Определено напоследък в България има едно всеобщо чувство на дежавю.

Мутренските години УЖ бяха през 90-те и УЖ бяха минали, но в последно време действията на няколко човека много силно наподобяват действията на мутрите преди около 20 години. 

Толкова много убийства се случиха в рамките на няколко месеца, че е медиите дълго време нямаше други новини. Отделно от години си имаме престъпни групи, които са си известни със своята престъпна дейност, но както е нормално в нашата държава наказани рядко има, особено по престъплението, което са извършили.

Този път на подсъдимата скамейка ще застанат „Килърите 2”, които макар и според обвинителния акт да са банда за „убийства, кражби и грабежи”, не са подведени под отговорност за нито една мокра поръчка.

Вместо това 11-те души ще отговарят за грабеж на банка и опит да задигнат кола.

Така е приятели! Как ще ги обвинят за убийствата, които са извършили, като знаем, че банките в България са на много по-високо ниво на важност!?

При разбиването на бандата в края на юли 2013 г. тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам. главният прокурор Борислав Сарафов обявиха, че групата е заподозряна за 3 убийства.

Най-шумното бе на известния крадец Йордан Цонков-Джиджи, разстрелян с автомат „Калашников” в столичния кв. „Люлин” на 22 януари 2009 г. Приписваха им и убийството на Кочо Михайлов-Чочо, направен на решето на 9 април 2010 г., и задушаването на лихваря Цветан Пантов във видинското с. Капитановци, станало на 2 юни 2008 г.

От внесения в съда обвинителен акт обаче става ясно, че бандата няма да отговаря за нито едно убийство, пише в обширен репортаж „24 часа”.

Ще ги съдят за грабежа на ОББ през 2012 г. и опита за грабеж на джип БМВ X6 от ексшефа на „Информационно обслужване” Иво Николов.

Все по-сериозни престъпления, разбира се! 

За лидери на бандата прокуратурата сочи кикбоксьора Мартин Антов и Владимир Янев-Вальо Бореца. Тя била създадена през 2006 г., а нейни членове са Валери Александров-Дабата, Иван Илиев-Ванко Волуешки, Христо Христов-Бордежото, Николай Стойков-Куфара, Димитър Георгиев-Митко Горнобанския, Жечо Белясин, Пейо Карамихов и Цветомил Петров-Мачката. Антов и Бореца им давали заповеди за престъпленията и разделяли плячката, става ясно от обвинителния акт.

Обирът на клон на ОББ на ул. “Академик Борис Стефанов” в София бе извършен през 2012 г. За целта в групата бил включен и Емил Милев-Крокодила. Мъжът се съгласил и дори предложил той и Антов да отидат в банката с кросов мотор, за да могат да се измъкнат по-лесно. Бившият кикбоксьор пък набавил оръжията за грабежа. Арсеналът обаче остава неустановен по делото.

След като имали всичко необходимо, на 5 април около 9,25 сутринта двамата влетели в банката минути след като инкасото доставило близо 220 хил. лв.. Крокодила насочил оръжието към хората в офиса, а Антов с един удар съборил охранителя Цветомир Горчев на земята, сочи обвинението Заплашил го с пистолет и го принудил да влезе в кабинета на директора заедно с още две служителки на банката.

Веднага след това двамата насочили пистолетите си към главната касиерка на офиса Анна Филева. Антов прескочил плота на гишето, прибрал 215 хил. лв. в черни сакове и двамата с Милев духнали, твърди прокуратурата. Служителите в банката натиснали паникбутона в 9,28 и след минута екип охранители били на мястото, но двамата обирджии вече ги нямало. Заради грабежа те могат да отнесат затвор от 15 до 20 г. или доживотен.

Междувременно Вальо Бореца влязъл в затвора за 5 г. заради изнудване на свой съдружник, придружено със заплаха за убийство. Тогава лидерството се поело изцяло от Антов.

На 26 юни 2013 г. кикбоксьорът и Пейо Карамихов, с когото живеели в един апартамент, извикали Ангел Мечкаров, Николай Рангелов и Денислав Пеев. Антов показал на четиримата снимка на бившия шеф на “Информационно обслужване” Иво Николов и казал на аверите си, че трябва да го следят и да му свият колата – джип БМВ X 6.

Карамихов бързо намерил опел, с който да следят Николов. Пеев пък осигурил телефони и фотоапарати, с които да го снимат. От 1 до 3 юли мъжете, въоръжени с боксове и метални палки, няколко пъти опитвали да засекат Николов и да го пребият, но мъжът все успявал да им се измъкне, установили разследващите.

След разбиването на бандата в края на юли 2013 г. всички бяха вкарани в ареста, но впоследствие ги освободиха. От белезниците се измъкнаха само Пейо Карамихов и Цветомил Петров, които духнаха в чужбина. Заради това материалите срещу тях бяха отделени.
Изненадващо и за обвиняемите, и за прокуратурата обаче Карамихов бе заловен в Холандия и доведен у нас. Спецсъдът разгледа мярката му за неотклонение, докато на горния етаж течеше първото заседание по Килърите 2.

Пред съда Карамихов заяви, че не е участвал в никаква престъпна група.

„Много лица има, за които не съм чувал дори. Докато живеехме в един апартамент с Антов, не съм забелязал да се върши никаква престъпна дейност”, каза Карамихов и помоли да го пуснат от ареста.

Съдът обаче прецени, че има опасност да се укрие, и го задържа за постоянно.

Заради връщането му в България адвокати на другите обвиняеми заявиха, че ще поискат сливане на делата. Това трябва да стане на 15 юни, когато е следващото заседание в съда.

Съдебната система в България е доказала, че ефективността й е под всякаква критика. Доказали сме, че и ние се кефим на мутрите.

Дано този път обаче има някаква справедливост. Дано съдът се сети, че тези хора са извършили не малко убийства. 

Най-накрая ние трябва да решим милиционерска или мутренска държава сме. Или няма разлика. От толкова много престъпност около нас и ние почнахме да се объркваме.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s