възраждане, но уморени от отчаяни предпочитат да се изнесат от България, вместо да се борят с призраците на миналото.

А може би са прави?

И днес у нас има такива будни млади хора, които са готови да отидат на покрива на СУ и да протестират. Лошото е, че са много малко. Лошото е, че не сме достатъчно обединени в това наше желание.

Ето в понеделник има студентски протест. Ще видим дали ще намерим поне един бунтар.

Или ще има повече отачяни хора, дошли да направят един последен опит да останат в родината си.

Авторът на предаването Евгений Михайлов издирва героят си от началото на прехода, за да проследи съдбата му.

Ето и неговото обръщение във Фейсбук:

Приятели, моля помогнете!

„Минало (не)свършено“ иска да направи връзка с героя от репортажа на Евгений Михайлов от 1991г. , който беше излъчен във вчерашното предаване по bitelevision.

Това страхотно и честно момче вече е голям мъж, и може би има деца, които сега са на неговата възраст отпреди 25 години. Голям българин!

Много бихме искали да гостува в предаването и да сподели своите надежди или разочарования.Дали е в България? Какво е станало с неговата вяра и непримиримост? Дано е щастлив, където и да е!

Моля, пишете на сайта на BiT или на лични на Евгений Михайлов ( Evgeny Mihaylov).

Благодарим ви!“

Наистина се надяваме да се намери този човек. Искаме да чуем историята му, мнението му. Искаме да видим дали и той се е отказал или е продължил да се бори.

Ей, така … просто за стимул.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s