Най-лесната работа в България е да спретнеш малко „етническо напрежение“. Справка – Раднево, Гърмен, Катуница… Трябва ти циганско гето, някоя свада между българи и цигани, разгласена бързо благодарение на медиите и социалните мрежи – и някой и друг ПатрЕот. Агитките, футболни и/или патрЕотични, са налични за нула време, защото България е малка държава и за 2-3-4 часа стигаш до уреченото място. Нали „Бате Бойко“ ни направи магистрали като слънце…

Я си представете, че живеете в Сибир и искате да подкрепите протест антиПутин в Москва. Докато излезете от тайгата – и демонстрантите ще са ги набили, а полицаите ще разпускат на водка и сельодка.

Почти няма град в България без ромско гето, а в гетото – незаконни къщи, беднотия, безработни, смрад, болести, наркотици, кражби, телефонни измами, неграмотни, бременни, за да продават бебета, неосигурени. Всичко накуп – или повечето от това.

Би могъл да се направи математически модел, който да изчисли вероятността в следващите 72 часа да се случи сблъсък някъде, който – с малко помощ и неголеми разходи за логистиката – да прерасне в „етническо напрежение“.

За политическите букмейкъри, някои от които носят сценични костюми на „войводи“, това е изключително удобно. Макар да е изключително неморално и неродолюбиво да си играеш на драсни-пални-клечица, за да си топлиш рейтинга.

„Бурята“ в Гърмен тръгна от шумна музика, после придойдоха агитки – да подсилят местните, после събориха няколко ромски къщи, а другите останаха. Резултатът е – няколко семейства без покрив и нула ефективност. Проблемът си стои, ромите също.

В Раднево всичко почва от отнето предимство на пътя, последва побой между българи и роми. После демонстрация на над 2000 души, малко кръвопускане, няколко пукнати глави, искания за събаряне на незаконни къщи.

Колегата ми Милен Енчев се сеща, че никой (от нас) не излезе да протестира заради зверския побой на Околовръстното, започнал именно заради такова засичане на пътя. Eдиният от мутрафоните там се оказа и съратник на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Понеже биячите са си „наши“?

Поради шума тогава, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди случаят да бъде „незабавно разследван“. Сега тримата от четиримата са в ареста и са готови да си признаят вина и сключат споразумение с прокуратурата. Версията им е, че са били провокирани и „психически не са устояли на тази провокация“.

Може и да им разрешат пробация. Все пак на Волен Сидеров разрешиха. И той има проблем с психическата устойчивост на провокации.

Прави впечатление обаче, че главният прокурор устоява психически на „етническо напрежение“ и не праща хвърката прокурорска чета, както направи във Враца, след побоя между Поничките и 19-годишния Тодор, и при убийството край дискотеката в Девня.

Лесно е да се свири сбор при случаи като в Раднево. Но никой не свири сбор, когато лумпенизирани „бели“ младежи ограбват и убиват стари хора по селата. Същото, което правят и изпаднали роми.

18-годишният Даниел Пламенов преби до смърт 87-годишна жена от Малорад – която при това му е помагала с пари и храна. Безработен етнически българин, с криминално досие за нападения и кражби. Случаи като този – и хора като Даниел, са също толкова често срещани, както и свади с роми.

Само че не произвеждат „етническо напрежение“. А властта отдавна е отписала възрастните по селата – и буквално, и преносно. Техните гласове не й струват нищо, достатъчно е малко сплашване. Справка – Галиче.

И ако в първия си мандат Борисов и МВР обещаваха поне 5000 полицаи в селата, в този и това не обещават – г-жа министърката на вътрешните работи Румяна Бъчварова се изказа, че няма как да пратят полицаи по селата.

Българската прокуратура така и не е обвинила нито един от тия „драсни-пални-клечици“ за разпалване на етническа вражда. Но тя и за езика на омразата е глуха.

Абе флатулират* си в едно гърне. Да сме наясно обаче, че при определени условия и то може да гръмне.

*Флатулирам – от флатуленция, пръдня. Краят е вдъхновен от карикатурата на Христо Комарницки.

На заседанието си вчера МС одобри „административен мониторингов доклад за 2015 г., който отчита напредъка по изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020) и на общинските планове за действие за изминалата година. Във връзка с приключването на Десетилетието на ромското включване 2005-2015, в доклада е отразен и приносът на институциите за периода, в който се изпълняваше международната инициатива“.

Пишат си, отчитат си и сами се хвалят. Заря! А медии предават – на живо!!!- от Раднево очаквания за нов протест кат’ че ли американските войските влизат в Бургаския залив.

Източник: ureport.bg

Автор: Емилия Милчева

 

Advertisements

3 thoughts on “Нещо обичайно ли е етническото напрежение в България?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s