Култура! 

Една мръсна дума в България. но много уважавана навсякъде по света.

Италия например е една от страните, които уважават наследството си и инвестират в неговото запазване.

А ние рушим ли рушим …

За нас културата не е ценност, която да запазим. Ние с лекота плюем на нашата история, а какво остава да инвестираме в поддръжката на културни паметници.

Примерите напоследък са много – Мостът на Кольо Фичето; разрушаването на тютюневия склад в Пловдив и още много знайни и незнайни.

Вижте още:„Изчезващият град“ – един филм за рушащата ни се култура

Държавата никога няма пари за спорт, талантливи българчета и култура.

Това е! Ние имаме пари за магистрали, молове и … за кражби.

Какво става в Италия обаче?

Страната ще похарчи един милиард евро, за да се възстанови несравнима, но често пренебрегвана колекция от паметници, музеи и древни места, в най-голямата подобна инвестиция от десетилетия, съобщи правителството в понеделник. 

Парите ще бъдат изразходвани за възстановяване и поддържане на древните римски руини в Помпей и Херкулан, галерия „Уфици“ във Флоренция и музеи в Рим и Неапол. 

Около €40 милиона ще бъдат изразходвани за реставрацията на Реджа ди Казерта – огромен дворец на Бурбонските владетели на Неапол – с парк, построен, за да съперничи на Версай – който през последните години се характеризира с лошо управление и лошо поддържане.

Пари ще бъдат дадени за разчистване и картографиране на Виа Франциджена (Via Francigena), древен поклоннически маршрут от Париж, през Алпите и надолу по италианския полуостров до Рим.

Минали правителства често са обещавали грандиозни инвестиции на спешно нуждаещите се от средства археологически и исторически обекти в страната, но администрацията на премиера Матео Ренци е категорична, че този път парите наистина ще се материализират.

Вижте още: Рушащата ни се култура: Държавата няма пари за моста на Колю Фичето

Общо 33 културни обекта ще се възползват от парите, които ще дойдат от редовния държавен бюджет. Средствата бяха официално отпуснати от междуведомствена комисия по икономика на съвещание в Рим в кабинета на министър-председателя.

Една от най-големите индивидуални суми – 70 милиона евро – е предназначена за възстановяване на Санто Стефано – каменен затвор от XVIII век на малък остров в Тиренско море. Полукръглият затвор е моделиран по дизайн, изобретен от Джеръми Бентам, британски философ и социален теоретик, което позволява на охраната по всяко време да държи под око лишените от свобода от централната кула. Бентам описва дизайна, който разработва през 90-те години на XVIII век, като „мелница, превръщаща престъпници в честни хора“. Затворът е построен през 1795 г. от управляващата в Италия Бурбонска династия. По време на фашисткия режим Мусолини заточва политическите си опоненти на острова, включително и Сандро Пертини, който по-късно става президент на Италия. Затворът е окончателно затворен през 1965 г. и оттогава се разпада, брулен от бурите през зимата и печен от слънцето през лятото.

Галерия „Уфици“, пълни с произведения на изкуството от ренесансови майстори като Рафаел, Леонардо да Винчи, Ботичели, Джото и Микеланджело, ще получат 40 милиона евро. Други 30 милиона евро ще бъдат изразходвани за възстановяването на Акуила, град в планините на Централна Италия, който беше разрушен от земетресение през 2009 година.

Вижте още: Културата е болка. Особено в България

Осем милиона евро ще бъдат посветени на възстановяване на средновековни църкви в Болоня, 18 милиона евро ще бъдат изразходвани за дворци в Генуа и Мантуа.

Правителството се надява, че въпреки високата стойност на проекта, парите ще бъдат възстановени чрез туризма.

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Италия инвестира милиарди в култура. В България я рушим!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s