Каракачанов – младият ДОНОСНИК на ДС

Вече близо година се занимавам активно да разглеждам досиетата на бивши Агенти на ДС. Трябва да ви кажа, че най-лоши са тези, които са вербувани на млади години.

Случаят с Красимир Каракачанов е същият. 

Той е бил вербуван за Агент на ДС на 23-годишна възраст, докато е бил студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност история. По данни от досието му официално става част от апаратa на ДС на на 11 май 1989 г.. Вербовката се извършва в хотел „Родина”. Използван е по линия на „промакедонския национализъм” или т.нар Македонски въпрос. 

Това е въпросът за принадлежността на територията, населението и историческото наследство на Македония по време и след разпадането на Османската империя в края на 19 век и началото на 20 век. За първи път след промените 1945 публично Тодор Живков слага началото на нова линия по македонския въпрос на 11 март 1963 г.

karakadogan

Преди да ви запозная с Агентурното минало на Каракачанов, си представете следната ситуация: Вие сте младо момче на 22-25 години, като всеки един такъв човек, вие обичате да се забавлявате и взимате поне малкото от това, което комунистическият строй предлага. Естествено това го правите в компания, имате близки приятели, с които споделяте общи моменти, жени например и мисли дори. Един от тях обаче е вербуван Агент на ДС.

Знаете ли какво са правили Агентите на ДС и за какво са служили? 

Те са доносничили. Въпреки че в много от случаите в досиетата на Агентите няма информация за битови доноси  от сорта на: Кой какво казал, кой с коя е спал и кой колко пари прави или краде,  това е много невярна информация. Всичко са си казвали Агентите, нищо, че са имали точно определена сфера, в която са събирали и предавали информация.

Най-общо казано Агентурата и като цяло Агентите на ДС при комунизма са били най-важното средство за постигане на целите на държавата. По думите на Христо Христов, те са се явявали „щит и меч“ на Българската комунистическа партия (БКП).

Разбирате ли сега, от една страна колко е била жалка политиката на БКП, а от друга колко гадно да имате такъв „приятел“ във вашата компания. Агент на ДС.

Красимир Каракачанов Агент на ДС 

Уважаеми читатели, информацията в този материал е спестена в биографията на г-н Красимир Каракачанов лидер на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт. Тя няма за цел да опетни името на Каракачанов, а да  послужи на читателите да добият представа относно някои зависимости в миналото на гореспоменатия депутат, който заедно с Валери Симеонов в последните няколко седмици усилено се опитва да дискредитира определена група граждани в България и чужбина.

d0bad180d0b0d181d0b8d0bcd0b8d180-d0bad0b0d180d0b0d0bad0b0d187d0b0d0bdd0bed0b2-d0b7d0bed0b2d0b5-d0b7d0b0-d0bed0b1d0b5d0b4d0b8d0bdd0b5d0

За първи път неговата принадлежност към Държавна сигурност стана известна през май 2006 г., малко след скандала с изваждането на досиетата на група журналисти от тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Разкриването му става в резултат на отговор на министър Петков на въпрос на журналиста Николай Бареков за общо 47 водещи политици и духовници. Съдържанието на документите за Каракачанов тогава не са огласени, цитирано от сайта Desebg.com в публикация на журналиста Христо Христов.

Официално той е огласен от комисията по досиетата през 2007 г. след извършена проверка на народните представители. 

Каракачанов е познат преди 1989 г. като Агент „Дончо“, а малко по-късно като Агент „Иван“. Той е роден на 25 март 1965 г. в град  Русе. Служил е в БНА през 1983 г. до 1985 г.

Завършва основното си образование в 15-то ЕСПУ „Адам Мижкевич“ – гр. София. От Биографичното му досие разбираме, че Каракачанов е  живял в ж.к Надежда, бл. 252, вх. Г, ет 7, апартамент 35. Произхожда от семейство на служещи. Отново според досието му като ученик Каракачанов е усвоявал с лекота преподавания материал и е участвал активно в дейността на ПИОНЕРСКАТА и КОНСОМОЛСКАТА организация. 

Още преди да е вербуван Красимир Каракачанов е проявявал задълбочен интерес към т.нар „македонски въпрос“, заедно с негов съученик Радослав Галев. Двамата ортаци посещават редовно КПК „Г. Делчев“, като Каракачанов дори е избран за зам.-председател на младежката секция. 

Първоначално е воден като кандидат агент под псевдонима Агент „Дончо“ (Красимир Каракачанов). Той е предложен от Лейтенант Новак Новев разузнават в отделение 03 към Шесто управление . В това си качество с него са осъществени 5 срещи, на които той е предал 4 донесения

Каракачанов официално предложен

В една от справките е посочено, че кандидат агентът има положително отношение към органите на ДС. Каракачанов е вербуван на 11 май 1989 г.. Вербовката се извършва в хотел „Родина”. 

Един от задължителните елементи на вербовката е лицата, които стават сътрудници на ДС да подписват доброволна декларация за това. Самата вербовка се извършва или на патриотична основа или на компрометираща основа. Забранено е на агентурата да се дават оскърбителни псевдоними.

Националистът Каракачанов е предавал информация до декември 1989 година. От направената справка на сайта Desebg.com, където е публикувано досието му разбираме, че той е подал към ДС 24 сведения по темата „македонски въпрос“.  

Каракачанов позитивен към ДС

Ето какво е докладвал Агент „Дончо“ по-късни Агент „Иван“: 

От номерацията на страниците в делото личи, че материалите в него са били пренареждани. 

Агент „Дончо“ (Красимир Каракачанов) е подал сведение на 08.02.1989 г. относно граждани на СФРЮ.  Името на човека е замаскирано, но от подадената информация става въпрос за човек, който Каракачанов е срещнал на вечеринка на Прилепска секция. От сведенията се разбира още, че въпросния човек е получил предупреждение да се пази. 

Агент „Дончо“ (Красимир Каракачанов) е подал сведения на 23.02.1989 г. относно издадена брошура на Ив. Александров, която е на тема „За ново мислене и нов подход по някои въпроси от българската история / против объркване на политиката на българския национален въпрос“. 

Сведение от 17.03.1989 г. относно обстановката на КПК „Гоце Делчев“ , в което споделя, че един негов приятел му е споделил, че за да може КПК „Гоце Делчев“ ефикасно да свърши своята народополезна дейност в структурата и организацията на сега съществуващите Културен дом „Вл. Поптомов“ и КПК „Г.Делчев“ е необходимо да се премахне изкуственото разделение на една и съща организация на две. 

Докладвал е още за проведена беседа в КПК „Г.Делчев“ на 21 март 1989 г. в кино „Македония“, където се е чествала 120 годишнината от рождението на Христо Матой деец от Вътрешната Македонско-одринска революционна организация.

Докладвал е и за провеждани беседи в КПК „Вл. Поптомов“ провели се в зала „Македония“ на 06.06.1989 г. в зала „Македония“, където темата е била докция за Тодор Александров. Каракачанов тогава докладва за интересен материал относно убийството на революционера. Засегнати са били дори връзки, които водят до връзка на ВМРО с БКП и задкулисните игри около подписването на нейния манифест.  

Докладва и за отчетно-изборно събрание на КПК“ Г. Делчев“ провело се на 27.06.1989 г. в зала „Македония“, където е избран нов клубен съвет от 49 души. Според сведенията Каракачанов е трябвало да предаде списък с хората участващи в този съвет. Интересното в тази задача, е че на мястото е имало и друг Агент от когото Агент „Иван“ е трябвало да получи информация за имената. 

На 10.07.1989 г. вече подвизаващ се под псевдоним „Иван“, Красимир Каракачанов е подал сведение, за обект на ОП „Провокатор“. От досието става ясно, че към средата на месец юни в София е пристигнало лице, което явно е било интересно за ДС. Въпросното лице е имало неприятности със Скопските специални служби. Лицето е било заплашвано да влезе в затвор „Идризово“ и че синовете му няма да има къде да работят. Лицето е организирало дейности свързани против Югославия, за отцепването и от Македония.

Агент „Иван“ (Красимир Каракачанов), е докладвал и създаването на Независимо македонско дружество „Илинден“. Цитирано от досието на Каракачанов прието от Новев на 21.11.1989 г.  

„На 19.11.1989 г. в Южен парк се е появила група от 20-30 души, които са обявили създаването на „Независимо македонско дружество““ Илинден“. По думите на Каракачанов се е говорело за борба за преустройство, за борба срещу корупцията.  Организацията е претендирала да обедини всички македонски преселници в България, като нейният председател ( името е скрито) е твърдял, че има 100 члена учредители в Пловдив, Варна, Благоевград и други места от Пиринска Македония.

Някои от документите са трудни за прочитане и информация по тях не може да се извади. Публикувам цялото досие, като документи се публикуват със заличени данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА. 

Ако се чудите още от къде някои политици имат пари, имоти и прочие, то тук е момента да ви светна, че Агентите на ДС са били възнаграждавани за свършената работа. Абсолютно е било задължително в досието на агента да бъде записван характерът на възнаграждението (пари или друго материално възнаграждение и защото то е давано – за ценно донесение, усърдна работа и др.

 Предлагам на г-н Каракачанов да излезе публично и да каже какво точно е получавал в замяна на доносите, които е подавал към Държавна сигурност. 

Автор: Веселин Диманов
Информация по темата е използвана от разследванията на Христо Христов журналист на Desebg.com
Тук може да прегледате официално досието на Агент „Иван“ (Красимир Каракачанов)

 

14 thoughts on “Каракачанов – младият ДОНОСНИК на ДС”

 1. Родителите му не са служащи, или поне баща му – Дончо Каракачанов работил до промените като зам. завеждащ отдел „Политическа просвета“ (идентичен на отдел „пропаганда и агитациа на БКП) в Постоянното присъствеи на БЗНС.

  Харесвам

 2. Поздравявам автора на статията, че се е насочил по навик енергията си към малоумните недоносчета, които хабер си нямат, какво е да работиш за българските интереси, в случая с Каракачанов- против Югославия. Нито е лесно, нито е приятно, но е абсолютно наложително да се върши в полза на България. Ако не беше така развит и ефективен разузнавателния апарат на службите навремето и особено ДС , с изключение на шестото му управление,което бе бухалката на БКП срещу политическите му противници щяхме да изядем страшен бой и кръв до коленете да газим ,благодарение на всички наши „мили съседи“ след идването на демокрацията . Ама плиткото ти мозъче тези неща не ги вдява хич.

  Харесвам

 3. Агент Дончо – Иван е точно от Шесто управление. Четете малко, защото изпадате в шизофренично състояние – хем смел разузнавач, хем от Шесто…

  Харесвам

 4. Загинатите војници во Македонија се бореле за интересите на тогашните балкански држави. Сигурно определени воени личности од нивното минато на Бугарите им значат многу, но не и на македонскиот народ. Ниту Балканските војни ниту Првата светска војна за него биле ослободителни. Напротив, со Балканските војни Македонија е поделена, а Македонците насила мобилизирани и користени како топовско месо, или цели на соседните држави.
  Во Македонија сите војски што ја окупирале воспоставувале своја власт и граделе свои споменици за да покажат дека таа била нивна, а секој нов окупатор кој што доаѓал по нив ги уништувал и градел свои. Ако сите држави чии војски војувале на македонските простори си изградат свои споменици и свои истории …. тогаш Македонија ќе биде преплавена со туѓи споменици и туѓи истории.
  Во Македонија војувале многу војски, сметајќи дека таа е сечија и ничија. На нејзините простори се воделе многу битки, а најмногу за време на Балканските и Првата светска војна. Меѓу себе се пресметувале Бугарија, Србија, Грција, Албанија, Романија, Црна Гора и големите европски сили. Токму и поради тоа во Македонија постојат многу гробишта на француски, британски, српски, германски, грчки војници. За тие војници плачеле нивните мајки, но во никој случај дека се загинати за да се претставуваат само како Бугари или друго, затоа што во битките загинале и многумина Македонци. Најголемиот број од нив биле мобилизирани, а еден помал дел се јавиле доброволно со надеж дека се борат за слобода на Македонија, а не за нејзино парчосување и делење меѓу Србија, Грција и Бугарија, како впрочем и што се случило.

  Харесвам

 5. Кое лицемерие и одлика на гнасна политика на една држава а денес е тој што ги прави сите ујдурми со Македонија и Македонците преку Радко и тоа го толерира една европска држава Р. Блгарија? Историски гледано овој човек ја одсликува државната политика која била секогаш анти македонска, подмолна и задкулисна. Таа државна политика денес роди блгарски народ кој игра оро на овие ноти, со веќе созреан анти македонизам кој е кодиран во секоја негова клетка. Денес ќе правите театар за поставена не легална памет плоча во нашата држава – срушена од Миленко во своја држава транспарентно и јавно, немам коментар. „На 19.11.1989 г. в Южен парк се е появила група от 20-30 души, които са обявили създаването на „Независимо македонско дружество““ Илинден“. По думите на Каракачанов се е говорело за борба за преустройство, за борба срещу корупцията. Организацията е претендирала да обедини всички македонски преселници в България, като нейният председател ( името е скрито) е твърдял, че има 100 члена учредители в Пловдив, Варна, Благоевград и други места от Пиринска Македония.

  Харесвам

  1. Внимателно и с голям интерес изчетох статията и коментарите под нея.
   Така написана, тази статия е пример за манипулативно и инсинуационно поднасяне на фактите, тъй като, при внимателно запознаване със съдържанието става ясно, че от етична гледна точка,уважаваният от мен
   г-н Красимир Каракачанов не е извършвал нищо нередно. Напротив, с цялата си дейност, той последователно е отстоявал обективната историческа истина за българският етнически характер на населението в днешна Република Македония, както и за неговите български исторически произход, българска историческа традиция и култура.
   Г-н Красимир Каракачанов през всичките години от своята дейност като политик неизменно отстоява тази теза и апелира за активна и отговорна национална политика по отношение на
   на Република Македония, където правата на хората, имащи българско етническо самосъзнание продължават да се нарушават и те са подложени на всевъзможни репресии, унижения и дискриминация.
   Подобно поведение на властите в страна,кандидатка за членство в ЕС, по отношение на хора, имащи различно ( и исторически вярно) разбиране за своя български етнически произход, различаващо се от официалната (исторически фалшива) държавна македонистка догма, е недопустимо, неприемливо и абсурдно.
   Последователните многогодишни усилия на г-н Каракачанов и неговите съмишленици за отстояване на българския национален интерес, за защита на историческата истина относно българския етнически произход и характер на населението в Република Македония, за провеждането на активна,последователна и отговорна българска външна политика за защита на правата и свободите, потъпквани от тамошните власти, на нашите български сънародници в Република Македония( нещо, което, към настоящия момент, нашите сегашни управляващи не правят) заслужават само горещо одобрение и подкрепа от всеки българин, считащ себе си за родолюбец.
   Внушенията, правени в статията, за това как
   г-н Красимир Каракачанов е работил срещу антибългарските действия на тогавашното югославско разузнаване и пропаганда, а впоследствие и срещу тези на македонистко Скопие, не поради вътрешно убеждение и патриотични подбуди, а за пари, имоти и облаги, са изключително подли и недостойни. Само за сведение на автора на статията и на читателите, ще отбележа, че г-н Красимир Каракачанов е един от малкото съвременни български политици, който в своята политическа кариера не натрупа пари и имоти, за разлика от много други десни, леви, царски, герберски, догански и какви ли още не политически мошенници, шмекери и далавераджии, които по всевъзможни начини се обогатяваха чрез властта (за справка – регистъра на имотните декларации на депутатите).
   За мен, г-н Красимир Каракачанов е един достоен и честен съвременен български патриот, последователно и неизменно защитаващ през годините историческата истина и националните интереси, борещ се срещу мракобесния и тровещ от десетилетия съзнанието на нашите сънародници македонизъм,насилствено налаган с репресии от тамошната управляваща върхушка,наследила бившите югокомунисти, който, уви, както се вижда от коментара на въпросната Калина от Република Македония, е пуснал дълбоки корени в съзнанието на част от съвременното поколение.
   Единственият начин за промяна на това положение е чрез последователна и целенасочена активна външна политика от страна на Република България – нещо, за което г-н Красимир Каракачанов и съмишлениците му настояват от дълго време и за което той е дал личен пример чрез своите действия през годините.
   Би било добре, ако в нашата страна има повече отговорни, честни и принципни хора като него.

   Харесвам

 6. Абсолютно принципен и много свестен човек дано в НС има повече като него. Бог да го пази !

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s