София е мръсна, защото е с население 1 286 383 души. В София са представени всички видове транспорт, но много от автобусите не са подменяни с години. В София виждаш умълчани хора, вперили погледи в телефоните си, решили да изолират света със слушалки, замаяни от баналното ежедневие. Но в София има и хора, които се опитват да открият позитивното сред тълпата. В „типичните” за някои хора гледки, се крият много повече любопитни факти, от колкото подозирате. Ето и някои от тях:

IMG_2073л

Софийският университет „Св. Климент Охридски” е най-старото и най-голямото висше училище в България. Университетът е създаден на 1 октомври 1888 г. Централната част на сградата е на стойност 6 милиона златни лева. Построена е с дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито скулптури красят нейната фасада.

IMG_2079л

Паметникът на Св. Климент Охридски е издигнат през 1979 година в градинката между Софийския университет, Националната художествена академия и Парламента. Скулпторът Любомир Далчев го извайва от камък и метал. Св. Климент Охридски е представен в цял ръст, с високо вдигнати ръце, като във всяка ръка държи факла – символ на знанието и просветата.

IMG_2099l

Катедралата „Свети Александър Невски“ е със златни куполи и е построена в началото на 20-ти век в памет на 200 000 руски, украински, беларуски и български войници, които загиват в Руско-турската война. При построяването си храмът се превръща в първа по големина напълно завършена и действаща катедрала на Балканския полуостров.

IMG_2089l

Националната галерия за чуждестранно изкуство е българска държавна културна институция, открита на 5 ноември 1985г. Днес притежава над 10 000 музейни единици – графика, живопис, скулптура и приложни изкуства. Галерията се помещава в стара столична сграда, бивша печатница, проектирана от виенския архитект Фридрих Швамбергер, пострадала от бомбардировките при Втората световна война и впоследствие възстановена напълно.

IMG_2131l

Паметникът на Васил Левски е изработен от бронз. Открит е на 22 октомври 1895 г., но неговото планиране започва непосредствено след Освобождението, през 1878 г. Конструирането му продължава около 17 години поради липса на средства, занемаряване, нехайство и дори липса на интерес от страна на тогавашното правителство.

IMG_2124l

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е най-старият културен институт на следосвобожденска България и най-голямата публична библиотека в страната. Притежава монографии, периодични издания и други документи на различни езици, публикувани в страни от цял свят. Библиотечният фонд наброява 7 808 928 единици.

Снимки: Елена Ангелинина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s