Протести, протести, протести …

Определено, ако трябва да избираме „Дума на годината“ за България тя ще е това.

Първо, защото нашите протести са само на думи.

И второ, защото ние хем протестираме за всякакви неща, хем никой не ходи по тези протести и съответно нищо не се променя.

И нали всичко в нашата държава си е идеално, сега глас надават веганите и вегетарианците в нашето общество.

С цялото ми уважение, всеки сам избира как да живее, но това ли ни е най-големият проблем в държавата, че  стигнахме да протестираме срещу яденето на месо? 

Отделно – как някой решава кое е правилно и кое не и ни казва на всички, че сме убийци, защото ядем месо?

Любимо ми е, когато дадена група се бори срещу някакви неправди и търси правата, в случая на животните, а в същото време с тези си искания ограничава правата на другата част от обществото. 

Независимо от мненията обаче протест ще има. Той ще се проведе тази неделя, 8 май, по продължението на бул. „Витоша“ в София.

Ето какво призовават организаторите на протеста в социалната мрежа:

Група млади активисти (вегани и вегетарианци) решихме да изразим личната си позиция и отношение спрямо продажбата и консумация на животни. Ние открито и твърдо заявяваме, че „Месото е убийство!“ Нашия глас е гласът на труповете в чиниите, труповете в хладилниците, труповете в кланиците, труповете на село в двора на баба и дядо, труповете, които висят в супермаркета или местната месарница. Труповете не могат да говорят, но ние можем. Станете част от една вълнуваща, незабравима и драматична демонстрация. Нека всички заедно бъдем гласа на животните.

И още: 

В призива си към съмишленици в интернет организаторите са посочили, че „МЕСОТО Е УБИЙСТВО!!!“ и не приемат „да извъртаме поглед, да си затваряме очите, да мълчим, когато трябва да крещим!“.

„Не приемаме да се убиват невинни живи същества. Не приемаме мълчаливото съгласие. Не приемаме да стоим безучастни със случващото се. Не приемаме пасивността на тези, които могат да направят нещо. Не приемаме и не приемаме!“

Пред „Дневник“ Никола Донев веган и активист за правата на животните от повече от шест години, живее в София, но прекарва повечето си време в пътешествия по света. „Мисля, че е крайно време да се случи нещо такова и в България. Цари едно такова всеобхватно нехайство и апатия, никой не се бори за правата им да не биват храна и реших, че е крайно време за такава акция. Като представител на царство „Животни“ го намирам за мой личен дълг да се боря за правата на всички животински видове“, отговаря той на въпроса как е решил да организира инициативата.

„Протестът е против геноцида който хората извършват над животните, и се опитва да покаже една различна гледна точка, различна от тази на карнистите, гледната точка на животните, които биват ежедневно масово изклани за храна. В защита на тях, които не искат да биват убивани и искат да живеят. Ние сме гласа на тези, които не биват чувани от кланиците“, посочва той в съобщението си до медиите за предстоящия пърформанс.

На демонстрацията, която ще започне в 16 ч. на централния столичен булевард в неделя, Донев и доброволците ще опитат да пресъздадат ужаса, на който са подложени животните. „Ще има пакетирани хора като пилета в тарелки (каквито може да си закупите от супермаркетите), сервирани хора в огромни чинии и други малко по-специални неща, които ще спестя. Да речем, че ще има нещичко на чеверме“, казва младежът.

Ще видим дали ще се постигне нещо с този протест, въпреки че смисъл в него ние не виждаме!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s