#КОЙ изтри ОТНОВО карикатурите на Чавдар Николов?

Приятели, днес отново сме свидетели на налагане на цензура! Отново под ножа е Чавдар Николов.

Абе, не е удобен този човек и това е! Днес неговите карикатури отново бяха махнати, този път от YouTube канала му. Това обяви самият Чавдар преди няколко минути, чрез Фейсбук. Брей, че загадъчни „Свински опашки“! Сега пък изчезнаха от You Tube.“: – казва карикатуристът.

13162055_1437012746324671_1754009560_n

„Този профил е спрян поради неколкократни или много сериозни нарушения на правилата на YouTube срещу спам, манипулиране и подвеждащо съдържание или поради други нарушения на Общите условия.“ 

Чавдар Николов е роден през 1959 г. Завършил е специалност „Визуална комуникация“ в Бирмингамския институт по изкуство и дизайн, Великобритания. В Лондон има публикувани 15 работи в знаменитото сатирично списание „Прайвит ай“. Сътрудничил е на редица наши издания, работил е във вестниците „Демокрация“, „Новинар“ и „Преса“ – от създаването до края му. Печелил е най-големите конкурси за карикатура у нас, има отличие за политическа карикатура на ООН, а тази година спечели второ място на Световния конкурс за карикатура, публикувана в пресата, в Кашкаиш, Португалия.

12512642_1144746802254554_3607117647629388270_n

Както помните това не е първият акт на налагане на цензура над известния карикатурист. Преди няколко седмици той бе свален от ефира на Нова, отново заради своя карикатура.

И нека всичко започне от начало … 

На 13-ти април, видео карикатурата на Чавдар Николов, посветена на мутрите, които „арестуват“ мигранти по границата с Турция с белезници „свински опашка“, и излъчена по Нова телевизия, бе изтрита от сайтовете на медията.

Няма как да забравим тази карикатура.

Клипът започва с надпис „681 Конска опашка“ и образа на хан Аспарух, който развява знаме с конска опашка – символ на прабългарите. Следва надписът „2016 Свинска опашка“ и образът на Бойко Борисов, а зад него Динко и останалите ловци на мигранти. Премиерът развява не знаме, а „свинска опашка“. Облечен е с анцуг, а на гърдите му вместо SAMSUNG пише NESAMSUM.

След това обаче стана интересно. 

Много скоро след пускането на карикатурата тя бе изтрита от сайтовете на Нова и Vbox7. Това предизвиква масово недоволство в обществото и ответна реакция в медиите.

Нет Инфо първоначално обявиха, че карикатурите на Чавдар Николов не са били гледани и това е причината за тяхното сваляне.

Стигна се и до протест – #СтигаВечеСвинщини, който имаше за цел да защити както в частност Чавдар, така и свободата на словото в България.

След големия обществен натиск обаче карикатурите на Николов бяха върнати, а обяснението от Нова бе, че Чавдар е бил със спрян договор и е трябвало да бъде подновен. Карикатуристът обаче казва, че не знае за такова нещо, а Силва Зурлева получи „Златен скункс“ за тази огромна цензура в българския ефир.

От Нова предложиха на Чавдар Николов да се върне в „Здравей, България“, но той отказа. В момента публикува своите карикатури в Терминал 3 и от скоро и в Шоуто на Слави.

Обиденият Бойко!

Главният заподозрян за свалянето на карикатурите, разбира се, е Бойко Борисов. Той тогава се обиди и на медии, и на общество и каза, че това е пореден опит „да му извадят очите“. Бойко тогава заяви, че нито се обижда на карикатури, нито има комплекси за нещо. „Вече над 10 години куп карикатуристи си изкарват прехраната с моя образ“, каза премиерът тогава и заяви, че никога не е казал думичка на никого.

Милият премиер! Толкова сме лоши понякога! Да го обвиняваме така! 

Странното е, че точно след неговото изказване профила на Николов във Vbox7 бе върнат.

Съвпадение!? Не мислА! 

И ето стигаме до днес, когато карикатурите на Чавдар Николов отново изчезват. Този път Бойко обаче се застрахова. На среща е и няма кой да го обвини в нищо.

Браво, Бойко! Така се прави! Желязно алиби.

А след тези случаи ние изобщо не трябва да се учудваме, че сме на 113-тo място по свобода на словото в света.

Няма нормална държава, в която да се налага такава огромна политическа цензура.

А в този случай – за втори път.

Тези свински опашки много жилави излязоха бе!

*Карикатурата използвана в публикацията е публукувана първо в terminal3.bg

 

2 thoughts on “#КОЙ изтри ОТНОВО карикатурите на Чавдар Николов?”

  1. Не знам дали може авторът или някой друг да провери кой и защо е възразил срещу съдържанието и с какво е нарушен регламента , но е добре да се знае , защото сега ще почнат коментари за Операция под фалшив флаг, че авторът сам е създал проблема за да се прави на интересен, на жертва , че лошите всъщност клатят правителството https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%BF%D0%BE%D0%B4_%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2_%D1%84%D0%BB%D0%B0%D0%B3

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s