Какво превръща един млад човек в терорист?

Какво превръща един човек в терорист, готов да използва насилие за постигане на политически или социални цели?

Това е въпрос, който вълнува обществото навсякъде по света след жестоките атентати, на които бяхме свидетели през последната една година.

И при атентите в Париж, и при атентатите в Брюксел във  видео кадри, излъчвани от ISIS ние виждаме най-вече млади хора. Млади хора, които вместо да се борят за свобода, личностна и социална, те жертват своя и чуждия живот в името на нкакви идели. Много често чужди.

С всяка изминала година бройката на врбуваните младежи от ИД става все по-голям. И то не се заблуждавайте, че става дума само за момчета. Напротив!

По данни на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване), към ИД са се присъединили 700 ислямисти САМО от Германия.

В рамките на една година броят им почти се е удвоил. Сред тези седемстотин души има близо 100 млади жени, които отиват да се бият с оръжие в ръка.

В тази бройка не влизат съпругите на джихадистите. Повече от половината от жените, напуснали Германия, за да се присъединят към ИД, са под 25 години, а около 15 процента дори са малолетни.

Страшна бройка, нали?

700 млади човека решават да напуснат страната си и да отидат да водят една чужда война.

Абсолютно трябва да се обърне внимание на този проблем, преди да е станало късно.

Защото, това са хора родени и отгледани в Европа, с типично европйески ценности. Затова е много странно как ислямистите успяха да радикализират дори деца и да ги превърнат в морално и емоционално безплатни машини за убиване? Как и защо хората се радикализират? Какво толкова им обещават, та младежите са готови да жертват всичко? 

Вижте още: Войници на Аллах: Ангелите ти слугуват, ако умреш в името на ИД

Отговорите на всички тези въпроси, може да откриете на събитието организирано от Център за култура и дебат „Червената къща“ и Френски институт „Сърдити и млади в 21 вeк? Корени на радикализацията в Европа: френският опит“

Събитието ще се състои днес. Мястото  е Френският институт, а началният час е 18:30. Повече информиация може да намерите ТУК.

В дебата участието ще вземат Самир Ангар, Школа за висши изследвания в Париж (гост-лектор) ; доц. Симеон Евстатиев (арабист от СУ);  Николай Иванов (експерт към International Agency for Crime Prevention and Security Policies и бивш служител на ДАНС).

Модератор на цялото събитие е журналистът от БНР Ирина Недева.

Самир Ангаре експерт по джихадизъм и как джихадизмът е свързан с салафизма, доктор по социология при l’École на Hautes études et sciences humaine. Сега той е изследовател в Центъра за прогнозни изследвания на политиките (CEVIPOL) при Свободния университет в Брюксел и той също преподава в Университета в Страсбург и Католическия университет на Лион. Работил е в стратегическия отдел за страните от Магреба на Министерството на отбраната във Франция (2012-2014) и също е консултирал швейцарското Министерство на отбраната (2006-2012). Той, също така, консултира различни парламентарни комисии във Франция и Белгия относно въпроси, свързани с исляма в Европа и радикализация.

Кланетата в“ Charlie Hebdo „и“ Хипер-кощер“ и още повече с камикадзетата от 13 ноември 2015 г., не трябва да се примеат като атентати, които лесно може да бъдат подминавани. Ние трябва да анализираме геополитическите и теологични причини: отговорността на постколониализма; отказите наа интеграцията в училищното образование; неадекватността на „нашите ценности“.

На събитието ще се обсъдят още много важни въпроси, като  какво значение имат идеологията и религията в радикализацията на младите хора? Колко ключови фактори са семейството, маргинализацията, социалното изключване и безработицата? Какви са моделите за превенция на радикализацията?

Организаторите искат да обърнат внимание на това дали има политики, които успешно разпознават и работят в градските радикализирани области и дали изолацията и самоизолацията на религиозни или малцинствените общности частично отговоря на въпроса дали това е причината за всички случили се атентати напоследък?

Ние от „Гласът на младите хора“ ви приканваме да отидете и да участвате в дебата, защото за да можем да регаираме адеквантно и навреме против тези атаки и мнения трябва да сме запознати срещу какво се изправяме. Дори частично. 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s