Една от най-горещите теми на седмицата е протестът на студентите, които се чувстват ощетени от решението на МОН да разделят специалностите на приоритетни и неприоритетни, като #неПРИОРИТЕТНИТЕ вече нямат право да кандидатстват за европейски стипендии за успех.

В поредица от интервюта и коментари, ние от „Гласът на младите хора“ ще ви показваме различни мнения на студенти, които приемат лично темата и имат отношение по нея.

Първият ни материал от поредицата „НЕПРИОРИТЕТНИТЕ“ ще бъде интервю с Боряна Тодорова. Тя е студентка, която работи в чужбина, за да си плаща образованието в България. Приема проблема присърце и подкрепя колегите си напълно. В интернет без прболем изразява своята гражданска позиция, затова я поканихме да каже и пред нас мнението си за случващто се в образователната система.

Здравейте! Нека започнем така: От МОН разделиха студентите на пририотетни и неприоритетни. Колко точно безумно според вас е това и защо ограничиха студентите във взимането на Европейски стипендии?

Жалко е, че подобна недомислена и неадекватна стратегия може да се пусне в употреба. Има толкова много млади български студенти, които се трудят усилено за да имат отличен успех и разчитат на тези пари, от които в момента ще бъдат лишени. Разбира се, ние успяваме, защото обичаме познанието, науката и бъдещата си професия, а не задвижени от екстринсивни мотиватори, каквито са парите и наградите. И все пак вярвам, че целта на стипендиите е точно такава- да подпомогне обучението на успешните студенти чрез малка сума пари, които биха покрили някои разходи – например за учебници, квартири и общежития, допълнителни тренинги и обучения. И е безумно да лишиш хиляди български младежи от тези пари, защото учат не каквото ти си решил, че е важно за държавата. От МОН обясняват, че целта на това разделение според специалността е да се стимулират кандидат-студенти да записват специалности, в които има недостиг на кадри. Наивно е да се вярва, че чрез стимул от стипендия в размер на 120 лева на месец, и то само за отличниците, ще се постигне този ефект.

Критериите по които са решавани кои са приротетните специалности са не до там ясни. Според вас как МОН решиха, че Медицината, Правото, Журналистиката са по-малко важни от Животновъдството например. Съобразено ли е всичко със закона?

Не мога да говоря за правния аспект на проблема, аз уча психология и нямам юридически познания. Мога да кажа обаче, че смятам това за неадекватно, неморално и несправедливо. Аз вярвам, че всяка специалност е важна. Всеки млад човек е важен. Всеки български студент е важен. И всеки, който е избрал да учи, да се развива и да се самоактуализира в България е важен. Няма значение дали учиш медицина или металургия, социални дейности или „Наука за Земята”, посланието което е редно България да ти дава е „ Ти си значим за нас!”. Всеки от нас може да допринесе за развитието на страната, независимо какво изучава и в каква област се специализира. И не е редно студентите да бъдат разделяни на „приоритетни” и „ неприоритетни”. Дори да изключим финансовата страна на въпроса, това е най-малкото обидно. МОН все едно ни казва :” За нас вие, адвокати, медици, фармацевти, културолози, социални работници, криминалисти, социолози, етнолози, философи, икономисти, филолози, психолози и тн. почти всички студенти, с изключение на тези от „избраните” 32 специалности, не сте важни. Вие не сте приоритет. Ние нямаме нужда от вас.” . С такова унизително отношение и такава неадекватна стратегия на образованието няма да се стигне до положително бъдеще за България.

Смятате ли, че по този начин МОН се опитва един вид да насочва бъдещите студенти какво да запишат при своето кандидатстване?

Да, според МОН има дефицит в определените 32 специалности и липса на кадри за страната. Факт е, обаче- в листа с приоритетните специалности са освен рядко желани, така и много търсени специалности като например Ветеринарна медицина, Архитектура или Информатика и компютърни науки. Забравя се обаче най-важното- мотивираният студент учи това, за което е мечтал, това, което обича и, което вярва, че ще му донесе успешна реализация след това, именно поради любовта му към неговата наука. Не можеш да мотивираш някого да се запише да учи например Животновъдство или Теория на изкуствата, ако той цял живот е мечтал да стане лекар или криминалист. И няма смисъл, защо да искаш от орела да се учи да плува, а делфина да лети? Както орелът е роден с определени способности, които може да развие само в летенето, така и делфинът е роден, за да плува. Българската образователна система по принцип иска всички да сме хем орли, хем делфини и всички да летим и да плуваме еднакво добре. А сега МОН иска да ни определи кое е по-важното и да ни насочи в избора ни- да плуваме ли, да летим ли? МОН определя „приоритетите на държавата”, но това не означава, че това са приоритетите на бъдещите студенти. Това е само виждането на МОН по този въпрос. Наивно е, че МОН определя тази статегия като „интелигентен растеж” .

Напоследък нашето общество постоянно е разделено на някакви групи и то от самите управляващи. Според вас това не е ли една агресивна атака от тяхна страна срещу единството ни като общество?

Не знам дали това се прави тенденциозно, но вярвам, че е много погрешно и трябва да бъде минимизирано. Ако всички сме единни и сплотени, ние ще бъдем трудни за управляване, подтискане и манипулация. Ако сме разединени лесно може да ни бъде изместен фокусът от основните проблеми, докато сме затънали в пререканията помежду си. Ако сме вглъбени в спорове кой е по-велик, по-можещ, по-ценен или по-българин лесно можем да се превърнем в управляема и внушаема маса.

Забелязва се, че всички хуманитарни специалности са неприоритетни. Това може ли да се вземе като знак, че освен реазединени, управляващите не ни искат и мислещи, и креативни и гледащи извън рамката?

Това е едно от най-абсурдните неща. На кой му трябват мислещи, креативни, отворени млади хора с мнение? Не казвам, че колегите от приоритетните или от всички специалности не са такива, но все пак хуманитарните науки развиват едно по-различно и критично мислене, което съвсем логично не е изгодно за една система, която се стреми да потуши автономността, индивидуалността и дори правото на глас.

В последните години изглежда, че за нашата страна не само някои специалности, а по принцип образованието и инвестирането в младите хора е неприоритетно. Смятате ли, че в такъв случай да емигрираме е единствения изход или си заслужава да останем да се борим у нас?

Човек винаги има избор. Какъв е изборът на един завършващ студент- да избяга в чужбина и да се опита да се реализира там, където е много по-вероятно да бъде оценен и да работи достоен труд или да остане в България и да потърси своя път в своята страна, въпреки че знае-ще е трудно? Аз вярвам, че човек стига да си повярва наистина може да промени света, своя свят, света за другите. Да избягаш е най-лесният вариант, и да забравиш откъде си тръгнал. Това не означава, че ще си по-щастлив, ти ще си просто избягал. Може да си много успешен някъде в чужбина, но няма да си там, където наистина има нужда от теб, там където можеш да се бориш за промяна. За тази цел е абсолютно нужно младите хора да бъдат подкрепяни по всякакъв възможен начин от държавата- учениците, студентите, специалистите. Изобщо социалната политика трябва да се промени и да се насочи наистина към хората, да работи за хората(, каквато всъщност би трябвало да е нейната основна функция).

На 16-ти май ще има протест пред сградара на МОН. Ще успеете ли да присъствате?

Аз работя в чужбина и затова физически не мога да присъствам, но подкрепям всички колеги, които ще бъдат там на 16ти. Започнах тази работа по време на обучението си. Налага се да работя на 1300 км. от дома, за да си плащам образованието в България, именно защото освен предложения за кредити към студентите, България не допринася с нищо и не облекчава по никакъв начин младите хора, които искат да учат и се издържат и борят сами, за да могат да си го позволят. Жалкото е, че ако няма кой да издържа един млад човек, а той трябва да работи в България и да плаща такси, квартири и  учебници сам, рядко може да си го позволи. А при друга част от студентите  родителите се лишават от всевъзможни неща, за да осигурят образование на децата си. Ако това продължава така, скоро ще имаме общество, в което да учиш е привилегия на заможните.

Според вас ще има ли активност на протеста или и тук няма да бъдем единни?

Аз вярвам, че ще има голяма активност на протеста. Робското търпение и преклонението на глава пред властимащите са черти от националния ни характер, останали във времето. Това обаче лека-полека се променя и вече младите хора се пробуждат, искат да изразят своето мнение, искат гласът им да бъде чут. Искат да се борят и да показват активна позиция. Искат да виждат промяна. Искат да имат бъдеще и да са активни участвници в него, а не само наблюдатели.

Има ли изглед ситуацията в България да се подобри?

Има надежда. Аз вярвам, че именно когато спрем да мълчим и да се примиряваме с това, което смятаме за несправедливо, тогава можем да променим действителността. Държавата-това не са управниците, държавата-това са хората. Това сме ние. Всичко зависи от нас. Ако оставяме някой да си прави с нас, каквото си реши, дори това да не ни харесва, няма да променим нищо. Ако се изправим и заявим мнението си и готовността си да се борим за една по-адекватна система не само на образованието, но и социална изобщо, едва тогава може да очакваме нещо да се промени. А тя, промяната… започва с всеки от нас.

 *******

Приятели, нашето име неслучайно е „Гласът на младите хора“.

Това е платформа, където всички ние, бъдещето на страната, можем да изкажем спокойно своето мнение и да се опитаме да променим нещо.

Хората от нашия екип винаги сме давали думата на който иска да се изкаже, без значение дали сме на едно мнение. Ние се опитваме да разгледаме една тема от всички възможни гледни точки, за да бъдем крайно обективни.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s