ЗАЩО УБИВАТ МОРСКИ СВИНЧЕТА В ПЕРУ?

Ако предпочитате морски свинчета в скута си като домашни любимци и намирате идеята за УБИВАНЕТО и ЯДЕНЕТО им близо до Канибализма, бъдете готови за потрес! От така наречения „Фестивал на морските свинчета”, провеждан ежегодно в Гвинея, Перу. Питате се какво представлява? Първо перуанци обличат морските свинчета в кипри костюмчета. После минават с тях на парадно шествие през града. След което присъждат награди за „Най-добре облечено морско свинче” и „Най-пухкаво морско свинче”. В последствие затварят мъниците и ги хранят с любимата им храна като за последно.

gal-guineapig-5-jpg

Очарователна снимка, нали? Местните жители правят сладки костюмчета, в които обличат малките създания, за да ги УБИЯТ и ИЗЯДАТ след това! Аз не съм тук, за да отсъждам кои животни могат да бъдат убити, за да се храним с тях. Но това е ГАВРА! Как е възможно да обличаш миниатюрните, беззащитни създания, като ги покажеш на парад из града, за да ги сготвиш? И знаехте ли, че около 65 000 000 морски свинчета се убиват и изяждат в Перу всяка година?!?

guinea-pig-festival (6)[8]

Въпреки че се ценят и обичат като домашни любимци в много части на света, морските свинчета, още от 1960 г. стават „приемливи” за консумация от хората. Те са основна част от хранителния режим на Перу, Боливия, в Андите, в някои райони на Еквадор, Сиера и Колумбия. Като причини за убийството им, се изтъква фактът, че мъниците се нуждаят от много по-малко място за живот и размножаването им е изключително бързо. Това ги превръща в много по-печеливш източник на храна и доходи за местните хора, отколкото много от традиционните животни като прасета и крави.

guinea-pig-cooked

Яденето или убиването им за храна в Калифорния е незаконно, защото са домашни любимци. Това важи не само за морските свинчета в Калифорния, но и за кучета, котки, прасета, коне, игуани, гълъби и други птици. Убити и пригодени за храна морски свинчета НЕ могат да бъдат внасяни в Канада от март 2011 г.

956

Морските свинчета не са прасета, нито са от Гвинея (от англ. език Guinea pig). Според Wikipedia са пренесени от Джеймс Кук през море и заради това се казват „морски“, а се наричат свинчета, заради специфичните звуци, които издават. С второто твърдение никога не съм била съгласна, защото звуците им не са натрапчиви. Реално те са гризачи, а във вида, в който ние ги познаваме днес, не живеят в дивата природа, защото трудно биха оцелели. Морските свинчета се радват на широка популярност като домашни любимци още от момента, в който са били донесени през 16-ти век от търговци в Европа. Тяхната покорност, податливостта им към човешки контакт и относително лесните грижи, които изискват, ги превръщат в обичани създания.

rtyui

Аз съм горда собственичка на морско свинче. Казва се Пуфи и е на 5 години и половина. С времето се убедих, че е уникално създание, способно на искрена обич и съжителство със себеподобни- Тара, която за съжаление поживя само 1 година и почина по болест. НИКОГА не съм си и помисляла, че Пуфи може да бъде поднесена като основно ястие в чиния. Изображенията на убити морски свинчета към този текст са потресаващи и гаврата с беззащитни животни трябва да бъде преустановена. Въпреки че животните не са носители на права и задължения, те все пак се ползват с определена закрила и всеки член на обществото трябва да се съобразява с това. Защитата на животните се изразява в това, че всеки от нас има задължение за опазване на техния живот, здраве и добро състояние, предпазването им от нехуманно и особено жестоко отношение и осигуряване на подходящи грижи и условия за живот.

Ние от „Гласът на младите хора“ подкрепяме инициативи, свързани с правата на животните.

gv,

Автор: Елена Ангелинина

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s